Омікрон на піку — експерт про перебіг хвороби та швидкість поширення

Омікрон на піку — експерт про перебіг хвороби та швидкість поширення

В Україні вперше за весь період пандемії зафіксовано понад 32 тисячі нових випадків коронавірусу. Що є абсолютним максимумом щодо кількості хворих за два роки пандемії. У деяких обласних центрах ліжка для ковідних хворих майже заповнені. Як довго ще зростатиме захворюваність на коронавірус і коли спаде хвиля нових випадків COVID-19, Українське радіо дізнавалося у Павла Ковтонюка, заступника Міністра охорони здоров’я України 2016-2019 років.

0:00 0:00
10
1x

Чи досягла Україна піку захворюваності на коронавірус

"На жаль, це не є пікові показники, хвиля захворюваності на коронавірус лише набирає обертів. Ми передбачаємо, що піковими показниками можуть бути 60-70 000 випадків зараження коронавірусом за добу. Але це тому, що більшу кількість ПЛР-тестів для виявлення захворювання в Україні за добу зробити неможливо.

Оскільки, щоби зафіксувати 60 000 випадків зараження коронавірусом за добу, необхідно провести втричі більше тестів для виявлення COVID-19, ніж сьогодні система може зробити.

Тобто, ми можемо досягти піку, але кількість хворих буде більшою, ніж ми можемо виявити.

Країни, які вже пройшли пік захворюваності нової хвилі COVID-19, мали дуже високі показники хворих. Наприклад, в Іспанії, де кількість населення є приблизно такою ж, як і в Україні, кількість нових випадків зараження коронавірусом за добу, могла сягати і 120 000 і 140 000 випадків на добу. Передбачаю, що кількість хворих в Україні буде дещо меншою, але все ж захворюваність все одно буде на дуже високому рівні. Це є властивістю нового штаму Омікрон", — розповів Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я України 2016-2019 років.

Коли захворюваність піде на спад

"Я вважаю, що захворюваність піде на спад у другій половині лютого. Тобто впродовж декількох наступних тижнів ми будемо бачити стрімке зростання захворюваності на коронавірус. Потім воно досягне піку і поступово почне спадати. 

Властивістю штаму Омікрон є високий рівень поширення захворювання, після якого відбувається різкий спад захворюваності.

Вакцинація двома дозами вакцини від коронавірусу захищає від важкого перебігу хвороби. Вакциновані люди переносять хворобу або безсимптомно, або малосимптомно.

Проте, на жаль, багато людей є невакцинованими, через що ми спостерігаємо значну заповненість лікарень у західних областях", — акцентував Павло Ковтонюк. 

За словами експерта, в Україні, за прогнозами, у 2022 році очікується дві хвилі захворюваності на коронавірус. Одну з них ми переживаємо зараз, а друга хвиля прогнозовано мала би бути восени 2022 року. А між ними буде затишшя, значний спад рівня захворюваності на COVID-19.

Про заповненість ліжкового фонду на тлі зростання рівня захворюваності 

"Слід врахувати, що хвиля захворюваності на коронавірус лише набирає обертів в Україні: кількість нових випадків на добу ще не досягла максимуму, а у вже хворих не розвинулися важкі симптоми.

В областях, де хвиля захворюваності набрала обертів раніше, ліжковий фонд лікарень майже себе вичерпав. Відповідно і в інших регіонах, коли хвиля досягне точки своєї перебігу, ситуація з ліжковим фондом у лікарнях ускладниться.

Перебіг штаму Омікрон є дійсно легшим, ніж інших штамів коронавірусу, і кількість ускладнень від цього варіанту вірусу є меншою. Проте цей штам супроводжує високий рівень заразності захворювання. І коли щоденна кількість нових випадків захворювання Омікроном буде масовою, то навіть меншого відсотку ускладнень буде достатньо для того, щоби ліжкові фонди лікарень були заповненими. 

Ця хвиля в Україні буде схожою до тієї, яка була восени. Лікарні, на жаль, знову переживатимуть доволі непрості часи. Тому людям краще максимально берегтися, щоби не захворіти", — наголосив Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я України 2016-2019 років.

Фото: Укрінформ