Діють російські спецслужби? Експерт про кібератаку на урядові сайти

Діють російські спецслужби? Експерт про кібератаку на урядові сайти

У ніч проти 14 січня відбулася глобальна атака на низку українських урядових сайтів. Зокрема не працювали сайт Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства енергетики України, Міністерства агрополітики та продовольства України та інші. СБУ повідомила, що на головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. Про глобальну кібератаку на українські урядові сайти, Українське радіо розпитало в Ігоря Солов’я, керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про результати досліджень Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Чи має РФ стосунок до кібератак на українські урядові сайти?  

"Кібератаки, здійснені на українські урядові сайти, не можна розглядати у відриві від загальної світової ситуації, що відбувається навколо України. Я маю на увазі ті діалоги, які тривали і тривають між США, ОБСЄ, НАТО та Росією щодо питань безпеки в Європі. Зокрема щодо бажаного Росією невступу України в НАТО. 

Отримавши поразку в цих перемовинах, росіяни відновили засоби психологічного тиску на Україну, широкомасштабні навчання військові навчання біля кордонів України. А кібератака, що відбулася, також є частиною цього морально-психологічного тиску на Україну", — розповів Ігор Соловей, керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Чи передбачали українські служби кібератаку

"Можна було спрогнозувати будь-які негативні та неконструктивні дії зі сторони РФ. Від 2014 року Україна перебуває з Росією у стані війни. А від ворога можна очікувати будь-чого", — наголосив Ігор Соловей.

Чи постраждали персональні дані українців

"За повідомленнями органів, ми бачимо, що жодних витоків персональних даних не було. Як би цього не хотіли та не писали на своїй ресурсах хакери", — зауважив експерт

Також хочу підкреслити, що метою цієї атаки є морально-психологічний тиск, — акцентує Ігор Соловей, — насамперед на суспільство. Тому варто звернутися до українських громадян і наголосити на тому, що потрібно зберігати спокій. Такий психологічний тиск зі сторони ворога буде продовжуватися й надалі. Росія не зупинятиметься у своєму прагненні збурити суспільство і максимально впровадити свої політичні, стратегічні і зовнішньополітичні інтереси. Ми ж неодноразово доказували, що є не з лякливих, тому на такі провокації не потрібно вестися. 

Про повідомлення провокаційного характеру, яке було розміщено на головній сторінці атакованих сайтів

На головній сторінці атакованих українських сайтів було розміщено українською, російською та польською мовами повідомлення провокаційного характеру: "Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі", — прим.ред.

"Цей напис вкотре підтверджує, що діють спецслужби, які намагаються приховати своє справжнє обличчя і перекласти відповідальність на нашого найближчого сусіда.

Державні органи неодноразово фіксували спроби посварити Україну та Польщу. Такі дії відбувалися і раніше, і продовжаться у майбутньому.

Проаналізувавши текст та поспілкувавшись із польськими колегами, ми дізналися, що хоч текст, написаний польською, без граматичних помилок, усе ж відчутно, що писав його не носій мови. Текст писав іноземець", — зауважив Ігор Соловей, керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.     

Фото: з відкритих джерел