В Україні змінили правила сплати аліментів. Пояснює адвокат

В Україні змінили правила сплати аліментів. Пояснює адвокат

В Україні збільшили мінімальний розмір аліментів на дитину для родичів або членів сім'ї, якщо їх не можуть сплачувати батьки. Тепер вони зобов'язані виділяти не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів адвокат Михайло Куян.

Мінімальний гарантований розмір аліментів

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину призначається за умови, що один із батьків, який платитиме аліменти, не має достатньо коштів, щоб робити великі виплати. Він не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

З 1 січня 2022 року гарантований розмір аліментів становить:

для дітей віком до 6 років – 1 тис. 50 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1 тис. 309 грн.

З 1 липня:

для дітей віком до 6 років – 1 тис. 100 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1 тис. 372 грн.

З 1 грудня:

для дітей віком до 6 років – 1 тис. 136 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1 тис. 416 грн.

Рекомендований розмір аліментів

Мінімальний рекомендований розмір аліментів присуджують, якщо платник аліментів має достатній дохід. Він становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

З 1 січня рекомендований розмір аліментів становить:

для дітей віком до 6 років – 2,1 тис. грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 2 тис. 618 грн.

З 1 липня рекомендований розмір аліментів зросте:

для дітей віком до 6 років – 2 тис. 201 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 2 тис. 744 грн.

З 1 грудня:

для дітей віком до 6 років – 2 тис. 272 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 2 тис. 833 грн.

Максимальний розмір аліментів у 2022 році

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. Але батьки між собою можуть домовитися і про більшу суму.

З 1 січня він становить:

для дітей віком до 6 років – 21 тис. грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 26 тис. 180 грн.

З 1 липня:

для дітей віком до 6 років – 22 тис. 10 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 27 тис. 440 грн.

З 1 грудня:

для дітей віком до 6 років – 22 тис. 720 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років – 28 тис. 330 грн.

Як подати на аліменти на дитину 

Наразі існує три способи стягнення аліментів. Перший – це стягнення аліментів добровільно. У цьому випадку батьки повинні піти до нотаріуса, укласти відповідну угоду, і стягування аліментів буде проводитися відповідно до визначених угодою умов. 

Також є два основних примусових способи. Можна звернутися до суду для отримання судового наказу. Тобто подається заява про видачу судового наказу – це коротка заява, яка містить підстави, необхідні для того, щоб суд виніс рішення. Така заява розглядається досить швидко, протягом 10 днів, без виклику сторін. І можна звернутися до суду безпосередньо з позовом про визначення розміру аліментів та їх стягнення. У цьому випадку сторони можуть бути викликані на судове засідання, вислухані, але цей випадок застосовується більше для стягнення аліментів, якщо один з батьків хоче стягнути не мінімальний розмір аліментів, а більший. Тоді є підстави для того, щоб суд в повному обсязі розглядав сторони та їх доводи.

Що змінюється зі збільшенням мінімального розміру аліментів

Мінімальний розмір аліментів гарантований законами. Тобто в будь-якому разі розмір аліментів не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму. Якщо раніше для осіб, які не є батьками, був встановлений мінімальний розмір 30%, то тепер його зрівняли. Відтак і у батьків, і в інших осіб, зокрема дідуся, бабусі, сестер, братів, мачухи та пасинка, є визначений мінімальний розмір аліментів – 50%.

Якщо аліменти стягуються добровільно, це визначається договором. І щоб внести відповідні зміни до договору, треба знову піти до нотаріуса і внести додаткову угоду до першочергової угоди про визначення мінімального розміру аліментів. Але, як правило, в договорі не визначаються мінімальні аліменти. Якщо аліменти затверджуються договором, то це свідчить про те, що батьки мають кошти, щоб піти до нотаріуса, не бояться їх витрачати, тому мінімальні аліменти у нотаріуса дуже рідко визначаються. 

Крім того, наразі є норма, яка визначає, що якщо у суді буде доведено, що витрати того з батьків, з кого будуть стягуватися аліменти, перевищують його офіційний дохід, суд може вийти за межі і не прив’язуватися до офіційного доходу та визначити інший розмір аліментів. 

Чи можна батькам домовитися усно без підписання документів 

Якщо в суді ставиться питання про стягнення аліментів, то не нотаріальні договори не мають юридичної сили. Тобто є два варіанти: або батьки домовляються усно чи письмово, як вони хочуть, але в рамках закону це ніяким чином взагалі не закріплюється, тобто це лише усна домовленість, яка може бути закріплена документом, який не має юридичної сили; або через суд, і тоді суд потребує саме нотаріально завіреного договору. 

Чи може дитина самостійно подати на аліменти

Якщо дитина неповнолітня, то вона має бути з представником і звертатися до суду виключно через представника. Тобто сама особа не може це зробити. Цим займаються служби у справах дітей. Вони визначають і беруть на облік сім’ї, які  малозабезпечені, і постійно здійснюють контроль щодо них. І у разі, якщо порушуються права дитини будь-яким чином, то це саме компетенція служби у справах дітей вносити певні документи і звертатися до суду в інтересах дитини, якщо саме батьки або інші опікуни не можуть це зробити.

Фото: НБУ