Вся правда про ковід. Випуск 1. Ковід і Росія

Вся правда про ковід. Випуск 1. Ковід і Росія

Спростовуємо маніпуляції разом з Оксаною Мороз у ефірі радіо "Культура". Поговоримо про роль Росії. Саме вона, а також Китай, створили та поширили 92% фейків та маніпуляцій про COVID-19. Це не я вигадала, це дані Оксфордського інституту інтернету. Парадокс полягає в тому що, публічно Путін каже, що підтримує вакцинацію, але…

0:00 0:00
10
1x

Які меседжі поширює Росія насправді?

Ці меседжі спрямовані на дискредитацію України. Наприклад, на початку пандемії, навесні 2020 року ключовою тезою було "COVID-19 — це просто грип". Також поширеними були тези про нібито штучність пандемії. Паралельно звучали заклики не носити маски та замість профілактики користуватися засобами народної медицини.

Для когось ці фейки звучали навіть заспокійливо, оскільки створювали паралельну реальність. У цій фантасмагорії не було ризиків важкого перебігу хвороби, були тільки лимон, часник і прогулянки на свіжому повітрі.

Сьогодні дезінформація спрямована проти вакцинації. Маю на увазі заклики не робити щеплень та не дотримуватися обмежувальних норм карантину. З нового ще додалася сюжетна лінія про права та свободи людей. 

"Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки" виділяє 5 основних груп російських фейкових наративів про COVID-19. Про них розповіла експертка центру Марія Сагайдак:

"Перша теорія — конспірологічна. Коронавірус вигадали для того, щоб зменшити кількість населення. Друга — дискредитація країни, зокрема, системи охорони здоров’я. Україна як держава не здатна захистити своїх громадян від пандемії.

Третя — антивакцинаторська. Вакцини неякісні, спричиняють мутації. Населення вакцинують, щоб його контролювати.

Четверта — неправдиві наративи щодо лікування коронавірусу.  Наприклад, що маски, антисептики, дистанція й будь-які засоби протидії вірусу неефективні. Про лікування — часником, розсолом. Про те, що ПЛР-тести є хибними.

П'ята — про походження вірусу, ніби коронавірус штучно створений штучно в Китаї".

На думку Марії Сагайдак, більшість іцих тез Росія поширює по всьому світу. В Україні вони орієнтовані на больові точки нашого суспільства. 

Як російську дезінформацію поширюють онлайн?

Чи не в першу чергу російська дезінформаційна кампанія щодо коронавірусу спирається на блогерів. Окремі блогери системно виступають проти носіння масок, проти вакцинації та нібито відстоюють права та свободи українців. Серед них є й такі, хто відкрито підтримує Путіна, анексію Криму та виступає за "единство славян". 

Лише за вересень 2021 року (на звуку 2020 року) СБУ ліквідувало 56 тисяч російських ботів у Фейсбуці, тих які вели антивакцинаторську кампанію.

Розкажу про кількох блогерів, які заперечують пандемію та виступають проти вакцинації й носіння масок.

Киянин Сергій Мікітен до 2020 року очолював ГО "Ведичний світ" і читав мотиваційні тренінги. Приблизно до весни 2020 року він перепощував на своїй сторінці відео проросійських пропагандистів, медіа чи одіозних російських політиків. У квітні все раптово змінилося, і він почав розробляти тему COVID-19. Наприклад, коронавірус, на думку Мікітена — це звичайне ГРВІ, хоча і з незвичайним розшифруванням. Як він пояснював журналістам "Ліги.нет", COVID-19 — це поєднання двох слів: "cow" (корова) і "ID" (ідентифікація) — тобто "ідентифікація худоби".

Ще один відомий блогер, який виступає проти вакцинації — львів'янин Остап Стахів. Львівське видання "Захід.НЕТ" пише, що у 2017—2018 роках Стахів як голова ГО "Ідея нації" пояснював студентам, чому мусульмани та взагалі іноземці — це катастрофа для України. Кілька разів він балотувався до Верховної Ради та в місцеві органи влади, але обраним не був. Навесні 2020 року Стахів почав писати про COVID-19. 

У кінці листопада 2021 року Стахова заарештували за підозрою у замаху на повалення конституційного ладу. СБУ заявила, що заблокувала антивакцинаторську мережу, одним із лідерів якої вважають 36-річного львів'янина. Правоохоронці вважають, що активістів могли фінансувати росіяни.  Того самого дня разом зі Стаховим затримали ще одного учасника мережі, громадянина Росії.

Як доказ, СБУ отримала у тому числі листування, в ході якого зловмисники підшукували зброю та співучасників, що мали захоплювати владу у відповідних регіонах. Потім вони збиралися створити на території України власні територіальні громади із "власною міліцією" та "економікою".

Згодом після затримання Стахова випустили під заставу та відправили у психіатричну лікарню на експертизу.

Безвідповідальні блогери об'єднуються довкола себе людей та задурюють їм голови. У цьому їм допомагають армії ботів, які створюють ефект підтримки та популярності. Facebook неодноразово декларував, що впровадив необхідні інструменти, які дозволять ефективно боротися з ботами та дезінформацією про COVID-19. Проте всі вони ще не достатньо ефективні й залишають нас сам на сам з фейками. 

Telegram — ще один важливий інструмент російської пропаганди. Восени 2021 "Центр протидії дезінформації" виявив російську інформаційну спецоперацію, спрямовану на зменшення рівня вакцинації українців. Сітка Telegram-каналів адмініструвалася з Росії та систематично поширювала на українську аудиторію фейки про небезпеки вакцинації.

Для порівняння, Telegram-канали, які орієнтовані на аудиторію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і незаконно анексованого Криму, транслюють геть іншу позицію щодо вакцинації. Там вони розповідають про важливість і необхідність щеплень, висміюють антивакцинаторів, залучають лідерів думок для пропаганди вакцинації.

Це все наочна ілюстрація політики Путіна — своїх рятуємо від коронавірусу, а українців вбиваємо. Та й не тільки українців, адже Росія поширює фейки про COVID-19 по всьому світу.

Російські дезінформатори не залишили поза увагою й Viber. Крім традиційних вкидів фейків, там створюють спільноти, об'єднуючи людей, які не хочуть вакцинуватися. Вайбер є у 97% українських користувачів смартфонів і значно спрощує координацію дій під час організації мітингів, роздачі газет з антивакцинаторськими гаслами у чергах на вакцинацію і як група швидкого реагування для підсилення провокації. 

Як російську дезінформацію поширюють офлайн?

Важлива роль в роботі антивакцинаторських організацій відводиться мітингам та іншим масовим заходам. Вони створюють інфоприводи для медіа. 

Наприклад, 24 листопада 2021 року у Києві декілька тисяч людей (за даними "Української правди") вийшли на так званий "Марш свободи". 

Учасники мітингу тримали плакати з QR-кодом. Якщо його відсканувати, то потрапляєш на сайт підконтрольної Путіну партії "Єдина Росія". Центр протидії дезінформації при РНБО вважає це підтвердженням реалізації зі сторони Росії спеціальних інформаційних заходів проти щеплення. 

Про те, що мітинг антивакцинаторів під Радою мав ознаки зовнішньої інформаційної спецоперації, заявив на своїй Facebook-сторінці радник міністра молоді та спорту Павло Булгак

"У мітингу дуже активною була група осіб, які тримали найбільш помітні плакати із гаслами проти вакцинації з припискою Terra Freedom. У цієї групи є Facebook-сторінка, створена у лютому 2021 року та канал у Телеграм. Її лідером та ідеологом є такий собі Валько В'ячеслав, який постійно проживає у Молдові. Аналіз дописів групи показує, що ця так звана "організація спротиву" системно працює на дискредитацію заходів з протидії COVID-19 та вакцинації в Молдові, Україні, країнах Балтії. Усе це дає підстави припускати, що група діє в інтересах РФ".

***

Ми розглянули ключові моменти російської інформаційної війни проти щеплень. Російська пропаганда постійно вдосконалює свої інструменти та створює нові інформаційні приводи. Всюди де є точка суспільного болю — з'являється рука Росії. У темі коронавірусу таких точок багато. Тому, щойно ви наштовхуєтеся на заклики йти проти встановлених правил боротьби з COVID-19 — прискіпливо перевіряйте інформацію. А щоб взагалі мінімізувати вплив російської пропаганди, пам'ятайте про два правила.

По-перше, читайте новини в об'єктивних медіа — на ресурсах Суспільного чи інших медіа з "Білого списку" Інституту масової інформації. 

По-друге, не забувайте про ресурси фактчекерських організацій, які регулярно моніторять та декодують російську пропаганду. Наприклад, організацію StopFake. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду "Відродження" в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського Союзу".

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Леонід Фінберг про "1000 і одну книжку", філософський словник і кота Бучика
Статистика свідчить про мовну стійкість громадян України ― Кремінь
Знищення лісосмуг призведе до пилових бур в Україні — еколог