Безпечне плавання: як захистити себе в басейні від хлору? Радить лікар-дерматолог

Безпечне плавання: як захистити себе в басейні від хлору? Радить лікар-дерматолог

В аквапарку в Хмельницькому отруїлися 16 дітей. Припускається, що вони надихалися парами хлору. Слідчі місцевого управління поліції проводять перевірку та відкрили кримінальне провадження за фактом інгаляційного отруєння відвідувачів аквапарку. Які вимоги до експлуатації та якості води в басейнах, чим може бути небезпечний хлор Українське радіо розпитало в лікаря-дерматолога, доктора медичних наук, професора Національного університету охорони здоров’я України імені Шупика Олександра Літуса.

"Хлор – це дуже сильний окисник, подібний до кислот. Він використовується для того, щоб знищити всі живі мікроорганізми, які знаходяться у воді. Хлор порушує цілісність клітин і якщо його концентрація перевищує норму, то він може діяти безпосередньо на шкіру або на слизові оболонки. Коли він діє на слизову, то порушує цілісність мембрани, внаслідок чого виникають великі ураження. Це можуть бути й алергічні чи запальні реакції, й виразки", – розповів Олександр Літус.

Він пояснив, що за правилами хлор має додатися у воду на ніч й після того, як він знезаразив воду, його слід деактивувати практично до нуля: "Норма – це коли хлор у воді практично відсутній. Наприклад, в США його використовують для знезараження питної води. Й так воду можна пити з-під крану, адже хлору практично немає і він не впливає негативно на організм людини. А те, що ми бачимо в Хмельницькому, – це стовідсоткове порушення концентрації норм хлору у воді".

"Загалом нормою перебування дітей у басейні вважається година часу і менше. Але якщо там велика концентрація хлору, перебування буде небезпечним. При використанні води з великою концентрацією хлору знімається так звана "ліпідна мантія" – шар шкірного сала, який захищає шкіру. Внаслідок цього шкіра оголюється, пересихає, що зумовлює багато проблем. Якщо, наприклад, шкіра починає тріскатися, туди потрапляють мікроорганізми, які провокують запалення. Також хлор викликає майже завжди алергічні реакції – місцевий контактний дерматит. Крім того, хлор має потрійну дію: на шкіру, легені або носоглотку та очі. Також у людей, в яких є схильність до бронхіальної астми, хронічних захворювань легень, хлор може працювати як тригер, провокатор. Він може призвести до того, що хвороби, які не проявлялися, наприклад, псоріаз, виникнуть після того, як людина потрапила в хлороване середовище", – наголосив Літус.

Також лікар-дерматолог додав, що при виборі басейну варто звертати увагу на різні заклади, які використовують й альтернативні способи знезараження води: "Методів убезпечити воду є кілька: хімічні та фізичні. До хімічних належить хлор, кисень, а до фізичних – ультрафіолет, наприклад. Кисень менш негативно впливає на людський організм і швидше знезаражується у воді. Хоча використання альтернативних методів не завжди є економічно вигідним, оптимальним".

"Аби захиститися від надмірного рівня хлору у басейні, я б радив мати портативні датчики, які могли би показати, який рівень хлору у воді. По-друге, коли ви заходите в басейн, ви вже носом чуєте, сильно там пахне хлоркою, чи ні. Якщо ви зайшли і почули, що там сильний запах, я б не радив користуватися таким басейном. 

Крім того, після того, як ви сходили в басейн, обов’язково треба прийняти душ. Це треба зробити для того, щоб змити рештки хлору, який ви могли отримати в басейні. Після басейну та душу, якщо у вас пересихає шкіра, обов'язково треба нанести крем-емолент. Це так зване штучне шкірне сало, яке компенсує порушення ліпідної мантії на шкірі", – порадив Олександр Літус.

Фото: pixabay