Яким ФОПам відмінили обов’язкові касові апарати та на який термін? Коментує представник Кабміну

Яким ФОПам відмінили обов’язкові касові апарати та на який термін? Коментує представник Кабміну

Кабінет Міністрів України вніс зміни до умов роботи ФОПів без застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО — касові апарати). До переліку населених пунктів, крім сіл, додані ще селища, і згідно з рішенням Уряду від обов’язкового застосування РРО звільняються ті суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю товарами, крім підакцизних товарів. Про те, яким саме ФОПам розширили можливості працювати без касових апаратів, Українське радіо дізнавалося в Андрія Забловського, головного експерта, керівника секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів.

0:00 0:00
10
1x

"Зі сторони Уряду розширити перелік ФОПів, які зможуть працювати без використання касових апаратів — є цілковито логічним та закономірним рішенням. 

Зокрема те, що до переліку населених пунктів, крім сіл, додані також селища, де від обов’язкового застосування касових апаратів звільняються суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл та селищ товарами, крім підакцизних товарів, за умови, що вони не перевищуватимуть граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій — 167 розмірів мінімальної заробітної плати, є дуже важливо. Оскільки села та селища в Україні не є цілковито забезпеченими безперебійним доступом до мережі Інтернет. А там, де покриття все ж присутнє, його якість не є достатньою для стабільної роботи програмних РРО. 

Тому внесення змін до умов роботи ФОПів без застосування реєстраторів розрахункових операцій є виправданим та актуальним рішенням, яке допоможе зняти соціальне напруження та запобігти виникненню можливих проблем. Зокрема на початку 2022 року ми зіткнулися з технічними проблемами, які виникали не лише в селах та селищах, де стабільна мережа Інтернет є рідкістю, але й у містах. Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю, не повинні перевищувати граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій, що становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6 500 гривень, тобто річний обсяг розрахункових операцій не повинен перевищувати орієнтовно 1 000 000 мільйона гривень", — розповів Андрій Забловський.

За словами головного експерта, станом на 3 лютого 2022 року, зі 100% ФОПів, які є зобов’язані застосовувати РРО, 85% підприємців зареєстрували касові апарати. Тобто більшість підприємців все-таки прийняли рішення працювати з програмними РРО, до чого зобов’язують нові правила.

Що стосується термінів дії щодо можливості працювати без касових апаратів для певних груп ФОПів, то однозначно таке рішення не є ухваленим назавжди. Тривалість періоду, для якого ця ухвала буде дійсною, залежатиме від подальшої політики щодо реформування, удосконалення, спрощення загальної системи оподаткування. Це рішення є ухваленим для того, щоби полегшити та спростити перехідний період. 

"Попри введення нових правил щодо роботи ФОПів в Україні, та пов’язані з цим акції протесту, кількість зареєстрованих підприємців в Україні зростає.

Зокрема дані дослідження, яке було оприлюднено 2021 року в стінах Торгово-промислової палати, про вплив застосування різних елементів фіскалізації до суб’єктів господарювання: мікро, мало та середнього бізнесу, свідчать про те що найбільш негативний вплив, зі сторони примусової фіскалізації, був здійснений на малий та середній бізнес. Мікробізнес перебуває у найбільш проблемній зоні. Тому після завершення процесу реєстрації РРО, ми зможемо оцінити наскільки рішення про обов'язковість касових апаратів, вплинуло     на різні категорії бізнесу. Скільки було зареєстровано нових суб’єктів господарювання, а яка кількість ФОПів анулювала свою діяльність.

Проте, впродовж останніх років ми все ж спостерігаємо зростання чисельності суб’єктів господарювання. Такій статистиці ми завдячуємо спрощенню процесу реєстрації фізичної особи підприємця та іншим чинникам, які є досягненням останніх років", — стверджує Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.

Що стосується законопроекту, який був зареєстрованим у Верховній Раді, проте, не розглянутим, згідно з яким ФОПи звільнюються від штрафів щодо використання касових апаратів до кінця 2022 року, то це рішення є запізнілим, його слід було приймати раніше, — стверджує головний експерт. Чимало ФОПів, які готові були працювати за новими правилами та реєструвати програмні РРО, просили пом’якшити перехідний період та піти їм назустріч. Під час процесу реєстрації виникало чимало труднощів, зокрема і технічних. Людей слід було навчати, чимало працівників потребували компетентного фахівця, який допоміг би роз’яснити нові тонкощі роботи з застосуванням РРО. 

Вплинуло також те, що початок фінансового року і календарного збігаються. Через що певна кількість експертів навіть висували ідею про необхідність перенесення початку фінансового року на квітень. Цей період і так є напруженим для бухгалтерів та фінансистів, а відсутність адаптаційного періоду щодо запровадження програмних РРО значною мірою його ускладнило.

Керівники комітетів заявляють про те, що ФОПи будуть звільнені від штрафних санкцій не за невстановлення РРО, а за непроведення чеків. Я передбачаю, що коли кількість зареєстрованих касових апаратів підприємцями досягне 90-95% від зобов’язаних 100%, українські урядовці стверджуватимуть про відсутність потреби в адаптаційному періоді для ФОПів. Позаяк це вже буде неактуально.

Фото: Укрінформ