Бустери, обов’язкова вакцинація медиків і "єдиний симптом "Омікрону": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Бустери, обов’язкова вакцинація медиків і "єдиний симптом "Омікрону": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Минулого тижня українці боролись з хвилею пандемії, спричиненої штамом "Омікрон": уряд запроваджував обов’язкову вакцинацію для нових категорій населення, громадяни вакцинувались бустерною дозою, а в соцмережах генерували нові фейки.

Відсторонення невакцинованих

Від 31 січня в Україні почали відсторонювати від роботи медиків, комунальників і місцевих урядовців, які досі не зробили хоча б одне щеплення від коронавірусної хвороби COVID-19. Того дня набув чинності відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я.

Документ розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, до списку додали працівників: органів місцевого самоврядування; закладів охорони здоров’я державної і комунальної форм власності; комунальних підприємств, установ і організацій.

"Працівники цих установ, які не отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати", – наголосили в МОЗ. Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби і медичний висновок на підтвердження цього.

Як заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, попри те, що штам коронавірусу "Омікрон" викликає легший перебіг хвороби, ніж "Дельта", зростання кількості хворих може створити "суттєве навантаження" на медичну систему.

За минулий тиждень кількість нових випадків COVID-19 зросла на 75%, госпіталізацій — на 34%, проте летальність в Україні зменшилась у 4 рази: 0,5% проти 2%, які були на початку "Дельта"-хвилі.

Щеплення бустером і оновлені сертифікати

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що "наразі понад 350 тисяч українців посилили свій захист та вже отримали бустерну дозу антиковідної вакцини. Принаймні однією дозою вже вакциновано половина дорослого населення. Більше 47% отримали повний базовий курс вакцинації, а саме 2 дози. Збільшення відсотку вакцинованих українців, дозволить нам з більшою впевненістю дивитися у майбутнє".

З перших днів лютого у мобільному додатку "Дія" з'явилися Covid-сертифікати про бустерну дозу вакцини від коронавірусу. Для отримання сертифікату про вакцинацію бустерною дозою вакцини слід надіслати запит на порталі чи в застосунку "Дія". Зробити це можна в день введення дози вакцини проти Covid-19, щойно медики введуть дані про вакцинацію до Електронної системи охорони здоров’я. Новим цифровим документом можна користуватися як всередині країни під час введення карантинних обмежень, так і за кордоном.

Впізнай "Омікрон" за симптомом

У соціальних мережах публікують фейкові дописи про те, що новий штам коронавірусу "Омікрон" має один симптом, за яким одразу можна розпізнати недугу. Аби дізнатися, читач мусить перейти за посиланням на Telegram-канал, лінк на який публікують наприкінці допису. Перейшовши за посиланням, читач не бачить інформації про те, як розпізнати новий штам вірусу, натомість відкривається загальна стрічка з новинами Telegram-каналу. Тож у такий маніпулятивний спосіб адміністратори просто збільшують кількість підписників.

Щодо єдиного симптому, за яким можна розпізнати "Омікрон", то такого не існує. Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України, "Омікрон" ще досліджують. Крім того, суттєвої відмінності  між симптомами "Омікрону" та "Дельти" немає. Усі хворі спостерігають нежить, головний біль, втому, також у 60% випадків є чхання та біль у горлі.

Цікава маніпуляція поширилась упродовж останніх двох тижнів  на низці сайтів та в соцмережах. Мовляв, "у своїх дослідженнях шведські вчені виявили серйозні проблеми, пов’язані з вакцинацією". Серед таких проблем зазначають виснаження імунної системи, відсутність захисту від коронавірусу, загострення хронічних захворювань та смертності вакцинованих порівняно з невакцинованими. Насправді ж шведські вчені аналізували тривалість ефективності вакцинації від COVID-19, а про виснаження імунної системи у дослідженні взагалі не йдеться, тож інформація про неефективність або навіть шкоду вакцинації – це фейк.

Крім того, у соціальних мережах пишуть, що при симптомах коронавірусу необхідно розпочинати лікування антибіотиками, проте це не так. У жодному разі при діагностуванні коронавірусної хвороби не слід самостійно приймати антибіотики, адже вони діють лише на бактерії, а COVID-19 має вірусне походження. Антибіотики не лікують COVID, а тільки можуть погіршити стан пацієнта. Рішення про застосування антибіотиків ухвалює виключно лікар. І призначають їх лише за наявності лабораторно підтвердженої супутньої бактеріальної інфекції або при обґрунтованій підозрі на неї.

Фото: Українське радіо