Бустеризація в Україні. Як додаткові щеплення збивають чергову хвилю коронавірусу

Бустеризація в Україні. Як додаткові щеплення збивають чергову хвилю коронавірусу

З початку січня Міністерство охорони здоров’я закликало українців, старших 18 років, отримати бустерну дозу вакцини проти Covid-19. Ревакцинацію можна пройти через 6-9 місяців після 2-го щеплення. Станом на 15 січня бустерну дозу отримали майже 95 тисяч українців. Про ефективність бустерної дози вакцини та чи допоможе вона запобігти черговому спалаху захворюваності, Українському радіо розповів президент українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров’я України Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x

Чому важливо робити бустерну дозу вакцини

"Додаткова доза покликана підвищити ефективність первинної вакцинації. Ті люди, які вакциновані двома дозами, та ті, що вже перехворіли, хворіють маніфестно менше. І це дуже гарний прогностичний результат. Це свідчить про те, що в популяції формується певний пул людей, які вже мають імунітет до коронавірусної хвороби і певною мірою захищені від нових штамів. Тому багато людей, отримавши позитивний результат після двох доз, через 6-9 місяців хотіли б зробити третю дозу, захистивши себе і близьких від можливого зараження. Практика показує, що вакциновані люди або ті, що перехворіли, якщо в майбутньому захворіють, то перенесуть хворобу набагато легше".

Які формули поєднання вакцин найефективніші в контексті бустерного щеплення

"МОЗ вважає, що найкраще після перших двох доз будь-якими вакцинами проводити щеплення саме мРНК-вакциною, тобто Pfizer або Moderna. Як засвідчують наші американські та німецькі колеги, ефективність вакцинації лікарів третьою дозою цими вакцинами є дуже високою".

Чи відрізняються темпи бустеризації порівняно з першими дозами?

"Процес доволі активний. Це говорить про хороші прогностичні результати в майбутньому. Також треба звернути увагу, що були святкові дні, багато людей подорожувало, вони повертаються додому і можуть активно залучитися до процесу отримання бустерної дози. На жаль, має місце збільшення кількості хворих. Четверта хвиля в Україну вже прийшла, а отже, за перших симптомів треба зробити тестування, обмежити контакти і займатися ефективною профілактикою. Важливий момент ― система охорони здоров’я працює у навантаженні. Є багато відтермінованих госпіталізацій, оперативних втручань, безліч питань з хронічними недугами, серцево-судинною патологією, органів травлення, дихання тощо. Я закликаю громадян, щоб вони не перечікували, а зверталися до лікарів за направленнями й одержували допомогу. І ще одне. Медична наука не стоїть на місці. Ми як експерти медичного клубу прогнозуємо появу найближчим часом полівалентних вакцин, які даватимуть захист від багатьох штамів коронавірусу, різних його підтипів. Це також дозволить уникнути високих рівнів захворюваності, зменшить летальність. На мою професійну думку, за 2 роки ми будемо жити у трохи кращих епідеміологічних умовах ― завдяки і стандартам лікування, і появі нових противірусних препаратів, які з’являться в Україні вже цього року. У компанії Biotech підтвердили, що їхні нові розробки матимуть клінічне застосування вже найближчим часом. Загалом, можна прогнозувати, що коронавірусне захворювання незабаром стане сезонною контрольованою хворобою. Але хотів би наголосити, що спорт, здорове харчування, ефективний здоровий сон мають стати основою турботи людини про власне здоров’я".

Чи покращила бустеризація показники захворюваності в інших країнах

"Показники летальності у групах людей, які вакциновані або перехворіли на Covid, значно нижчі. Але немає жодної країни, де стовідсотково проведена вакцинація. Однак у тих країнах, де вакцинованого населення більше, там летальність менша і важкий перебіг спостерігається рідше".

Штам Омікрон маскується під ГРВІ, а отже, поява симптомів застуди не спонукає людей робити тестування. У результаті маємо значно занижену статистику захворюваності на Covid…

"Статистика і раніше була занижена, на жаль, не всі групи пацієнтів мали доступ до ефективного плр-тестування. Насправді темпи захворюваності сьогодні вищі, ніж це було наприкінці грудня. Щодо Омікрону, він є менш патогенним, викликає менше ускладнень, він більше пристосовується до співжиття з людською популяцією, прагне зберегти свій генетичний матеріал, заразивши більшу кількість людей. Тому знову треба звернути увагу на людей літнього віку 60+".

Нагадаємо, що ВООЗ внесла до списку препаратів, рекомендованих для лікування Covid, два нових лікарських засоби. На думку Івана Сороки, вони будуть доступні в Україні вже цього року. Що призведе до серйозних покращень процесу лікування, а також знизить ризик швидкого розповсюдження вірусу. 

Фото: pexels