"Перші кіборги": сьогодні відзначають 104 роки від бою під Крутами

"Перші кіборги": сьогодні відзначають 104 роки від бою під Крутами

29 січня в Україні вшановують пам’ять героїв Крут — загону молодих курсантів, які в 1918 році загинули, намагаючись зупинити наступ більшовиків на українську столицю. В той день потрапили в полон та були розстріляні 27 юнаків. Чи можна вважати, що трагічні події сталися внаслідок недбалості керівництва та чому крутянців називають першими "кіборгами" Українському радіо розповіли історик Кирило Галушко та науковий співробітник Інституту історії України НАН України Віталій Скальський

Чи було причиною трагедії недбальство керівництва?

"У середині грудня 1917 року розпочався наступ більшовицьких військ в Україну, який вони вели в основному через Харків. З Харкова на Київ більшовики рухались через Полтаву, а залізнична лінія "Київ-Москва", де і є станція Крути, розглядалась більшовиками як допоміжна", розповів Віталій Скальський.

За інформацією, яка тоді була, як додав Кирило Галушко, найбільш небезпечним був полтавський напрямок, яким більшовики наступали з Харкова. Саме туди відправили загони Симона Петлюри. Курсантів натомість відправили на більш безпечний напрямок.

“"Це були в основному загони, сформовані з юнаків Київської військової школи імені Богдана Хмельницького. Юнаки – це не молоді хлопці, це слухачі цієї школи. Це люди з військовою освітою, які знайомі зі зброєю, які знають, як стріляти й що таке військова дисципліна. І фактично весь тягар бою, який стався 29 січня, винесли саме вони", – продовжив Скальський.

У цьому загоні юнаків був ще і студентський курінь. Туди записалися добровольці, студенти й випускники, активісти молодіжних організацій, в тому числі й декілька гімназистів старших класів з різних навчальних закладів Києва. Саме вони потім стали жертвами розстрілу.

Разом з тим, як додав Галушко, молодь палко хотіла захищати Київ: "На той час вже майже рік тривала українська революція, яка дуже сильно активізувала українську ідентичність, зокрема, серед молодих людей, які є ідеалістичними та романтичними. Вони вважали, що Україну треба захищати, навіть не маючи бойового досвіду. Але у певний момент більшовики побачили, що на полтавському напрямку їм чинять дуже потужний спротив, і перейшли на колію "Київ-Москва", опинившись в Бахмачі".

"Там розпочалися сутички й 29 січня стикнулися вже в Крутах", – сказав історик Віталій Скальський.

Він розповів, що під час бою стало відомо, що у місті Ніжин один з українських полків оголошує про свій нейтралітет і про те, що якщо раптом в Ніжин прийдуть більшовики, вони не будуть цьому протидіяти.

"Керівник бою Тимченко ухвалює рішення, що треба відступати, бо якщо в Ніжин раніше зайдуть більшовики, вони всі загинуть, оскільки опиняться в оточенні. Чекали довго, поки всіх зберуть, але, очевидно, всіх не дочекалися. Це вже було фактично завершення бою, точного підрахунку, скільки приїхало і скільки має бути, не було, бо є поранені, є зниклі безвісти", – пояснив Скальський.

"Не дочекалися, мусили виїхати й, за моїми підрахунками, 36 осіб, оті недосвідчені студенти, спізнилися і прийшли на станцію Крути тоді, коли там були більшовики. Їх арештували та після того декого з них розстріляли, а декого – відправили в Харків у шпиталь. Більшовики відібрали всіх поранених, посадили в поїзд і відправили в Харків, я думаю, аби показати свою гуманність. Тим людям пощастило, вони змогли втекти зі шпиталю. А решту розстріляли прямо там на станції", – розповідає історик.

За його словами, у самому Києві про битву під Крутами практично нічого не знали, оскільки у місті була "загальна розруха, саботаж з боку залізничників, адже на станції Дарниця був страйк, телеграми не так просто було відправити та поїзди не так просто їздили, а в самому Києві був більшовицький заколот".

Чому розголосу набула саме трагедія під Крутами?

"Широкий загал, особливо міста Києва, де населення було більш русифікованим, ніж сільське, був до цієї ситуації байдужим. В 1917-18 роках суспільство вже звикло до війни як такої  тривала Перша світова війна. Але більша частина українських територій, зокрема Київ, були від цього далеко. Всі бої відбувалися на Галичині, Поділлі, Буковині, Волині. Тому, зіткнувшись з глобальним масштабним насильством, киян тоді вразили не герої Крут, а більшовики, які переступивши через їхні тіла, увійшли у місто і знищили кілька тисяч людей просто на вулицях",  пояснив історик.

Він додав, що для мешканців столиці психологічним шоком було вже завершення трагічних подій того року: "Спочатку ховали жертв більшовицького терору в Києві, а потім  героїв Крут, тіла яких привезли до міста". 

"Також важливим є те, що більша частина цих курсантів  це діти київської інтелігенції  людей, які були відомі в місті та мали великий авторитет. Тому саме цей епізод став таким, який був герїзований. Це були знакові події, які зламали певні уявлення в головах багатьох людей, адже це були свої діти і все відбувалося поруч",  розповів Галушко.

Після подій під Крутами в Києві багато разів змінювалася влада та продовжувалися вбивства населення,  проте у свідомості сучасників же залишилася трагедія молодих курсантів: "На цьому вчилися політичні емігранти в діаспорі. Коли в 1991 році відновилася Незалежність, повертали заборонені в радянський час факти, то першим чином зіткнулися саме з подіями під Крутами".

Читати також  Чи був бій під Крутами провальною операцією УНР: правда та міфи

Чи можна називати крутянців першими "кіборгами"?

"Крутянців часто порівнюють із "кіборгами", які захищали Донецький аеропорт і це абсолютно виправдано. Адже практично в кожному поколінні українці воювали: ми звикли вважати, що ми дуже мирні хлібороби, але насправді це не так. Аби бути мирним хліборобом, треба воювати, навіть не ініціюючи цього самостійно. Тому в нашій ментальності є й Друга світова війна, проте оскільки в Росії є така річ, як "победобесие", то події цієї війни сприймаються як явище достатньо чуже. Відповідно, йдеться про вчинки героїв Крут, які зіткнулися, як і ми в 2014 році, з кризою влади, нерозумінням, що буде далі, та зовнішньою агресією, коли українському армії практично не було",  підсумував Кирило Галушко.

Фото: kruty.org.ua|Поховання загиблих під Крутами