Чи "з’їсть" інфляція підвищену зарплату українців

Чи "з’їсть" інфляція підвищену зарплату українців

НБУ покращив прогноз зростання зарплат українців у 2022 році. Водночас спрогнозував інфляцію на рівні 7,7 відсотка. Нагадаємо, що середня номінальна зарплата штатного працівника в грудні 2021 року склала 17 453 гривні. Це на понад 3 274 гривні більше порівняно з груднем 2020 року. За останній рік зарплатня зросла на 23,1 відсотка, а реальна з урахуванням інфляції ― на 11,9 відсотка. Нацбанк покращив прогноз зростання номінальної зарплати з 12,9 до 15,2 відсотка, реальна зарплатня з урахуванням інфляції зросте на 6,1 відсотка. На думку НБУ, це покращить ситуацію з трудовою міграцією. Розібратися з усіма нюансами теми в ефірі Українського радіо допоміг шеф-редактор інформаційного агентства "Фінансовий клуб" Руслан Чорний.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Як прогноз інфляції на наступний рік вплине на наш добробут

"Прогноз інфляції на 2022 рік справді невтішний, і не лише для українців, а й для всього світу. Адже ми бачимо, як піднялася ціна на газ, стало неможливим для сільгоспвиробників купувати міндобрива, їхня ціна зросла у світі на 40 відсотків. Тож це вплине на вартість продуктів, а отже, потягне зростання ціни на інші товари. В Україні ситуація буде дещо краща, ніж в інших країнах. Зараз бачимо, що інфляція в США найвища за останні 40 років, у Євросоюзі ― найвища з часів його створення, тож ціни зростатимуть скрізь".

Чи вдалося НБУ стримати інфляцію минулого року

"За останній рік Нацбанк діяв мабуть найбільш збалансовано, реагував на будь-які зміни, зокрема облікової ставки. І наприкінці року інфляція пішла вниз ― з 11 відсотків у вересні до 10 відсотків у грудні. Коригуванням облікової ставки Нацбанк закріпив ситуацію, що є зараз. Найближчим часом НБУ буде змінювати резервування депозитів для банків, тобто банки будуть зобов’язані складати резерви від депозитів, які лежатимуть в Нацбанку, для того щоб коригувати будь-які шоки і забрати з ринку валюту. Аби не було зайвого тиску на курс та на інфляцію. Тобто Нацбанк найближчим часом має акумулювати близько 25 млрд гривень, ці кошти буде просто знято з ринків і вони провокуватимуть зниження інфляції".

Як може вплинути на інфляцію загроза вторгнення РФ

"Якщо відбудеться вторгнення, то українська економіка не витримає, адже вона слабка. Зламаються банківські системи і ми перейдемо на товарні відносини. Але такий варіант мало ймовірний у цьому році, дуже мало факторів, які свідчать на його користь. Ми вже кілька місяців чуємо про наступ Росії, нічого не відбувається, але курс пішов униз. Українці звикли до таких інформаційних атак і до того, що в існуючих умовах можна жити, працювати і прогнозувати своє майбутнє".

Якого зростання мінімальної зарплатні чекати восени

"Треба дивитися на макроекономічні показники і що буде відбуватися в Європі. Українська економіка реагуватиме відповідно. Не думаю, що реальна зарплата зросте більше, ніж минулого року. До того ж сьогодні ситуація в економіці така, що роботодавцям немає підстав посилювати процес тінізації, виводити зі штату працівників або платити менше. Роботодавці будуть зацікавлені тримати у штаті нормальних працівників і збільшувати їм зарплатню, як це передбачено законодавством".

Прогнози щодо коливання гривні

"Ми бачимо, що за останні пів тижня пішов відкат, гривня трохи зміцніла. Планку 29 гривень за долар не перейдено. Перша причина ― світова економіка змінюється, інфляція у світі зростає і центробанки країн починають піднімати облікову ставку. Тобто за цінними паперами у них ставка теж підвищується. Інвестори цих країн починають забирати гроші з-за кордону і вкладати у місцеву економіку. Починаючи з листопада минулого року відбувається продаж облігацій в усіх країнах третього світу. Цей процес прискорили і заворушення в Казахстані… Як поводитиметься гривня далі, залежить від геополітичних факторів та від інформаційного фону на міжнародній арені. Адже інвестори зважають в першу на чергу на те, що відбувається в інформаційному середовищі. Ще один фактор, що вплинув на курс. Вже кілька років поспіль Міністерство фінансів наприкінці року видає величезну кількість коштів бюджетникам, цього грудня сума склала 75 мільярдів. Ці кошти пішли на валютний ринок і спричинили зростання курсу. У перші 2 місяці року значних бюджетних виплат не відбувається, тому коливань курсу з цієї причини не буде".

Насамкінець Руслан Чорний зазначив: "Коли дорожчають товари, українці починають хвилюватися, забирають кошти з депозитів, прагнуть зробити запаси і припиняють думати про завтрашній день. Тому будь-які фінансові шоки Нацбанк має регулювати".

Фото: pexels