"Вся правда про ковід" з Оксаною Мороз і Даркою Озерною — на радіо "Культура"

"Вся правда про ковід" з Оксаною Мороз і Даркою Озерною — на радіо "Культура"

У середу, 19 січня, о 8:07 на радіо "Культура" стартує нова пізнавальна програма "Вся правда про ковід", що розвінчуватиме найпоширеніші міфи та інформаційні маніпуляції про коронавірус та вакцинацію. Авторки та ведучі програми: Оксана Мороз і Дарка Озерна.

Програма виходитиме двічі на тиждень, щосереди та щоп’ятниці, відразу після новин о 8:07 та 18:07.

У середу на слухачів чекають випуски від засновниці ініціативи з інфогігієни "Як не стати овочем" Оксани Мороз. Вона зосередиться на аналізі інформаційних вкидів та маніпуляцій на тему ковіду. Окремі випуски будуть присвячені хронології поширення антивакцинаторських настроїв в Україні та їхньому зв'язку з Росією. Також обговорюватимуть, приміром, міфи про штучне походження коронавірусу, про чіпи 5G та вертольоти, які розпилюють вірус. Говоритимуть також про роль цифрових платформ в поширенні фейків про ковід та інші теми. В кожному випуску також буде блок про те, як перевіряти інформацію. 

"Найцікавіше, на мій погляд, буде розбиратися не лише в природі походження міфів та маніпуляцій, а й у тому, чому українці в них вірять. Тобто ми не просто братимемо певний фейк і казатимемо: "Дивіться: це неправда!", але й розбиратимемося з підґрунтям, досліджуватимемо, звідки "ростуть ноги" того чи іншого переконання українців", розповідає Оксана Мороз.

Щоп’ятниці звучатимуть випуски програми з медичною журналісткою і письменницею Даркою Озерною. В них основна увага буде зосереджена на науковому підгрунті лікування та профілактики коронавірусу, а також розінчуванні псевдонаукових міфів навколо пандемії та вакцинації. Авторка розповідатиме, чим насправді лікують ковід, які є реальні протипокази до вакцинації, чи можна і навіщо вакцинуватися вагітним, як хворіють на ковід діти, чи можна проводити вакцинацію під час пандемії та на вокзалах тощо. Кожен випуск базуватиметься на реальних наукових дослідженнях та рекомендаціях ВООЗ. Серед експертів програми відомі лікарі, інфекціоністи, імунологи, сімейні лікарі, науковці.

"Спецпроєкт "Вся правда про ковід" не просто спростовує фейки. Це системний проєкт, який вибудовує розуміння того, як працює наше тіло, як давати раду хворобі, коли викликати швидку, що є критичним, а що - другорядним, і, зрештою, як врятувати життя собі та близьким. Це послідовна достовірна інформація, що стане в пригоді на практиці, в житті кожного з нас", каже Дарка Озерна.

Програму підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. 

"Пандемія COVID-19 триває, і окрім пересторог у сфері охорони здоров”я, потрібна й інформаційна гігієна. Впевнений, що Радіо Культура зможе доступно і фахово розповісти про найпоширеніші фейки, і водночас надати науково достовірну, якісну інформацію щодо пандемії. Ми раді, що фонд "Відродження" у межах проєкту EU4USociety підтримав цю ініціативу", каже Директор програми "Соціальний капітал" Міжнародного фонду "Відродження" Станіслав Лячинський.

"Для Радіо Культура за час пандемії робота з темою спростування міфів про COVID-19 стала звичною. Ми системно інформуємо нашу аудиторію та надаємо фахові коментарі. Водночас для всієї нашої команди великою подією є прем’єра нового радіоблогу "Вся правда про ковід", адже він допоможе систематизувати всю важливу інформацію. Мені особливо імпонує прикладний аспект цієї програми, оскільки ми ще й надамо дуже конкретні прикладні інструменти самозахисту від фейків про пандемію та її подолання", каже виконавча продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська

Довідково:

Оксана Мороз — засновниця ініціативи з інфогігієни "Як не стати овочем", авторка декількох книжок. Це її друга спільна робота з радіо "Культура". З вересня 2021 року вона також веде радіроблог "Вірю — не вірю" про медіаграмотність, інформаційну гігієну та протидію фейкам і маніпуляціям. 

Дарка Озерна — журналістка Радіо Культура, блогерка та авторка серій книжок "Оптимістично про здоров’я". Вже четвертий рік працює на Радіо Культура як авторка радіоблогів "ФізКультура" та "Еврика!", а також співведуча рубрики наукових новин "Британські вчені".  За освітою – біологиня, закінчила природничий факультет Києво-Могилянської академії, працювала в Інституті молекулярної біології, вивчала молекулярну генетику, генетичну інженерію і імунологію. Також була в комунікаційній команді в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун та співпрацює з ГО "Батьки за вакцинацію", ГО "Життя", та Україно-швейцарським проєктом розвитку медичної освіти.

Радіо "Культура" — головний осередок культурного життя країни в радіопросторі. У Києві мовить на частоті 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського Союзу".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Статистика свідчить про мовну стійкість громадян України ― Кремінь
Знищення лісосмуг призведе до пилових бур в Україні — еколог
Руслан Гаврилюк про історію українських ГЕС: навіщо будували і що отримали для довкілля?
"Найповніше зібрання творів": Тетяна Волошина про виставку "Алла Горська. Боривітер"