Новий випадок поліомієліту в Україні: чим так небезпечна хвороба та чому треба обов’язково вакцинуватися?

Новий випадок поліомієліту в Україні: чим так небезпечна хвороба та чому треба обов’язково вакцинуватися?

На Закарпатті зафіксовано другий випадок поліомієліту, захворіла маленька дитина. За інформацією пресслужби Міністерства охорони здоров’я, симптоми в дитини з'явилися ще 13 грудня, а 24 грудня малюк вже мав ослаблення рухової активності м'язів ніг. Через місяць, 24 січня лабораторія ВООЗ в Гельсінкі підтвердила поліомієліт. Зі слів мами дитини, вони відмовилися від вакцинації, тож малюк не був щеплений. Чому в Україні трапляються випадки цієї небезпечної хвороби, який рівень охоплення вакцинації та чи загрожує нам новий спалах поліомієліту Українському радіо розповіла національна експертка із громадського здоров'я, лікарка Олена Лукашевич.

"Поліомієліт є вірусною гострою інфекційною хворобою, яка спричиняє інвалідність та становить небезпеку для життя. Певний відсоток випадків хвороби раніше, коли вона була поширеніша, закінчувався смертельними випадками. Протягом останнього місяця, відколи захворіла друга дитина (перший випадок зафіксовано на початку осені на Рівненщині прим.ред.), встановлено зв’язок між двома випадками. Цей тип поліо прийшов із країн Азії - Таджикистану, Узбекистану де минулого року були зафіксовані випадки хвороби", розповіла Олена Лукашевич.

Лікарка пояснила, що інфікуватися поліомієлітом можна фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки, інфіковану воду чи їжу, а також заражені предмети побуту, наприклад, іграшки: "Тому важливо дітей від 0 до 5 років, чию чистоту рук не завжди можна проконтролювати, вакцинувати. Лікування від поліомієліту не існує".

"Невеликий відсоток виникнення парезів і паралічів  це ураження саме м'язової системи. Вони є незворотніми: м’язи, де поселився вірус і де він розмножується, не відновлюються. Якщо це стосується дихальних м’язів, відбувається дихальна недостатність і смерть від задишки",  наголосила Лукашевич.

Аби уникнути поширення хвороби, з 1 лютого МОЗ анонсувало початок кампанії зі щеплення дітей від поліомієліту. 

"Це абсолютно прогнозоване і стандартне для такої ситуації та хвороби рішення. З 1 лютого всі дітки від 0 до 5 років, незалежно від їхнього вакцинального статусу, тобто незалежно від того, скільки щеплень від поліомієліту в них вже є, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною. Йдеться про невелике щеплення в ділянку передпліччя. Це так звана турова вакцинація у випадку надзвичайних ситуацій, коли вже такі небезпечні хвороби проявились. Має бути вакцинована саме ця вікова категорія, яка найбільше піддається ризику виникнення хвороби зі станами, які загрожують життю",  пояснила експертка.

Читати також: На дітей до 6 років чекає обов'язкове щеплення від поліомієліту: що варто знати про кампанію з вакцинації

Вона нагадала, що в рамках звичайного режиму вакцинування є шість ключових доз поліовакцин: в 2,4, 6 та 18 місяців, а потім в 6 та 14 років: "Перша вакцина завжди робиться інактивована уколом, наступні  краплями".

"В Україні передостанній випадок цієї хвороби був фіксований в 2015 році. Проте у вересні минулого року мали перший випадок, а зараз  вже другий. Тому й було прийнято рішення щодо турової імунізації",  додала Олена Лукашевич.

Експертка розповіла, що вакцинація в Україні добровільна, проте закликала батьків ставитися до здоров’я своїх дітей відповідально: "Ми робимо щеплення своїм домашнім тваринам, уникаємо можливості загинути в аварії та пристібаємося пасками безпеки, поки катаємося на лижах чи ковзанах, то захищаємо свої кінцівки, одягаємо шоломи. Адже розуміємо, що є базові елементи захисту нашого життя і вакцинація також до них належить".

"Але є чимало стереотипів, просвітницька складова МОЗ в якийсь момент зазнала руйнації. Й з цим потрібно працювати. Головне  це просвітництво та самоосвіта. Щеплення потрібні, бо це річ, яка в певний момент життя рятує",  вважає Олена Лукашевич.

За її словами, українцям, як і решті світу, важливо сформувати колективний імунітет. Й аби досягнути його, 95 % населення має бути вакциновано: "Йдеться не про 100 %, тому що в частини мешканців можуть бути протипокази, наприклад, жорстка алергічна реакція. Саме тому, аби вберегти тих, хто не може бути щепленим, варто щоб максимальний показник в 95 % досягався".

"Станом на вересень минулого року щепленням від поліомієліту було охоплено трохи більше половини населення: в середньому по Україні  53 %, в окремих регіонах показники були суттєво нижчими, наприклад, на Закарпатті. Станом на початок цього року охоплено понад 73 % по Україні",  підсумувала Олена Лукашевич.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук