Фінал українського Нацвідбору на "Євробачення-2022": про підготовку, учасників і голосування

Фінал українського Нацвідбору на "Євробачення-2022": про підготовку, учасників і голосування

Сьогодні, 12 лютого, о 18.30 відбудеться фінал Національного відбору учасника від України на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення-2022". На вибір переможця зможуть вплинути не лише результати голосування журі, але й глядачів, зокрема проголосувати зможуть і глядачі Суспільного. Змагатися за можливість представляти Україну на "Євробаченні-2022" будуть: гурт "Cloudless", Michael Soul, гурт "Our Atlantic", Barleben, Kalush Orchestra, співачка Roxolana, співак Wellboy та Alina Pash. Про учасників пісенного фіналу, та як і ким оцінюватимуться виступи, Українське радіо дізнавалося у Ярослава Лодигіна, голови комітету Національного відбору на "Євробаченні-2022".

Про те чи відчувається втома у підготовці до такого великого пісенного конкурсу

"Звісно, втома відчувається. І я зараз я говорю не про себе передусім, а про всю велику команду, яка працює над організацією сьогоднішнього вечора. Це вперше, коли команда Суспільного робить це самостійно, а разом  нами наші партнери з "Friends Production", які працюють над телевізійною версією.

Вчора впродовж усього дня тривали репетиції учасників, записи резервних номерів, які сьогодні продовжаться. 

Найбільше втомилися, я думаю, артисти та команда на майданчику, оскільки впродовж останніх днів вони працюють на сцені, вдосконалюють номери, для того, щоби сьогодні ввечері зробити велике музичне свято для всієї країни", — розповів Ярослав Лодигін.

Історія українського Національного відбору на "Євробаченні": від незалежності до сьогодні

Впродовж останніх років Національний відбір став дечим більшим, аніж просто вибір учасника на "Євробачення". Фактично це трамплін для молодих виконавців та для тих, хто вже давно в шоубізі. Ще 10-15 років назад, усі перші роки, аж до створення Суспільного мовлення, Національний відбір був закритим процесом, який тримали в своїх руках керівники Національної телерадіокомпанії, а певна частина українського шоубізнесу на свій розсуд обирали представника від України на "Євробаченні", — стверджує голова Комітету Національного відбору на "Євробаченні-2022".

Перші роки Україну на "Євробаченні" здебільшого представляли найбільші зірки української естради, навіть ветерани шоубізнесу. Натомість впродовж останніх років, коли конкурс став відкритим, а переможця, окрім журі, почали обирати ще й глядачі, формат українського Національного відбору наблизився до формату обрання переможця на самому "Євробаченні".

Про те, за якими критеріями обираються учасники до фіналу Національного відбору учасника від України на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення"

"284 заявки від учасників було подано на участь у Національному відборі на пісенний конкурс "Євробачення", з них, до фіналу Нацвідбору було обрано 8 виконавців.

Відбір заявок проводять фахівці, які працюють з музикою та шоубізнесом: це і команда, яка працює над самим шоу, Олексій Гончаренко, який є основним продюсером "Friends Production", також наш Оргкомітет Суспільного мовлення, працівники Радіо Промінь, ведучий Українського радіо Дмитро Хоркін, а також представники телевізійних та діджитал-платформ Суспільного мовлення.  

Я також чимало років провів поруч з музичною індустрією, як радіоведучий, музичний критик та оглядач. Багато років ми організовували премію незалежної музики Aprize Music Awards, та завжди намагалися фокусуватися на появі нових артистів, та новій сцені і духові, який народжується в Україні. Тому люди, які проводять відбір однозначно вміють визначити чи хороша перед ними пісня.

Я не знаю, як проводили відбір мої колеги, можливо прослухали кожну з 284 пісень від початку до кінця, проте мені, як людині наслуханій, не обов’язково було слухати треки повністю, щоби визначити, чи вона мені до вподоби. 

Тому на першому етапі ми відсіяли цілком непрофесійні, неможливі до прослуховування пісні. Потім ми сформували список із 27 артистів, до якого не ввійшли доволі велика кількість навіть відомих артистів. Цей список виконавців ми намагалися сформувати у такий спосіб, щоби було і певне жанрове, візуальне та гендерне розмаїття, щоби був витриманим баланс. Оскільки ми розуміємо, що це не просто музичний конкурс, а все-таки "Євробачення", який є ще й візуальним конкурсом.

Після формування цього списку ми перейшли до стадії прослуховування та проведення глибинних інтерв’ю з усіма учасниками, які стали важливим етапом для того, щоби розуміти чи є перспектива у виконавців. Після таких етапів відбору і був сформований список із 8 фіналістів, які вийдуть сьогодні о 18:30 на сцену. Ви зможете побачити їх на UA: ПЕРШИЙ, почути на Радіо Промінь, а також побачити та коментувати на всіх наших діджитал-платформах, на сайті https://eurovision.ua/", — наголосив Ярослав Лодигін. 

"Мені подобається енергія, яка йде від усього складу шоу. Складається враження, нібито перед нами якийсь ансамбль,  яким ми працювали багато років, щоби створити таку єдність та різноманітність.

Усі пісні хороші, виконавці є цікавими молодими особистостями. І я вважаю, що та енергетика, яка буде в залі та на сцені, вона поборе будь-яке хвилювання", — розповів Ярослав Лодигін, голова комітету Національного відбору на "Євробаченні-2022".

Фото: suspilne.media