Як українці в давнину святкували День Святого Миколая та чи існував він насправді? Рецепт традиційних пряників

Як українці в давнину святкували День Святого Миколая та чи існував він насправді? Рецепт традиційних пряників

Чи існував святий Миколай насправді чи це вигадана постать? Коли в Україні почали святкувати день цього святого та що дарували дітям під подушки в давнину? Який зв’язок між святим та тим, що навчальний рік починається 1-го вересня? Про все це, а також про те, як приготувати традиційні святкові пряники – "миколайчики" – Українському радіо та радіо Культура розповіли етнографині Галина Олійник та Мирослава Татарчук.

Чи існував святий Миколай насправді?

"Святий Миколай, якщо перекладати, означає "той, хто перемагає народ". День цього святого святкується по всій Землі, але не всі знають, що це була реальна особистість. Він народився близько 270-280 року в малій Азії (на території сучасної Туреччини – прим.ред.) в дуже багатій сім’ї. Миколай був пізньою і єдиною дитиною в сім’ї Нонни і Феофана. Батьки дали йому на той час чудове виховання. Й, на відміну від тогочасних традицій, Миколай був хрещений одразу після народження", – розповіла Галина Олійник.

За її словами, майбутній святий був жертовною людиною з юності та робив багато добрих справ за життя: "В 300-х роках в Мирі сталася епідемія й Миколай, не боячись заразитися, пішов волонтером й допомагав всім нужденним та тим, кому була потрібна допомога. Але, на превеликий жаль, під час цієї епідемії він втратив батьків". 

"На той час Миколай мав дуже великий статок: він роздав його повністю, не залишивши собі нічого. Частина грошей пішла, якщо казати сучасними словами, на фонд, з якого він давав гроші дітям на навчання. Зокрема, датою 1 вересня ми зобов'язані святому Миколаю, тому що він збирав коло себе своїх друзів, підлеглих і слухав поради, якій дитині краще дати кошти на те, щоб вона могла навчатися. І кошти на навчання отримували з 1 вересня", – зазначила Олійник.

Також, як розповіла далі етнографиня, ймення Миколая оповите великою кількістю легенд: "Наприклад, існує легенда, чому у Європі подарунки отримують в шкарпетках біля каміну. Дівчата і хлопці колись носили велике взуття на колодках – стукалки. Воно було жорстке, тверде і тому всередину одягали шкарпетки. Коли вони намокали, їх сушили коло каміна. І вважалося, що Миколай перекидає подарунки саме через камін. Ця традиція, до речі, збереглася й щодо Санта-Клауса".

"Також є легенда, що в одного батька, який збанкрутував, було троє дочок і він вирішив, що випустить їх на вулицю займатися древньою жіночою професією. Миколай про це дізнався і в одних випадках кажуть, що кожній з сестер дарував по мішечку золота, коли вони ставали повнолітніми, а за іншою – згадується, що він дарував з різницею в декілька днів. Отримуючи посаг, кожна дуже вдало вийшла заміж", – поділилася Галина Олійник. 

Коли в Україні почали святкувати День Святого Миколая?

"Це свято в нас святкується близько тисячі років. Святий Миколай – це заступник рибалок, мандрівників, є багато легенд про чудеса, які він вчинив. Зокрема, за його життя з'явилася легенда, що він міг зупинити бурю на морі. Вона існує і зараз, ставши частиною українського фольклору", – розповіла Мирослава Татарчук

Етнографиня наголосила, що Миколай був улюбленим святим в Україні: "Якщо зайти до старовинних хат, які зберігаються в музеї в Пирогово, то ми побачимо, що одна з популярних ікон – це ікона святого Миколая. До нього звертатися всі, хто бажав здоров'я і добра. Вважалося, що він є покровителем дітей, студентів, мандрівників. Часом навіть в наш час, коли їдеш в транспорті, то у водіїв теж є ікона святого Миколая, бо вважається, що він оберігає в дорозі". 

"Деталей про спосіб відзначення цього свята немає, але очевидно що грудневі свята всі мають особливий характер, тому що в грудні люди вже не працювали в полі й мали більше вільного часу. Плюс дні скорочувалися, ніч довшала і, мабуть, це свято – це своєрідний спосіб протиставити свою позитивну енергетику скороченню дня. Адже люди завжди боялися, що день стане малий і ніч поглине світ. Тому в грудні в нас є й Катерини, й Андрія, й Миколая – багато магічних, чарівних днів", – пояснила експертка. 

Що колись дарували дітям під подушки?

"Вважалося, що в Україні святий Миколай заглядає у вікно, тому за три дні до свята треба класти на вікні листи з проханнями. Подарунки святий також приносить через вікно. Іноді на Святого Миколая спеціально відкривали кватирку", – розповіла етнографиня. 

Разом з тим, вона зауважила, що раніше дітям не дарували пишних солодощів, як зараз: "Святий Миколай сам виготовляв іграшки, тому дітям дарували іграшки. Також під подушку дарували яблучка, горішки. Ще вважалося, що якщо дитина нечемна, то Миколай принесе різки, і про це говорили цілий рік, тому згадка про святого слугувала моральною пересторогою для дітей". 

Які обряди існували на Святого Миколая в Україні?

Мирослава Татарчук розповіла, що в давнину в Україні на святого Миколая виготовляли особливі пряники – "миколайчики": "Й зараз ця традиція відновлюється. Пряники розмальовували й цим спеціальним обрядовим печивом потім обдаровували дітей як в селах, так і в містах". 

Для того, щоб зробити святкові пряники, треба: 

– 500 г борошна; 

– 150 г масла; 

– 200 г цукру; 

– 2 яйця; 

– 150 г меду;

– трішки кориці та мускатного горіха;

– 1 чайна ложка соди;

– 2 столові ложки сметани. 

Все це треба змішати і випікати. Для прикрашання можна використати цукрові пудру та натуральні фарбники. 

"Також на Миколая було ворожіння: вважалося, що Миколай може допомогти дівчині знайти гарного хлопця. Дівчата збиралися і могли ворожити, наприклад, дзеркалом: ставали напроти люстерка і направляли його в бік вікна, щоб було видно місяць. Скільки всього у ньому відображалося, стільки й буде членів родини в дівчини в майбутньому. Також вважалося, що дівчина, засватана на Миколая, буде гарною господинею і вірною дружиною. Окремо на це свято пробачали старі образи та самі просили пробачення за свої вчинки", – підсумувала Мирослава Татарчук.

Фото: Pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук