Як надати першу домедичну допомогу постраждалим у ДТП: алгоритм дій

Як надати першу домедичну допомогу постраждалим у ДТП: алгоритм дій

Як надати першу домедичну допомогу постраждалим у ДТП? Як сформувати базову аптечку? Про це в ефірі Українського радіо розповів директор та керівник громадської організації "Мотохелп" Дмитро Буренін.

Що найперше можна зробити, аби допомогти постраждалим у ДТП

В першу чергу треба викликати екстрену медичну допомогу, а потім поліцію. Якщо є задимлення, то також і пожежників. 

Основний алгоритм дій 

Якщо ви викликали фахівців, то можна допомагати і далі. Перше правило — це впевнитися у власній безпеці, тому що місце ДТП — це апріорі завжди небезпечне місце. Там є інші транспортні засоби. Тому перед тим, як ви висуваєтесь надавати допомогу, треба впевнитися, що вас не зіб’є машина. Якщо є задимлення або вогонь, потрібно впевнитись, що під час надання допомоги ви як рятувальник не постраждаєте. Тому що, як би це не звучало, але життя рятувальника завжди в пріоритеті, ніж життя постраждалого. 

По-друге, треба огородити місце ДТП. Тому що якщо ви впевнилися, що вам безпечно і почали надавати на допомогу, це не означає, що через хвилину це місце залишиться безпечним. Тому треба виставити аварійний трикутник, покласти туди світловідбиваючий жилет або одягти його на себе. Створити для себе острівець безпеки ​​— це вкрай важливо.

Як надавати домедичну допомогу

Насамперед потрібно впевнитись, чи у свідомості постраждалий, запитавши його, чи він вас чує і чи можете ви йому допомогти. Подивіться, що він вам відповідає. Якщо постраждалий щось відповідає, навіть якщо говорить не дуже зрозуміло, все одно це сигнал про те, що ця людина у свідомості. Якщо відповіді немає, треба впевнитись, чи дихає людина. У даному випадку використовується алгоритм "бачу, чую, відчуваю". Ви повинні побачити, чи є рух грудної клітки, відчути або почути дихання, і далі вже діяти відповідно до того, чи є дихання, чи немає.

Особливо пріоритетно треба відноситись до зупинки кровотечі, тому що витікаюча кров — це по суті витікаюче життя. Тому треба цю кров зупинити. 

Щодо діставання з автомобіля, то якщо людина дихає, вона у свідомості, кровотечі ви не бачите або ви зуміли її зупинити, коли людина ще в автомобілі, то діставати людину з автомобіля — це дуже травматичний прийом. Але якщо людина не дихає або в машині задимлення і є ризики пожежі, то в такому випадку треба діставати, адже якщо буде пожежа в салоні, то людина загине. Якщо особа не дихає, треба проводити серцево-легеневу реанімацію, і в салоні автомобіля це зробити неможливо. При цьому пам’ятайте, що одне з головних правил першої домедичної допомоги — не нашкодити. 

Вся теорія, яка дається на курсах першої допомоги — це цікаво та необхідно, але у стресовій ситуації людина не пам'ятає теорію. Вона пам'ятає тільки те, що вона робила, наприклад, як тренувалася на манекені. І якщо м'язи людини запам'ятали, як зупинити кровотечу в критичній ситуації, то вона це зробить. Якщо вона лише теоретично це знає, вона цього не зробить.

Як варто укомплектувати аптечку

В аптечці повинні бути нормальні латексні або гумові рукавички, навіть декілька пар. Повинен бути турнікет, яким зупиняти кров, або широкий резиновий джгут. Також необхідно мати бинти, і неважливо, стерильні вони чи ні, тому що рани на вулиці всі нестерильні. Тому краще мати п’ять широких бинтів. Крім того, повинна бути нормальна плівка-клапан для проведення серцево-легеневої реанімації або маска-клапан.  

Фото: iStock