Історія розвитку сексуальної культури. Чи готові українці говорити про секс не червоніючи?

Історія розвитку сексуальної культури. Чи готові українці говорити про секс не червоніючи?

13 лютого у світі відзначають Міжнародний день засобів контрацепції. З цього приводу у столичному мистецькому комплексі підготували виставку АRTAREA організували артвиставку "Культура сексу крізь епоху". Це екскурс в історію розвитку сексуальної культури, появу засобів захисту та їх важливість крізь епохи, особливо в сьогоденні. Більше про сексуальне виховання та розвиток сексуальної культури в нашій країні розповіла голова Фундації АнтиСНІД США в Україні Ярослава Лопатіна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Як виникла ідея створення виставки

Наша Фундація АнтиСНІД ініціювала відзначення Всесвітнього дня презерватива у 2009 році. Це сталося, тому що було таке завдання зробити ефективну профілактику передачі ВІЛ-інфекції. Саме статевий шлях ― це основний шлях передачі ВІЛ-інфекції, а презерватив є головним, простим, надійним та дешевим засобом профілактики передачі ВІЛ-інфекції та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, і майже немає ніяких протипоказань. 

Але з аудиторією потрібно говорити цікавою мовою та мовою образів, тому ми кожного року намагаємося провести цей день цікавим та привабливим для людей, щоб вони почули цю інформацію. Кожного року ми проводимо цей день під гаслом "Презерватив завжди в моді". Цьогоріч ми вирішили провести цей день у вигляді артвиставки, яку ми назвали "Культура сексу крізь епохи", і саме такі дуже яскраві та інформаційні стенди розповідали про культуру сексу від античності до сьогодення саме з боку того, як людство в усі часи намагалося зробити секс безпечним. Тому що для людства головне завдання презерватива ― було запобігання небажаній вагітності, але ж було відомо, що існують інфекції, що передаються статевим шляхом, і саме з 15-16 сторіччя сифіліс став дуже розповсюдженим в Європі, тому ще з тих часів людство, зокрема лікарі, намагалися запобігти передачі сифілісу, а потім вже у 20 сторіччі, коли вже почалася епоха ВІЛ-інфекції, то головною метою використання презерватива стало саме запобігання передачі ВІЛ-інфекції.

Про цільову аудиторію виставки 

Ми навіть не очікували, що скільки людей прийде. Ми проводили виставку протягом 5 годин, і за попередніми підрахунками 500 людей прийшло подивитися на нашу виставку. Це здебільшого молоді люди, не підлітки: від 18 років і майже до 40. Це були і жінки, і чоловіки у різних пропорціях. Це люди, які цікавляться своїм здоров'ям, тому що одним із заходів цієї виставки була лекція відомого біолога, адвокатки здоров'я Дарки Озерної, яка розповідала про те, які існують зараз презервативи, про правила їх використання, про інфекції, які передаються статевим шляхом. Отож, люди ще прийшли послухати цю корисну інформацію. Тому можна сказати, що аудиторія ― це чоловіки та жінки від 18 до 40 років, які цікавляться своїм здоров'ям.

Про статеве виховання в Україні 

Зараз багато інформації є в мережі, і її можна знайти. Але такий предмет, ђк сексуальна освіта або статеве виховання повинно бути у навчальних закладах, і з дітьми повинні розмовляти саме доступною мовою з перших класів. Звичайно, маленькій дитині не потрібно знати аспекти саме статевого акту, але гігієнічні аспекти чи аспекти власної безпеки  дитина повинна знати вже з перших класів. На мій погляд, в школі повинні організувати такі навчальні заходи, але і батьки є основними відповідальними особами за безпеку та виховання своєї дитини.

Про новий варіант інфекції ВІЛ в Нідерландах 

В Нідерландах виявили новий штам ВІЛ-інфекції. Відомо, що ВІЛ-інфекція ― це дуже повільна інфекція, і від моменту зараження до розвитку проявів СНІДу, тобто клінічних проявів ВІЛ-інфекції, може пройти та від 5, 10 чи навіть 15 років без лікування. Але ж саме в Нідерландах вчені з'ясували, що цей штам ВІЛ-інфекції призводить до дуже швидкого розвитку симптомів СНІДу, і для того, щоб ВІЛ-інфекція перетворилася на останню стадію, на СНІД, потрібно 9 місяців. Отож, це дуже тривожна інформація. Це говорить про те, що на те, щоб виявити ВІЛ-інфекцію у людини і почати її ефективно лікувати,  майже немає часу. Тому потрібно по-новому подивитися на проблему тестування на ВІЛ-інфекцію саме у групах, які більш вразливі до ВІЛ-інфекції, це, наприклад, чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками, це робітники та робітниці секс-бізнесу і це люди, які вживають наркотики.  Для таких людей тестування є вкрай важливим. Наразі таким категоріям ми рекомендуємо проводити тестування раз на рік або раз на півроку, але якщо цей штам ВІЛ-інфекції стане домінуючим, то підходи до тестування потрібно буде переглянути. Крім того, вивчення генетичних варіантів є вкрай необхідним. 

Про закордонний досвід у статевому вихованні 

Якщо ми говоримо про країни Західної Європи, то там сексуальне виховання є базовим предметом вивчення у школі і починається з 9-10 років. Тоді дітям розказують про статеву гігієну, про "правило трусиків", а підлітки з 12 років вже знають про сексуальний аспект життя.  У нас є такий міф, що це якась розпуста і якщо підлітки будуть раніше дізнаватись про аспекти сексуального життя, то вони стануть більше займатися сексом. Але дослідження говорять про те, що сексуальна освіта призводить до більш відповідального ставлення до свого статевого життя і саме вік сексуального дебюту є більшим за наявності сексуальної освіти. Отож, підлітки більш відповідально ставляться до першого статевого контакту. І чим старша людина, тим більше вона обізнана і тим вона більш свідомо ставиться до сексуального життя. Отже, це не призводить до розпусної поведінки.  

Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне