Андрій Забловський: "Брак комунікації призвів до протестних настроїв і виникнення руху "Save ФОП"

Андрій Забловський: "Брак комунікації призвів до протестних настроїв і виникнення руху "Save ФОП"

Законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень Верховна Рада України ухвалила 30.11.2021 року у другому читанні. Про "антиахметівський" закон Українське радіо розпитало в Андрія Забловського, керівника секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

0:00 0:00
10
1x

Про те як остаточний Законопроект №5600 різниться від своєї початкової версії

"На жаль, щоби предметно розповісти про ті зміни, які були внесені в законопроект від початкової до фінальної стадії — ухвалення Верховною Радою України, необхідно ретельно проаналізувати остаточну версію документа. А зважаючи на обсяг закону і на кількість внесених правок, а це близько 11 500, цей процес буде тривалий.

Звісно, зміни були внесені. Вони стосуються ренти й видобутку залізної руди. Але, на жаль, зміни, за які виступали багато бізнес-асоціацій, внесені не були. Ключові проблеми, які турбують бізнес, внормовані не були: дискреція (вирішення посадовою особою або державним органом будь-якого питання на власний розсуд — ред.) повноважень податкових органів, адміністрування певних податків і зборів та інші нюанси", — розповів Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

Ставлення Ради підприємців при Кабінеті міністрів України до прийнятого законопроекту  №5600

"Рада підприємців при Кабінеті міністрів України віддала ініціативу щодо зняття з розгляду законопроекту №5600 у тій редакції, у якій він був виставленим на голосування. Зрозуміло, що до нього повернулися, оскільки на його базі розглядався проект держбюджету на наступний рік. Проте ми не виступаємо проти ресурсної бази, ми виступаємо проти недостатньої комунікації під час прийняття таких комплексів і документів, фактично мова йде про перезавантаження податкової системи, зміну багатьох податків і зборів. Це стосується не лише роботи бізнесу, але й оподаткування громадян та нерухомості.

Тому під час прийняття таких законів необхідно комунікувати належним чином з тими, кого ці нововведення стосуватимуться в першу чергу. І зважаючи на обсяг закону та внесену кількість правок, цей документ був прийнятий у доволі форсованому режимі. Тому виникає логічне питання: а що ж прийняли? І зараз це необхідно буде активно вивчати. Чимало негативних моментів не було враховано. Тому, щоби сказати, що поганого й гарного залишилося в законопроекті, необхідно подивитися остаточний законопроект, за який було проголосовано", — зауважив Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

З чим пов’язаний протест ФОПів та якими є їхні вимоги

"Не знаю чи є пов’язаними ці протестні акції між собою, але завтра буде проведеною чергова акція "Save ФОП". Завтрашня акція буде присвяченою підтримці законопроекту №5866-1. Навіть у Верховній Раді з’явилося міжфракційне об’єднання, а в Офісі президента була створена Рада сприянню розвитку малого підприємства. Частина депутатів підтримують цей рух і відповідно долучилися до напрацювання закону. 

Компроміс, якого було досягнуто, був створеним різними стейкхолдерами, учасниками, народними депутатами, представниками Офісу Президента, Верховної Ради та учасниками руху "Save ФОП". Результатом цього компромісу стали закони №5866 і №5866-1. Останню версію більше підтримують представники руху "Save ФОП", оскільки він розв’язує питання тотальної фіскалізації, яка буде впровадженою з 1 січня 2022 року. Мова йде про обов’язковість впровадження РРО для ФОП.

Закон №5866-1 не пропонує тотальної відмови від впровадження фіскалізації, оскільки, зрозуміло, що боротьба з тіньовим бізнесом повинна вестися. Але він пропонує відмовитися від обов’язковості, проте, якщо здійснюються операції, за яких вартість товарів і послуг становить, понад 6 000, тобто понад одну мінімальну вартість, якщо мова йде про 2021 рік, то РРО буде застосованим.

Законопроект №5866-1 був би оптимальним для обох сторін. Брак комунікації призвів до протестних настроїв і виникнення руху "Save ФОП", — розповів Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

Фото: Ukrinform.ua