"Учитель на ровері розвозив завдання школярам": як дистанційна освіта вплинула на підготовку до ЗНО

"Учитель на ровері розвозив завдання школярам": як дистанційна освіта вплинула на підготовку до ЗНО

За даними опитування, 56% сімей зі школярами вважають, що дистанційна форма навчання під час пандемії принесла більше проблем, аніж користі. Які переваги під час самостійної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, або ж варто готуватися з репетиторами чи за онлайн-курсами розповіла в ефірі Українського радіо експертка з питань шкільної освіти Оксана Макаренко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

Про дистанційне навчання

Українські соціологи у червні 2021 року провели опитування про оцінку якості дистанційної шкільної освіти. Результати опубліковані на сайті Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. 45% громадян вважають, що рівень освіти в Україні середній, 44% — що низький. Якщо порівняти з липнем 2020-го кількість негативних оцінок зросла на 9%. У територіальному розрізі найкраще оцінюють рівень середньої освіти на заході країни. 65% батьків виступають проти дистанційної освіти, водночас 50% сімей зі школярами вважають, що запровадження дистанційної освіти сприяло захисту їхніх родин від потенційного зараження коронавірусом.

Читайте також:  Як навчити дитину вчитися? Пояснює психологиня

В Україні не аналізують, наскільки пандемія вплинула на якість освіти. Дані світових досліджень свідчать, що у таких країнах, як Нідерланди і США, втрати в знаннях за період карантину були від трьох до дев’яти місяців порівняно з офлайн-заняттями. Це при тому що в цих державах діти забезпечені комп’ютерами, хорошим робочим місцем, підручниками, матеріалами, швидкісним інтернетом. Тепер ці діти надолужують прогалини у навчаннях, вчителі зі школярами займаються додатково. На це західні уряди виділяють кошти вчителям, батьки за такі додаткові заняття не платять.

У нас, на жаль, держава не визнає критичні втрати у знаннях від дистанційної освіти. Постійно лунає від Міністерства освіти, що втрати не критичні, що вчителі і діти якось мають самі надолужити ці прогалини, що це відповідальність батьків, що в школах діти надолужать невивчений матеріал. Хоча більшість експертів вважають, що ситуація з дистанційним навчанням в Україні набагато гірша, ніж в інших країнах, б в нас за дуже оптимістичними прогнозами 12% сімей не були забезпечені елементарно навіть гаджетами, зокрема смартфонами, вже не кажучи про повноцінне робоче місце з комп’ютером і хорошим інтернетом. В Україні чимало населених пунктів не забезпечені швидкісним інтернетом, який дозволяє проводити онлайн-урок, де вчитель може пояснювати тему. Наявний інтернет дозволяє лише переслати в месенджері якісь завдання, зокрема фотокопію підручника.

У нас дистанційне навчання відбувалося в двох режимах: коли вчитель щось пояснював у комп’ютері, а діти слухали. І були і такі діти, які не мали такої можливості, бо не було потокового відео. Тоді вчителі викручувалися, як могли. Хтось на велосипеді розвозив по домівках завдання і вкладав у поштові скриньки. Деякі вчителі просто в школі залишали зошити із завданнями, діти їх забирати і привозили із виконаними завданнями ці зошити назад. 70% користувалися чатом у вайбері, де вчителі і учні переписувалися. Викладач давав завдання у чаті, а діти чи їхні батьки надсилали виконані вправи. Дуже зросла напруга у взаєминах між вчителями і школярами, бо діти могли і вночі надсилати виконані завдання. Один батько двох дівчаток, менеджер великої корпорації, жалівся, що в нього декілька годин на тиждень йшло на складання розкладу в гугл-календарі для доньок. Він з різних месенджерів збирав завдання, ставив дедлайн, визначав скільки часу займе їхнє виконання, щоб діти об’єктивно могли це виконати.

Читайте також: Covid-19 і навчальний рік 2021-2022: як готуються освітяни?

Все це призвело до негативного ставлення до дистанційної форми навчання, хоча сама дистанційка не є злом. Те, як вона була організована в Україні призвело до повної дискредитації цієї форми навчання. Насправді вона має і свої переваги. Школи, що змогли опанувати методики дистанційного навчання, онлайн-платформи, що змогли запропонувати хороші курси для дистанційного навчання, допомогли дітям досягнути кращих результатів. Наприклад, якщо дитина навчалася математики на безкоштовному українському ресурсі Khan Academy або EdEra або Prometheus, то учень міг покращити свої навчальні результати і стати більш успішним. Є переваги і недоліки в дистанційці, однак об’єктивних даних, щоб визначити стало краще чи гірше, немає.

Пандемія ще більше поширила розрив між дітьми з хороших шкіл і із закладів, де рівень підготовки посередній. Щоб вирівняти цей розрив дитині потрібно докласти багато зусиль. Хороша новина в тому, що пандемія дала і нові можливості. Інтернет космічно покращив цифрові навички вчителів, ринок вибухнув від пропозицій онлайн-курсів.

Дитина може проглянути на онлайн-курсах саме ті уроки, в яких чогось не розуміє. Особливо це корисно в математиці, де учневі складно самому опанувати теми, бо якщо школяр одну тему з певних причин пропустив далі буде дедалі важче зрозуміти. Те ж саме стосується іноземних мов, де важко самому поставити вимову. Такі курси коштують дешевше, ніж репетитори — від 4 тисяч гривень на місяць. У Києві ціна репетитора від 350 до 700 грн на годину.   

Про репетиторів

Як розповіла Оксана Макаренко, є зручні сайти з послугами репетиторів і цілі спільноти, де люди радять того чи іншого викладача. Майже всі репетитори надають пробне безкоштовне заняття. Однак підготовка до ЗНО з репетиторами — доволі дорогий спосіб підготовки до ЗНО. Орієнтовно це вийде 300-400 євро на місяць, якщо готуватися з основних предметів. Трохи дешевше (200-300 євро) коштуватиме, якщо дитина займається в групі на підготовчих курсах. Є і безкоштовний спосіб підготовки до незалежного оцінювання.

Про онлайн-курси

Є хороші курси онлайн, що підготувала освітня платформа EdEra. На розробку їм надало фінансову допомогу Посольство Великої Британії. Є цікаві курси з української мови та біології, де молоді хлопці і дівчата у сучасний спосіб зрозумілою мовою пояснюють для дітей складні теми.

Є хороший ресурс Prometheus , що розробив курси з основних предметів для підготовки до ЗНО: математика, українська мова і література, історія України, англійська мова.

Є безкоштовний проєкт, розроблений громадською організацією "Освіторія". Там є  можливість зробити свого віртуального героя і разом із ним проходити та готуватися до ЗНО. Герою видають віртуальні гроші "вчибакси" за проходження певних тестів. Це захоплює дитину і через гру відбувається підготовка до ЗНО.

Результати ЗНО

Останні результати ЗНО показують, що 30% дітей не змогли скласти математику на рівні "склав/не склав". Сучасних дітей потрібно мотивувати до знання.  Те, що в Україні 30 випускників 2021 року із найкращими результатами Зовнішнього незалежного оцінювання отримають винагороду по 100 тисяч гривень, це може бути одним із мотиваторів до навчання.   

Фото: pinterest.com