10 найрезонансніших катастроф 2021, які сталися в Україні: причини та наслідки

10 найрезонансніших катастроф 2021, які сталися в Україні: причини та наслідки

Українське радіо зібрало десять найрезонансніших випадків, які відбулися в Україні в 2021 році, ​​ — від пожеж до ДТП й від паводків до авіакатастроф, аби вони могли ше раз послужити нагадуванням, яким крихким є людське життя та чому його слід посилено берегти.

0:00 0:00
10
1x

Пожежі

17-го січня в Одесі на вулиці Посмітного загорівся хостел "Аркадія". Це була триповерхова будівля на 12 квартир з одним входом. Пожежники отримали виклик пів на дев'яту вечора, а о дев'ятій вогонь охопив уже півтори тисячі квадратних метрів. Ще за пів години пожежники виявили тіло загиблої людини всередині будівлі, а п'ятьох постраждалих відвезли до лікарні з опіками та отруєнням продуктами горіння. Повністю загасити вогонь вдалося лише опівночі. І вже після пожежі з'ясувалося, що загинули дві людини. 

Поліція почала розслідування. Правоохоронці розглядали дві версії причин займання: необережне поводження з вогнем та несправність проводки. Під час  розслідування слідчі з'ясували, що починаючи з 2014 року, хостел працював незаконно: власник не мав жодних юридичних підстав і дозвільних документів. Оскільки заклад діяв незаконно, пожежна інспекція не перевіряла його. У підсумку, власнику готелю повідомили про підозру у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення пожежі та загибелі людей.

Станом на липень справа дійшла до суду, а станом на грудень ще тривав судовий розгляд. Якщо провину чоловіка доведуть, йому загрожує від 3 до 8 років ув'язнення. 

В Одесі це не перша схожа пожежа. На кінець 2021 року ще тривало судове слідство щодо колишнього керівника Головного Управління державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Віктора Федорчака. Екс-посадовець підозрюється у неналежному виконанні своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки.

Йдеться про резонансні пожежі в таборі Вікторія, на території комунального некомерційного підприємства "Одеський обласний центр психічного здоров’я"; у готелі "Токіо Стар" та в "Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу". У всіх випадках гинули люди і йшлося про серйозні порушення пожежної безпеки.

Фото: Українська правда

21 січня 2021 року у Харкові загорівся приватний будинок для літніх людей "Золотий час". Пансіонат розміщувався у двоповерховому будинку в приватному секторі. Офіційного статусу заклад не мав, але сусіди знали, що тут жили важкохворі люди літнього віку. Першими побачили задимлення очевидці і саме вони першими кинулися на допомогу.

Вогонь гасили дві години. Потім вогнеборці сказали, що зробили все, що могли, але їх викликали запізно. Зберегти життя 15-м стареньким людям все ж не вдалося.

Причиною трагедії, за підсумками розслідування, назвали необережне поводження з електронагрівальними приладами. Місцева влада вказувала на провину на власника пансіонату – мовляв, той працював незаконно, і тому його ніхто не перевіряв. А харків'яни, які мешкали поряд із пансіонатом, вважали, що на нього умисно не звертали уваги. Про постояльців розповідали, що часто бачили їх поблизу пансіонату побитими, із синцями або в поганому психологічному стані, і ті просили допомоги. При цьому поліція та швидка не реагували на звернення.

За фактом пожежі відкрили кримінальну справу і невдовзі поліція затримала чотирьох людей. Серед них був і власник будинку, Славік Акопян, який здав його в оренду, а також орендарі будинку – В'ячеслав Кравченко з дружиною Ольгою. Вони очолювали приватне підприємство, яке по суті і керувало закладом. Також поліція затримала адміністратора Ігоря Мирончука, який офіційно не був працевлаштований, але координував роботу пансіонату. Усім їм вручили підозру в порушенні пожежної безпеки. Самим обвинуваченим загрожує до 8 років позбавлення волі.

Також трагічно загинули від пожежі люди в кількох медичних закладах. Одразу дві пожежі у лютому відбулося в інфекційних лікарнях, де лікувалися хворі на COVID. 

Приблизно опівночі, у ніч із 3-го на 4-е лютого, на першому поверсі Обласної інфекційної лікарні Запоріжжя виникла пожежа. Вогонь спалахнув у реанімаційному відділенні, в одній із палат на 20 квадратних метрів, і швидко поширився. 

Першими евакуацію почали самі лікарі – завдяки їхнім зусиллям вдалося врятувати більшість людей. На той момент у будівлі перебувало 29 осіб, 10 – в реанімації. Вісьмох із них вдалося врятували. Вогонь локалізували та за годину повністю загасили. Але на місці пожежі виявили чотири трупи, всі вони були в місці займання.

Серед загиблих були троє пацієнтів 1991-го, 1976-ти та 1964-х років, а також лікарка-анестезіолог 26-ти років. Вона до останньої хвилини намагалася врятувати життя пацієнтів, проте всі четверо отруїлися чадним газом. Згодом встановили і причину пожежі: під час встановлення апарату штучної вентиляції легень та інтубації пацієнта, сталося коротке замикання апарату, стався вибух і далі спалахнула пожежа, оскільки в боксі було багато кисню. 

Після пожежі у Запорізькій обласній інфекційній лікарні, на рівні уряду, вирішили перевірити пожежну безпеку в усіх лікарнях, де є кисневі магістралі. Утім, менш ніж за місяць, 27 лютого в результаті вибуху та пожежі через спалах кисневої труби в міській ковідній лікарні Чернівців у палаті загинула одна людина, ще одна постраждала.

ДТП

Зима – сезон аварій на дорогах через погодні умови й саме з цієї причини відбулася найбільша цього року автотроща. 27 січня через туман та ожеледицю на трасі Одеса-Київ зіштовхнулися одразу 30 машин. Це сталося рано вранці, коли ще не розвиднілося. Деякі з пасажирів рейсового автобусу з Києва, які вижили, розповіли, як раптом почули крик водія, який просив міцно триматися, а за секунду відчули потужний удар. Цей автобус врізався у фуру, а водій загинув на місці. Через туман водії інших автівок не бачили перед собою ДТП і на швидкості влітали одна в одну. Таким чином на дорозі утворилася гора побитих автівок, деякі були розбиті вщент. Люди після зіткнення намагалися якомога швидше вибратися з салонів автівок і відбігти подалі, бо ззаду вже наступної миті неслася чергова автівка, водій якої також не бачив аварії на трасі.

Того дня дві людини загинули прямо на місці, а ще семеро потрапили в лікарню, одна людина з цих семи перебувала в комі. Після аварії трасу перекрили і евакуатори ще довго вантажили побиті автівки і те, що він них лишилося. Пізніше з'ясувалося, що аварії на тому відрізку дороги того ранку траплялися ледь не кожні триста метрів.

2021 рік також запам'ятається гучними ДТП у Харкові. Зокрема, 26 жовтня водій Infiniti на шаленій швидкості намагався проїхати перехрестя на червоний сигнал світлофора та зіткнувся з машиною Chevrolet. Від удару машини розтрощило, іскри та метал летіли навсібіч. Водій Chevrolet загинув на місці, водій Infiniti та троє його пасажирів – двоє хлопців 19-ти років та 16-річна дівчина – потрапили до лікарні. Водієм виявився 16-річний Микола Харківський. Як і інші учасники ДТП, він потрапив до лікарні, але на ранок зник. Невдовзі його затримали поліцейські у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею про порушення правил безпеки. 

Фото: ТСН

Під час розслідування поліцейські дізналися, що як тільки винуватець ДТП потрапив у лікарню, він зробив виклик на 102 і, назвавшись чужим іменем, повідомив про викрадення автівки. Від самого початку юнак хотів відвести від себе підозри. 

Слідство встановило, що швидкість руху автомобіля Infiniti під час ДТП перевищувала 100 км/год. Тепер 16-річному водієві Infiniti може загрожувати до 10 років позбавлення волі, з яких 8 – за смертельне ДТП та 2 – за попередній злочин. Судовий розгляд справи триває.

Також 7 грудня на трасі Чернігів-Грем'яч біля села Брусилів Чернігівського району фура вилетіла на зустрічну смугу і влетіла в пасажирський мікроавтобус "Борзнп – Чернігів". У результаті, 13 людей загнуло, сімох госпіталізували, ще 20 зазнали травм. Від сильного удару пасажирів з автобуса частково викинуло на дорогу, більшість із них загинули. А інші люди були заблоковані сидіннями в салоні. 47-ми річний водій маршрутки загинув, а водій фури отримав травми, але вижив. 

За словами правоохоронців, він не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з маршруткою. Чоловікові інкримінують статтю "порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох людей". Йому загрожує до 10 років позбавлення волі. 

Паводки

Весна-літо – це сезони підтоплень та паводків у Західній Україні, і більшість людей, які там живуть, уже мають досвід, що робити, а чого ні, коли йде велика вода. У 2021 році про паводки на Буковині Гідрометцентр почав попереджати ще з 15 червня і прогнозував підняття рівня води до трьох метрів 20 червня. 

Тоді в цьому регіоні пройшли рясні дощі і через це місцеві річки вийшли з берегів. Потоки води топили житлові будинки, мости, угіддя, свійських тварин, автомобільні дороги, під'їзні шляхи до населених пункті, і приносили з собою купу сміття та мулу. У деяких селах зносило шматки нових доріг і валило хати. 

А ввечері 22 червня, через порив води, відбувся прорив дамби №5, що між селами Мілієво та Банилів Вижницького району. Тоді підтопило 18 будинків і 29 домогосподарств у Банилові та 10 будинків і 14 домогосподарств у селі Слобода-Банилів, а також понад 1 гектар сільгоспугідь.

Аварії на виробництвах

У 2021 році не обійшлося без аварій на виробництвах хімічної промисловості. Йдеться про місто Рівне, де розташований завод із виробництва азотних добрив – РівнеАзот. Удень 20 липня тут сталася аварія, про яку мешканці дізналися, побачивши на власні очі величезну помаранчеву хмару над заводом, яка швидко збільшувалася. Це був окис азоту. На той момент люди ще не знали, чого очікувати, але попереджали одне одного про індивідуальний захист. Пізніше в прес-службі заводу повідомили, що відбулася позаштатна ситуація – розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти. У результаті надзвичайної ситуації відбувся разовий викид нітрозних газів у незначній кількості. Наслідки надзвичайної ситуації були повністю ліквідовані власними силами. Жертв і постраждалих не було.

Ще одна аварія техногенного характеру відбулася в 2021 році в Полтавській області. 13-го листопада 5 годин рятувальники гасили пожежу на нафтопереробному заводі в Кременчуці. Як повідомили тоді рятувальники, пів на дванадцяту сталося загоряння нафтопродуктів у середині печі підігріву. За пів години загорання було локалізовано, але повністю загасити вогонь вдалося лише о п'ятій годині вечора. На щастя, жертв не було. 

Авіакатастрофи

Резонансна авіакатастрофа локального масштабу відбулася у 2021 році в Західній Україні. 28 липня поблизу села Шепарівці Коломийського району розбився легкомоторний спортивний літак. Він упав прямо на житловий будинок. Спочатку рятувальники повідомили, що у момент аварії у самому будинку, на який упав літак, нікого не було. Проте пізніше начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Сергій Безпалько заявив, що на момент падіння літака у будинку перебували жінка і двоє дітей. Та коли вони почули невідомий шум, встигли вчасно вибігли на вулицю.

На місці аварії спалахнула пожежа, але її вдалося швидко ліквідувати. Після цього виявили чотири тіла: серед загиблих був відомий на Прикарпатті 60-річний інструктор та професійний пілот Ігор Табанюк. Згодом вдалося встановити особи й інших загиблих. Як повідомила об’єднана єврейська спільнота України, під час авіакатастрофи загинуло троє хасидів, які є громадянами США. У повідомленні спільноти йшлося про те, що вони з групою туристів нібито приїхали на Прикарпаття на відпочинок. 

Попередньою причиною трагедії тоді назвали порушення правил повітряних польотів, такі дані оприлюднив начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Сергій Безпалько. 

На місце події тоді виїхали спеціалісти комісії Нацбюро з розслідувань авіаподій та інцидентів. І хоча на сайті Нацбюро оприлюднено лише попередній звіт розслідування аварії, в ньому вже міститься інформація про суттєві порушення з боку пілота. Зокрема, йдеться про те, що літак під час польоту виконував пілотажну фігуру "бочка", тобто, обертався навколо своєї осі, при цьому крен літака перевищував 60º – допустиму норму.

Фото: 24 канал