Куди звертатися, якщо сімейний лікар у відпустці: пояснює експерт

Куди звертатися, якщо сімейний лікар у відпустці: пояснює експерт

На новорічні свята на кожного з нас може чатувати хвороба. Що робити у разі відпустки сімейного лікаря або неможливістю з ним сконтактувати? Виникає думка, що на час відпустки лікаря варто звертатися до амбулаторії або медичних центрів. Але чи зобов’язані вони бути заміною сімейного лікаря розповів в ефірі Українського радіо член правління Асоціації сімейних лікарів міста Києва Юрій Зінчук.

Про відпустку лікаря

В амбулаторії працюють одразу кілька сімейних лікарів. Коли один сімейний лікар йде у відпустку, то його замінює інший лікар на громадських засадах. Таке подвійне навантаження не оплачується. Переважно, коли влітку люди йдуть у відпустки, то лікарі працюють з подвійним навантаженням. Тобто на час відпустки сімейного лікаря амбулаторія чи медичний центр зобов’язані призначити йому заміну. З цим проблем не має виникати. Пацієнт записується до того фахівця, який заміщає сімейного лікаря. Фахівець приймає пацієнта і може відкривати лікарняні листи та призначати лікування. Винятки можуть бути, особливо коли йдеться про сільську місцевість і де працює лише один лікар. Також проблематичною може бути ситуація із лікарями-ФОПами, які займаються приватною діяльністю. Із лікарями-ФОПами держава поки не врегулювала це питання.

Про електронні рецепти

Щодо виписування електронних рецептів, то в Національній службі здоров’я України інформують: електронний рецепт на доступні ліки може виписати лише той лікар, з яким підписана декларація, тому не варто відкладати отримання нового рецепту до останнього. Кожен сімейний лікар має електронний ключ. Коли пацієнтові лікар виписує е-рецепт, то він це робить своїм електронним ключем. Тут є проблема, але лікарі попереджають пацієнтів, коли йдуть у відпустки, і намагаються виписувати рецепти на 2-3 місяці наперед, щоб не виникало скандалів. Переважно лікарі телефонують пацієнтам, щоб вони прийшли і отримали виписані рецепти завчасно.

Читайте також: Кияни масово не можуть знайти сімейних лікарів: що робити?

Фото: pinterest.com