27 вакцинацій, "Омікрон" - з літаків" і ліки від ковіду: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

27 вакцинацій, "Омікрон" - з літаків" і ліки від ковіду: чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Минулого тижня в Україні медичні служби реєстрували та доставляли ліки від коронавірусу, дезінформатори поширювали чергові фейки про ковід, а дехто вакцинувався "за себе і за тих, хто цього робити не хоче" - аж 27 разів.

Ліки від коронавірусу

В Україну продовжують надходити ліки від коронавірусу. Чергову партію з 20 тис. флаконів Ремдесивіру, який використовується для лікування хворих на коронавірусну інфекцію, закуплено за кошти державного бюджету та доставлено в регіони.

Дізнатись про наявність Ремдесивіру в закладах охорони здоров’я, можна на порталі https://bi.medzakupivli.com/

Наступна поставка 43 711 флаконів, відповідно до договору, очікується у лютому. 

Крім того, Міністерство охорони здоров’я зареєструвало для екстреного застосування препарат "Молнупіравір". Це препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду, і так запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби. Препарат — це пігулки, тому не має особливих вимог зберігання і його зручно приймати. Ці ліки використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця.

Ліки за "ЄПідтримку" і 500 гривень за бустер

З 24 січня у межах програми єПідтримка можна придбати не лише книги чи квитки у театри, кіно, музеї, але і ліки. Ця опція доступна  вакцинованим українцям від 60 років.

За кошти програми можна придбати в аптечних закладах та інтернет-аптеках виключно лікарські засоби. Не можна купувати засоби з недоведеною ефективністю, біологічно активні добавки чи медичні прилади. 

Умови для придбання ліків, а це – вік і наявність "зеленого" COVID-сертифіката, банки перевірятимуть у момент проведення платежу. Коли саме покупець оформив картку єПідтримка – неважливо.

До слова, громадяни, вакциновані бустерною дозою, отримають додатково 500 гривень через програму "єПідтримка". Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. Щоб отримати кошти, потрібно завантажити COVID-сертифікат у додаток Дія.

5 щеплень на день 

Частина українців досі має упередження і відмовляється від вакцинації, що є викликом для системи охорони здоров’я. Однак бувають "перегини" і в інший бік. 

Так, мешканець міста Суми вакцинувався вже 27 разів. Про це повідомила начальниця управління охорони здоров’я Сумської міської ради Олена Чумаченко. Чоловік подорожує Україною, і таким чином йому вдається обдурити лікарів. Одного дня йому вдалося зробити одразу 5 щеплень. Втім, рухає чоловіком не бажання убезпечитися від коронавірусу, а жага стати популярним. Через настирливість пацієнта від нього навіть мусила відмовитися його сімейна лікарка.

Звісно ж, така надмірність у вакцинуванні ні в якому разі не рекомендується лікарями та суперечить чинним правовим нормам. 

Більше того, директор сервісу Helsi Євген Донець наголосив, що у порушника, швидше за все, виникнуть проблеми із отриманням COVID-сертифікату. А от міський голова Сум Олександр Лисенко знаходить у цій ситуації і позитивні висновки: на його думку, такий досвід є свідченням того, що вакцина таки безпечна.

Розпилення "Омікрону" та суд проти щеплень

І наостанок чергова порція розвінчування міфів. 

Нещодавно з'явилася інформація про те, що вакцини від COVID-19 "Спутник Лайт" і AstraZeneca – це начебто одна й та ж вакцина. Як доказ користувачі соцмереж показують зображення таблиці, нібито взятої з офіційного сайту Міністерства охорони здоров’я Росії. У таблиці вказано, що AstraZeneca проводить дослідження препарату "Спутник Лайт". Однак AstraZeneca і "Спутник Лайт" – це дві різні вакцини з різним складом – повідомляє ресурс StopFake. Користувачі соціальних мереж неправильно інтерпретували дані. AstraZeneca виступила як замовник досліджень на ефективність та сумісність із вакциною "Спутник Лайт".

Черговий фейк був викритий у соціальних мережах. Дезінформатори писали, ніби Верховний суд Канади прийняв і вже почав розглядати "глобальний позов про злочини проти людяності", пов’язані з COVID-19 – такий собі "Нюрнберг-2". У цих повідомленнях йдеться про те, що у позові начебто зібрано докази ненадійності ПЛР-тестів, що вакцини є частиною генетичних експериментів, та підтвердження брехливості статистики про смертність від COVID-19. Однак при перевірці інформації з’ясувалося, що ні Верховний суд Канади, ні суд Онтаріо не стали розглядати "глобальний позов про злочини проти людяності".  Що ж до Верховного суду Канади, то там навіть не приймали такого позову. "Я можу підтвердити, що цього позову в Верховному суді Канади не існує і що суд не ухвалював жодних рішень із цього приводу", – заявив представник судового органу.

Ну а наступний фейк більше навіть скидається на жарт над неуважними і довірливими читачами. Дезінформатори в мережі пишуть, ніби з літаків навмисно розпорошується новий штам COVID-19 "омікрон". На підтвердження цього користувачі публікують фотографії мішків, на яких написано Omikron. Стверджують, що фото зроблено в аеропорту Чеського міста Кбеле. Насправді ж на фотографії зображено мішки з компаундом виробництва компанії Omikron, назва якої співзвучна з назвою нового штаму COVID-19. Компаунд — це високомолекулярні ізоляційні матеріали, які складаються зі смол, бітумів, ефірів целюлози. Його використовують для герметизації техніки в умовах підвищеної вологості.