Податкові новації 2022: чого слід чекати українським платникам податків

Податкові новації 2022: чого слід чекати українським платникам податків

З 1 січня касові апарати стали обов’язковими майже для всіх фізичних осіб-підприємців. Бізнесу дали можливість обирати користуватися або класичними реєстраторами розрахункових операцій, або ж електронними, які дешевші в обслуговуванні. Не використовувати касові апарати у своїй діяльності дозволили лише певним категоріям підприємців. В ефірі Українського радіо цю ситуацію роз’яснив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев.

0:00 0:00
10
1x

Кому з ФОПів потрібно встановлювати касові апарати

"Якщо говорити про реєстратори розрахункових операцій (РРО ― ред.), то маємо на увазі 40 мільйонів наших співгромадян, усіх споживачів, які нарешті отримають право на фіскальний чек. Це гарантована державою можливість замінити неякісний товар, задовольнити свої права як споживача, повернути гроші за неякісний товар, відремонтувати товар. Але ще важливіше: товар, який ти купуєш, є "білим", з нього сплачені податки, які використовуються на заробітні плати вчителів, медиків, на пенсії, на дороги. Тому я дуже чекав набуття чинності цим законом. Ми нарешті почали нову еру цивілізованої "білої" економіки в державі, як це зробили вже давно наші сусіди, європейські країни, азіатські, африканські".

Про спротив до РРО

"Будь-яка новація викликає спротив. Він буде завжди, бо перший час це не зручно. Але ФОПи врешті-решт зрозуміють, що це робиться насамперед на їхню користь. Адже мати "білий" бізнес це мета самого ФОПу, якщо він може залучити кредитні ресурси і навіть продати свій бізнес. Бо поки що держава взагалі не бачить цих ФОПів та цього бізнесу, ми говоримо про обсяги продажів, які здійснюються в абсолютній темряві. Якщо ж говорити про нову систему, то вона працює класно, абсолютно нормально, у нас був єдиний збій протягом трьох днів одного з операторів програмних РРО ― у зв’язку з масовим підключенням ФОПів. До речі, за статистикою, у нас з 1 грудня вже підключено більше 100 тисяч ФОПів на єдиному податку. Це на рахуючи тих 70 тисяч, які до цього часу вже були з РРО".

"Ніхто не може заборонити людям вірити в дурниці. Ніхто не може заборонити покидькам брехати про відтермінування, перенесення, мовляв, відійдіть у темряву і працюйте в кеші. Якщо людина така довірлива й готова позбавити себе клієнтів і навіть бізнесу, якщо вона підставляє себе під штрафи, йдучи на поводу у шахраїв, це її справа. Бо всі люди дорослі. Але якщо людина хоче працювати вбілу і цивілізовано, то вона встановить реєстратор розрахункових операцій. Який, до речі, не вимагає від особи вести первинну документацію, вести облік товарів, а вимагає від торговця поважати споживача, видаючи йому чек, і поважати свою державу, сплачуючи відповідні податки. Це абсолютно адекватна норма, яка діє в усіх країнах світу, крім нашої, на жаль", ― зауважив Данило Гетманцев.

Суми штрафів для ФОПів збільшено. Яким чином їх накладатимуть?

"Я подав поправку, відповідно до якої пропоную ФОПам, які встановлять РРО до 1 лютого, послабити штрафи. Тобто зафіксувати штраф у розмірі 10 відсотків від встановленого за законом. Або взагалі звільнити від шрафів протягом певного періоду. Сподіваюся, колеги підтримають пропозицію. У людей було 2 роки, але дехто повірив шахраям і до останнього не встановлював РРО. Саме тому сьогодні маємо по 10 тисяч реєстрацій РРО на день".

Чи вдалося побороти такий вид злочину, як "скрутки"

"Із грудня минулого року жодної "скрутки" немає. У нас цей процес розвивався досить непоганими темпами. Було збільшення надходжень з ПДВ, але все ж таки цей вид злочинів залишався у державній податковій службі. Ми були змушені кілька разів змінити керівництво податкової служби. Зараз проводимо досить жорсткі заходи, аби вичистити від крадіїв та корупціонерів державну податкову службу. І я переконаний, що за місяць-два вона запрацює як нормальна європейська сервісна податкова".

Новації податкової реформи 2022 року

"Зміни позитивні. У напрямку наведення ладу в оподаткуванні та встановлення одного закону для всіх ми ухвалили всі необхідні рішення. І подальший розвиток ― реформування державної податкової служби, митниці, аби всі вони запрацювали на державу, а не на кишені деяких службовців. Протягом першого півріччя плануємо зробити велику реформу оподаткування доходів, об’єднавши єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір в один податок і зменшивши ставку оподаткування, це з одного боку. А з другого ― стимулювати декларування населенням за рахунок зменшення податку при купівлі товарів у межах України. Наприклад, путівка на відпочинок в український санаторій, або у тебе на утриманні особа понад 80-річного віку, то ти можеш зменшити свій оподатковуваний дохід, якщо подаєш декларацію. Далі ― сімейне декларування, важливо, щоб така опція була. І ще в межах цієї великої реформи доходів плануємо зробити податок на виведений капітал за польською моделлю. Усе інше ми можемо змінювати точково, але нічого глобального не буде".

Щодо цін на продукти, які протягом 2021 року зросли на 30―50 відсотків, Данило Гетманцев зазначив: "Інфляція 10 відсотків ― абсолютно коректна цифра. Справді, були товари, на які ціна зросла на 60 відсотків. Але ціни на продукти харчування зростають в усьому світі. Аграрії заробляють більше, але ми не можемо змусити нашого аграрія продавати пшеницю за ціною 2020 року, якщо вона у кілька разів вища на зовнішніх ринках. Тому загальний тренд ― ціни на продукти харчування будуть зростати й надалі. Роль держави полягає в тому, щоб забезпечити інтереси незахищених верств населення ― піднімати пенсії, своєчасно виплачувати субсидії, стримувати тарифи. Ми вже на 30 відсотків підняли пенсії, а також виплати чорнобильцям, інвалідам. Це наш пріоритет, в межах якого ми будемо працювати й надалі".

Фото: pexels

Останні новини
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Новини по темі
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
За рік українці програли понад 100 мільярдів гривень — Железняк
"Вже є світло в кінці тунелю", – Підласа про фінансову допомогу Україні
"Маніпуляція цифрами". Южаніна про заяви щодо перевиконання плану податкових надходжень