Кияни масово не можуть знайти сімейних лікарів: що робити?

Кияни масово не можуть знайти сімейних лікарів: що робити?

Проблема пошуку сімейного лікаря у столиці дуже актуальна. Це пов’язано зокрема і з великим навантаженням на медиків під час пандемії. Чому у Києві бракує сімейних лікарів і як знайти свого розповів в ефірі Українського радіо голова ради київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, юрист Сергій Кубанський.

Про загальну ситуацію

У Києві у сфері охорони здоров’я є плинність кадрів, нестача лікарів була і до пандемії, і під час. Причин цьому безліч, серед них — велике навантаження і невідповідність матеріального забезпечення. Якщо говорити про первинну медицину, то до реформи налічувалося понад 2200 терапевтів і педіатрів. На сьогодні є тенденція до зменшення і за даними Національної служби здоров’я України сімейних лікарів у Києві трохи більше, ніж 1600 у комунальних підприємствах. Водночас з’явилися біля 200 спеціалістів з приватної сфери, які залучені або як лікарі приватних медичних закладів, або мають власну практику. Тобто зменшення кількості сімейних лікарів є і не завжди це пов’язано з навантаженням, багато медиків пішли із системи під час самого реформування, коли були різні скорочення, переведення з однієї лікарні до іншої. Іноді самі кияни не хотіли укладати декларацію з тим чи іншим лікарем і він звільнявся.

Чому важко знайти лікарів у Києві?

Свого часу, коли проводилася реформа у 2018 році, чимало киян знехтували можливістю укласти декларацію. Тепер, у час пандемії, коли є великий попит на медпослуги, можуть виникати проблеми з підписанням декларації із сімейним лікарем.

Також на початку реформи не було обмежувальних коефіцієнтів, а тепер вони є. Зокрема педіатри можуть мати до 900 прикріплених пацієнтів, сімейні лікарі — 1800 пацієнтів, терапевти — 2000. Якщо лікар набирає більше людей, до нього застосовуються понижувальні коефіцієнти щодо тієї суми, що надходить від Національної служби здоров’я.

Про можливості ФОП-лікарів

Об’єктивно приватні лікарі не зможуть покрити всі потреби у медпослугах киян. За чотири роки реформи понад два мільйони столичних жителів уклали декларації переважно із комунальними закладами. Лише 150 тисяч киян уклали угоди з приватними закладами і з фізичними особами-підприємцями.

Як порада людям, які не можуть знайти сімейного лікарня, можна рекомендувати звертатися до комунальних підприємств або ж скористатися додатком HELSI.me. 

Фото: pixabay.com