Як почати інвестувати з нуля та куди вкладати гроші?

Як почати інвестувати з нуля та куди вкладати гроші?

Як діяти так, щоб активів ставало більше, а не менше, щоб запас грошей в певний момент міг сам на себе працювати, як досягти фінансової незалежності, що готує 2022 рік для інвесторів та як змінюються світові тренди розповів в ефірі Українського радіо фінансовий аналітик Ілля Кислицький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

У якому віці почати інвестувати?

Інвестиційна діяльність має починатися у дорослому віці, не у підлітковому. Це робота з власними активами, навіть якщо вони дуже маленькі. Інвестиції — завжди ризик, не варто ризикувати тими грошима, які для людини мають критично-важливе значення. Інвестування в Україні стають демократичними, тобто інвестування стають доступнішими, цією темою починають цікавитися дедалі більше людей.

Що таке "вільні" гроші?

Фінансова подушка — це не вільні гроші. Якщо у людини є гроші на депозитному рахунку і є певна частина коштів, що для людини не є критично важливою, то ці гроші можуть вважатися вільними. Якщо фінансової подушки немає, вільні гроші варто пустити на її створення. Фінансова подушка безпеки — це резерв, який можна використовувати у непередбачених випадках: у разі хвороби чи втраті роботи. Розмір подушки, яка допоможе пережити складні часи, розрахувати легко: зазвичай це ваші власні доходи або доходи сім'ї за три місяці чи півроку.

Про криптовалюту як інвестиції

Вкладення у криптовалюту, з одного боку, занадто ризикований інструмент для інвестицій, а з іншого роль криптовалют не варто недооцінювати, оскільки вони викликали великий інтерес людей до інвестування як процесу. Безумовно, ризики, які несуть криптовалюти, досить великі. Однак є такий показник як волатильність — це міра того, як ціна активу змінюється. Для порівняння консервативні інструменти мають невеликий діапазон зміни ціни, а криптовалюти змінюються в ціні істотно. Найпопулярніша криптовалюта біткоїн коштувала свого часу понад 60 тисяч доларів, на сьогодні це близько 45 тисяч доларів.

Чи варто починати інвестувати?

Після пандемії ціни на товарні активи істотно зростають, скажімо вугілля, природний газ, нафта. У зв’язку з цим виникнення інфляції — лише питання часу, а коли є інфляція і люди мають гроші під подушкою, то вони їх втрачають.

Читайте також: Банки почали виплачувати "тисячу за вакцинацію": як українці будуть її витрачати?

На початках не варто інвестувати у ті активи, про які у вас немає повного розуміння. Кожен може в інтернеті знайти інформацію, як відкрити брокерський рахунок, як купити акції компаній. На сьогодні і банки виходять на ринки інвестицій і пропонують облігації внутрішніх державних позик (ОВДП). Також у майбутньому з’являтиметься дедалі більше можливості придбати акції західних чи європейських компаній. Усе це демократизує можливість кожного українця збільшувати свої активи через інвестиції.

Про роботу банків щодо продажу облігацій  

Користувачі пишуть, що банки з продажу кожної облігацій забирають так багато, що з інвестиціями у шість тисяч гривень не залишається нічого. Треба розуміти, що робота банка — це комісія, вони заробляють на кожній транзакції. Водночас це дає можливість цікавитися інвестиціями, бо банк заробляє на незнанні людини, як розпорядитися активом. Треба зрозуміти, де і як банк на вас починає заробляти: на зберіганні, на кожній транзакції. Як перший крок варто прочитати тарифні сітки, що коштує, за що ви платите. Наступний крок — відкриття брокерського рахунку.

Якщо ви вирішили знайти брокера, то щоб не натрапити на шахраїв варто звертати увагу на західні брокерські компанії, у яких є репутація. У них є великий власний капітал, вони можуть торгуватися на біржі, тобто акції самої брокерської компанії теж торгуються. Серед критеріїв: тривалість існування брокерської компанії, її капітал, чи випускає вона власні акції, бажано щоб штаб-квартира розміщувалася у Західній Європі чи США. В інвестиціях ключовим елементом є критично оцінювати кожен крок.

У що вигідніше вкладати?

Вигідно вкладати у те, що зростає в абсолютному сенсі. Скажімо, українські активи, ті ж самі ОВДП, чи боргові інструменти — це історія про те, яка є реальною дохідність. Якщо ОВДП має дохідність 11%, то треба розуміти, що треба відмінусувати інфляцію.

Читайте також: В яких формах українці зберігають заощадження та куди їх краще вкладати? Розповідає експерт

Під час енергетичної кризи непоганим рішенням буде інвестувати в енергетичні ринки. Макроекономічний контекст є найголовнішим у розумінні, які тренди на ринку будуть формуватися у майбутньому. Це є інвестиційними ідеями в широкому сенсі. Якщо ви розумієте, що у майбутньому нафта дорожчатиме, тоді можна розглянути активи та фьючерчи на ці ринки.  

Коли треба задуматися про інвестування?

Задумуватися про інвестиції варто людям, у яких налагоджений побут, є депозит у банку та вже є фінансова подушка не у кілька місяців, а кілька років. Одному інвестору поставити питання, куди краще інвестувати кілька тисяч доларів, на що він відповів, що такі інвестиції краще направити у власні знання. На певному етапі придбання нерухомості є важливішим, ніж міфічні відсотки, які людина може заробити, а може і не заробити на інвестиційних ринках.

Поріг входу на брокерський ринок є дуже низький, можна починати з дуже маленької суми, але якщо ви берете в борг у майбутньому в самого себе, то це неправильний крок. Треба привчати себе думати довгими дистанціями. Якщо ви візьмете 20-30 тисяч у будь-якій валюті і спробуєте з ними попрацювати на дистанції шість місяців чи кілька років, то ви зрозумієте, що можете і втратити, і заробити.

Як привчити себе інвестувати?

Якщо говорити про молоде покоління, то різні компанії проводять освітні заходи, щоб покращити загальне знання у цій сфері. Планування на довгі дистанції є кроком для власної фінансової незалежності.

Коли ви передаєте гроші третім особам ви берете кредитний ризик, завжди є ризик, що з компанією щось трапиться, або вона стане не платоспроможною. Також якщо ви розміщуєте гроші на депозиті, ви приймаєте ризики банку. Не буває безризикових інвестицій, це головна концептуальна відмінність. 

Фото: facebook.com/KyivSchoolOfEconomics