"Зелена красуня": які українські міста витратили найбільше на новорічну ялинку?

"Зелена красуня": які українські міста витратили найбільше на новорічну ялинку?

На центральних площах більшості українських міст вже запалахкотіли новорічні ялинки та локації, куди українці зможуть прийти, аби насолодитися святковою атмосферою. Українське радіо вирішило дізнатися в Руху "Чесно", в скільки місцевим бюджетам обійшлося святкування та в якому місці стоїть найдорожча ялинка країни. Про все це в ефірі програми "Сьогодні.Зранку" розповіла головна редакторка сайту Руху "Чесно" Ірина Федорів.

0:00 0:00
10
1x

"Ми надіслали запити до міських рад обласних центрів, аби зрозуміти, скільки вони з бюджету витратили коштів на облаштування місць для новорічного святкування. На першому місці опинилася Одещина: там на підготовку до свят витратили 12,7 млн гривень. На другому – Запоріжжя, на третьому місці Вінниця – 7 млн гривень. Але якщо перерахувати вартість на кожного мешканця, то у Вінниці буде найдорожча ялинка – кожен вінничанин заплатив за неї 18 гривень зі своїх податків", – розповіла Ірина Федорів. 

Фото: Рух "Чесно"

Редакторка додала, що за витратами на різдвяні та новорічні свята з бюджету в першу трійку не потрапив Київ, хоча очевидно, що столична ялинка дуже дорога: "В Києві з бюджету витратили лише 5,2 млн гривень. Так вийшло, що вона обійшлася бюджету дешевше, ніж в інших містах, тому що понад 25 млн гривень склала спонсорська допомога. Це правильна тактика, адже біля ялинки багато платних локацій і бізнес долучається до організації святкування, зменшуючи навантаження на бюджет". 

"Якщо ж рахувати новорічні витрати на окремого мешканця, то після Вінниці на другому місці для платників податків найдорожчою виявилася ялинка в Запоріжжі, а на третьому – в Ужгороді", – додала Федорів. 

Фото: Рух "Чесно"

Дуже дешевими ялинками, натомість, виявилися ялинки у Львові, на Тернопільщині, на Івано-Франківщині: "У Львові одному платнику податків ялинка обійшлася в 30 копійок, на Тернопільщині – у 86 копійок, а на Івано-Франківщині – 1,70". 

"Разом з тим, не всі міста надали нам дані щодо своїх витрат на зимові свята. Так, нам не відповіли міські ради Дніпра, Хмельницького та Миколаєва", – зазначила редакторка.

Принагідно Ірина Федорів додала, що Рух "Чесно" не вперше аналізує витрати місцевих влад на святкування різдва та Нового року: "Вже другий рік ми слідкуємо, скільки витрачають на святкування. Ми хочемо зрозуміти, чи міста економлять свій бюджет, адже зараз пандемія і кошти мають йти і на медицину, і на підтримку освіти". 

"Минулого року найдорожча ялинка була в Бучі, але цього року вони інформації не надали. Тобто міська рада свідомо приховує те, скільки вони витратили, з огляду на те, що минулого року вся Україна гриміла, що на одного мешканця Бучі припало майже 110 гривень витрат на святкування. Виходить, що менші міста хочуть дотягнутися до обласних центрів, але за кількістю мешканців та сумою податків, якою вони можуть розпоряджатися, не дотягують. Відповідно ялинки виходять дуже дорогі", – підсумувала Ірина Федорів.

Фото: Folk Ukraine