Пекарі попереджають: хліба може не бути. З чим це пов’язано?

Пекарі попереджають: хліба може не бути. З чим це пов’язано?

За останній рік ціна на хлібобулочні вироби зросла на понад 15% і продовжить зростати надалі. За словами хліборобів, головною причиною цього є надмірний експорт української пшениці. Борошномели вважають, що з України вже вивезли майже всю продовольчу пшеницю, і тепер їм доведеться її імпортувати з Білорусі або змішувати продовольче зерно з фуражним, що зменшить якість продукту. Водночас Всеукраїнська асоціація пекарів прогнозує перебої у виробництві хліба через зростання цін на газ. Про це йдеться в листі Всеукраїнської асоціації пекарів до президента Володимира Зеленського. За останній рік ціна природного газу в Україні зросла вдесятеро, що разом із зростанням цін на сировину та інших витрат призводить до збиткової діяльності хлібопекарських підприємств. Такий стан речей найближчим часом невідворотно провокує перебої у виробництві хліба та його постачання до торгових закладів. Більше про це в матеріалі Українського радіо.

Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко розтлумачив, що насправді відбувається у галузі та в країні. 

"Те, що найближчим часом абсолютно можливі перебої з постачанням хліба на полиці наших торгових мереж — це, на жаль, сувора реальність. Хочу підкреслити, що хліб є основою продовольчої системи більшості країн, в тому числі й України. Тому така проблема — це проблема національного масштабу, це загроза продовольчій безпеці країни. Тому що хліб споживає абсолютна більшість населення незалежно від віку, соціального статусу та статі, але при тому, дійсно, є загрози зупинки виробництва. 

Перший головний та основний фактор — це газ, який, дійсно, подорожчав у 10-12 разів, тобто на 1000-1200%, при тому, що хліб з початку року подорожчав приблизно на 20%. Другий фактор —  безконтрольний та безпідставний експорт продовольчого зерна. Всеукраїнська асоціація пекарів виходу з ініціативою щодо контролю за експортом продовольчого зерна, але ці пропозиції залишились без відповіді. Ми гордимося тим, що експортуємо дуже багато зерна, але при цьому чомусь мовчимо, що ми залишаємо власну країну без продовольчого зерна. На сьогоднішній день ціна порівняно з серпнем на борошно і відповідно на зерно збільшилася приблизно на 40%, і це в країні, яка в цьому році зібрала рекордний врожай. І при суттєвому зростанні ціни ми маємо значне скорочення пропозиції, тобто зерна все менше і менше, і вже відчувається нестача цих пропозицій. Я знаю, що деякі постачальники борошна вже ведуть переговори з турецькими компаніями про постачання вже не зерна, а борошна. Тобто ми вивезли своє зерно, дали заробити борошномелам інших країн, і зараз цей готовий продукт вже з доданою вартістю імпортуємо по значно вищих цінах, порівняно з тим, які могли б бути, якби ми переробили це зерно тут. Це нераціональна і недоцільна політика, але маємо те, що маємо", — зазначив Тараненко.

Працювати у збиток пекарі можуть, але не довго. За словами віцепрезидента Всеукраїнської асоціації пекарів Олександра Тараненка, якщо нічого не зміниться, галузь упаде і не підніметься.

"Ми можемо працювати деякий час у збиток, але лише деякий час. Наприклад, вже на сьогоднішній день більшість підприємств хлібопекарської галузі ще не виплатили зарплату за листопад, тому що ми вимушені платити за газ та за сировину, інакше нам перекриють газ або не завезуть борошно. Податки ми теж змушені сплачувати вчасно і ми економимо вже на наших людях. У подальшому, якщо в січні нічого не зміниться з ціною на газ, це буде просто катастрофа. 

Якщо ми купуватимемо газ по ціні 74 тис грн за тисячу кубів, у нас не залишиться грошей не лише на заробітну плату, а й на те, щоб придбати сировину і відповідно наші постачальники просто не завезуть нам борошно. А якщо не буде борошна, то не буде з чого спекти хліб. Запасу міцності залишилось буквально на два-три тижні. Я прогнозую, що в другій половині січня будуть перебої з хлібом, якщо ситуація не зміниться. Тому що, з одного боку, ми маємо значне зростання собівартості, з іншого боку, з боку торгових мереж ми маємо стримування ціни на хліб. Вони не приймають пропозиції щодо підняття цін і таким чином заганяють нас в глибокі збитки. З урахуванням останньої ціни на газ по деяких сортах буде від'ємне значення рентабельності, тобто збиток, до 20%. І при таких значеннях збитків ми не зможемо працювати. І сьогодні відбувається закриття виробництв", — сказав Тараненко. 

Запобігти цим негативним явищам може лише своєчасне та дієве втручання держави, зокрема шляхом виділення певної кількості газу — орієнтовно від 10 до 12 мільйонів кубічних метрів на місяць для реалізації хлібопекарським підприємствам за пільговою ціною — або щомісячної цільової фінансової допомоги виробникам галузі для компенсації витрат, пов'язаних із зростанням ціни на енергоносії у розмірі, що дорівнює різниці між ринковою ціною на енергоносії станом на 1 січня 2021 року та ринковою ціною у відповідному календарному місяці.

Крім того, така ж біда спідкала і кондитерську галузь.

"В Україні на сьогодні склалася надзвичайна ситуація у зв'язку з стрімким зростанням цін на газ. І ми стоїмо перед загрозою реального закриття наших компаній, фабрик та звільнення людей. Останні місяці вже працюємо з мінусовою рентабельністю. Фактично весь експорт зараз збитковий. Ми програємо конкуренцію нашим основним конкурентам і з країн Європейського Союзу, і з Білорусії, а на третіх ринках ми програємо насамперед Росії. Газове питання зараз фактично, мабуть, чи не найголовніший фактор поряд з іншими. Станом на 22 грудня ціна на біржі вже становить майже 74 тис грн. У квітні цього року вона була всього 5-6 тис грн. На початок зростання ціни питома вага газу у структурі собівартості нашої продукції була орієнтовно 2,5-3,5%. Це означає, що в нас в принципі енергоефективне виробництво, але зараз питома вага газу доходить до 18-20%. Це той газ, який йде для печей, в яких випікається печиво та власне вся борошняна група. Також достатньо багато газу йде для карамельної групи. Тому ці дві групи зараз стають уже збитковими для наших компаній.

Ми навіть не можемо підняти ціни, тому що в нас довготермінові контракти, а також на нашому внутрішньому ринку ми конкуруємо з імпортом. Імпорт кондитерки з початку року вже зріс на 35%. Тобто ми, з одного боку, розповідаємо про розвиток експорту та імпортозаміщення, але насправді політика уряду веде до фактично розвитку сировинного експорту, але дуже сильно б'є по експорту готової продукції. Компанії можуть не пережити цю кризу, і є компанії, які вже припинили свою роботу, зокрема Херсонська кондитерська фабрика. Інші просто призупиняють виробництво певних видів продукції. Але запасу міцності у нас вже більше немає. 

Нам потрібно, щоб були якісь продумані дії уряду, бо насправді ми бачимо, що уряд, мабуть, не розуміє цієї загрози. Голова правління НАК "Нафтогаз України" каже про те, що газу достатньо в Україні. Але якщо в нас баланс профіцитний, тоді ми не зовсім розуміємо, чому в нас складається така ціна на газ. З одного боку, циркулює інформація, що собівартість видобутку 1000 кубів складає приблизно 3500-4000 грн. З іншого боку, зараз газові компанії продають газ по 30 тис грн, а наступного місяця вже по 75 тис грн. Тобто ми розуміємо, що ця галузь генерує надприбутки, і це йде за рахунок інших галузей", — розповів президент Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

Фото: ​​CHRIS MCGRATH/GETTY IMAGES