Freel: Під час цих моїх канікул від соцмереж прийшло багато пісень, з’явився час на все

Freel: Під час цих моїх канікул від соцмереж прийшло багато пісень, з’явився час на все

Репер Freel та гурт FO SHO випустили спільну пісню "Кролики" про залежність від соціальних мереж. В ефірі "Вікенду Нової Музики" на "Радіо Промінь" Freel (Андрій Шалімов) розповів, що встиг зробити під час своїх "канікул" від соцмереж, як довго FO SHO приймали рішення про співпрацю і хто, на його думку, в першу чергу потрібен у команді артиста.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Я видалився із соціальних мереж на сто днів

Ксенія Івась: Як виникла ідея пісні "Кролики" та відбувалась робота з FO SHO?

Freel: Минулого року я зрозумів, що сильно підсів на швидкий дофамін. І що я постійно ходжу по колу: Facebook-Twitter-Instagram-Facebook і потім в іншу сторону. І зрозумів, що в мене на це йде найбільше часу за день. Що я можу використовувати цей час з більшою користю. Взагалі, соцмережі – це класна штука. Але коли щось занадто захоплює тебе, не варто давати йому це робити. І я прийняв радикальне рішення – видалився із соціальних мереж на сто днів. До речі, раджу це спробувати людям, які відчувають щось схоже з тим, що відчував я. Порадив би видалитися спершу на вихідні й провести нарешті час з рідними та близькими, а не сидіти в Instagram, нескінченно гортаючи Stories. В них немає кінця, повірте мені: це прірва, в яку ви можете летіти нескінченно. 

Під час цих моїх канікул від соцмереж багато пісень прийшло, з’явився час на все. Бо сидиш і думаєш, коли ж повчити англійську мову, коли почитати книжку? І аж тут раптом з'ясувалося, що часу насправді на все вистачає. Ось так ідея, що ми "скролимо, як дикі кролики", спала мені тоді на думку. Я вирішив обіграти її у приспіві й ми так потихеньку зробили пісню. 

Було кілька версій інструменталу, які ми зробили зі Стасом Чорним (український саундпродюсер – прим. ред.). Ми починаємо писати новий реліз, і, напевно, розпочнемо з однієї із версій інструменталу для "Кроликів". І потім ми зрозуміли, що треба кликати FO SHO. Відправили їм демоверсію, їм дуже сподобалось і вони відповіли через п’ять хвилин, що згодні. 

Влітку ми почали роботу. Десь до кінця літа вони написали свою частину пісні, у вересні ми її записали й до листопада закінчили. Потім ще дописували якісь бек-вокали, тончили дуже-дуже. Якщо прислухатись уважно, наприклад, до останнього приспіву – це все дуже тонка робота, над якою ми дуже багато часу провели. Напевно, навіть більше, ніж над основною частиною.

Ксенія Івась: Як давно ти співпрацюєш зі Стасом Чорним?

Freel: Стас – один з кращих саундпродюсерів країни. Ми дружимо з ним з 2006 року, коли Стас організовував у Тернополі реп-фестиваль. Тоді ми з Андрієм Бєляєвим, з яким ми разом складаємо гурт "На Відміну Від", шукали, де взяти гроші на те, щоб переїхати до Києва. І ми побачили на якомусь реп-форумі інформацію про те, що приїздіть всі репери до нас в Тернопіль і вигравайте гроші за перше місце. І Андрій Бєляєв мені сказав, що це наш шанс, ми маємо їхати в Тернопіль. Ми подивилися, що там загалом 16 учасників і вирішили, що шанси є. Ми приїхали в Тернопіль, взяли перше місце на фестивалі, отримали гроші, і зранку вже з Тернополя поїхали до Києва та стали киянами. Так відбулося наше знайомство зі Стасом. 

Згодом він теж переїхав до Києва, відкрив студію, почав працювати з різними артистами, і зараз вже дійшов, як модно казати, до "А-класу". Він постійно працює з Джамалою, alyona alyona, KALUSH. 

Ми з ним працюємо дуже-дуже давно, він записував більшість пісень "На Відміну Від", точно кілька десятків. Він записував повністю весь мій альбом "Спалах" і більшість пісень зводив. Багато робив там по аранжуванню, по інструменталах, по бітах. І ще є у нас багато не випущених робіт, які ми разом зробили. Також ми вже починаємо роботу над новою платівкою. За цей рік випустили три пісні, і всі вони створені за участю Стаса – "Змія", "Давній друг", "Кролики".

Краще робити пісні собі, аніж догоджати часом дуже капризним людям

Ксенія Івась: "Давній друг" став саундтреком до книги Артема Чеха “Хто ти такий”.

Freel: Так. Він мій найкращий друг, якраз давній друг. Він випустив роман "Хто ти такий?". Пісня "Давній друг" є саундтреком до книжки. А дружина Артема, режисерка Ірина Цілик, випустить фільм по цій книжці, який називатиметься "Я і Фелікс". В головній ролі – їхній син. 

Ксенія Івась:  Ти далі плануєш рухатися синглами чи альбомами?

Freel: Я планую рухатись синглово і дійти до альбому.

Ксенія Івась: А для розвитку тобі чогось зараз не вистачає?

Freel: Для розвитку не вистачає ресурсів. Добре, що в мене є Patreon і є мої прекрасні патрони, які мене підтримують. Patreon – це платформа, де можна підтримувати митців, які вам подобаються: музикантів, поетів, художників, фотографів, кого хочете. Хто милий вашому серцю, тому ви можете надіслати копієчку. І, власне, люди мене таким чином підтримують, і я можу більше часу присвячувати музиці. Завжди все впирається в час і гроші.

Ксенія Івась: Ти колись заробляв написанням пісень популярним артистам, гроші приходили до тебе пачками. Що зараз для тебе важливо?

Freel: Було таке, дійсно приходили пачками. І я дуже шкодую, що я цим займався. Напевно, дуже багато людей хотіли б цим займатися, яким було б класно працювати з зірками, заробляти багато грошей. Але для мене – ні, тому що ти ніби як продаєш власний талант. Я вважаю, що краще робити класні пісні собі, аніж догоджати часом дуже капризним людям, які потім дуже часто, на жаль, псують пісню і твій задум. І ти просто лишаєшся з грішми. Може тоді краще гроші в іншому місці заробити?

Фото: Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Планую зараз повністю присвятити час створенню нових пісень

Ксенія Івась: В пісні "Змія" ти запітчив собі голос. Розкажи, навіщо ти це зробив?

Freel: Я взагалі великий фанат пітчу (метод цифрової обробки вокалу, за допомогою якого можна змінити висоту тону – прим. ред.), глітчу (звукові ефекти – прим. ред.) і всіляких вокальних обробок. І добре, що Стас також. Просто це додає якогось додаткового сенсу для мене. До того ж тут є відсилка до вигаданої зміїної мови: у пісні я згадую про факультет Слизерин з книг про "Гаррі Поттера". У книгах Гаррі Поттера говорив зі зміями їхньою мовою, яка була не схожа на людську. Але я свою мову не став вигадувати.

Ксенія Івась: Ти вже плануєш концерти?

Freel: Я вже не планую концерти, якщо чесно. Я планую зараз повністю присвятити час створенню нових пісень. І хочу так, щоб якщо вже збирати на сольник, то вже збирати досить великий зал.

Ксенія Івась: То ти хочеш зібрати НСК "Олімпійський"?

Freel: Я думаю, що музикант, який скаже, що він не хотів би зібрати НСК "Олімпійський", скаже неправду. Тому що у всіх артистів досить велике его й амбіції теж великі, і кожен артист думає, що він найкращий. Звісно хотілося б, але я не говорю про стадіон, тому що, на мою думку, в Україні, напевно, навіть трьох артистів немає, які можуть збирати стадіони. Є два гурти, які ми всі знаємо, які й так збирають стадіони. Мені ще до того рівня працювати й працювати. Чим я і збираюсь займатися.

Ксенія Івась: І якщо ми вже говоримо про майбутнє, чи ти вже склав список бажань до Святого Миколая чи до Санти Клауса? 

Freel: Я, напевно, попрошу сил, гармонії, балансу, психологічної стійкості. До речі, читав статтю про те, чи потрібний менеджер артисту відразу, чи може йому потрібен хтось інший. Так от, я маю відповідь –  потрібен психотерапевт. Я в терапії вже рік, у мене є психотерапевт, і це мене дуже сильно змінило. Я дуже раджу людям, які скептично ставляться до цього, і відчувають, що в них є якісь проблеми, які вони не можуть розв'язати самостійно, спробувати звернутися до спеціаліста і вирішити їх. Бо кажу з власного досвіду – мені це допомагає. І у творчості в першу чергу.

Ксенія Івась: Тобто зараз ти займаєшся своїм ментальним здоров’ям?

Freel: Так. У мене, в першу чергу, запит іде пов'язаний з музикою, з реалізацією, з відчуттям себе у творчому всесвіті, так би мовити. Мені дійсно дуже допомагає.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо Промінь

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук