Різновиди кавових напоїв: чим вони відрізняються та наскільки корисні?

Різновиди кавових напоїв: чим вони відрізняються та наскільки корисні?

Кавоманія у світі набирає популярності. У багатьох ранок починається з приготування кавового напою вдома або ж купівлі запашного лате, капучино чи американо дорогою на роботу. Власник кав'ярні та тренер з кавової справи Тимофій Мірошин в ефірі Українського радіо розповів, які є різновиди кавових напоїв, а також поділився секретом, як приготувати смачну каву вдома. Водночас дієтологиня Світлана Пилявська зазначила, наскільки корисна кава та якою є оптимальна норма споживання цього напою на день.

0:00 0:00
10
1x

Які кавові напої є популярними серед українців 

Зараз кава поширюється. Це вже не просто напій, щоб прокинутися. Хтось ходить в кав’ярні, щоб посмакувати, а хтось, щоб поспілкуватися з друзями і провести гарно вечір, а хтось лише, аби прокинутися. Тобто зараз кава стає більш культурою, а не просто напій, який випив і забув.

Серед кавових напоїв найбільш популярними зараз є капучіно, лате та фільтр-кава. Хто полюбляє більш молочні напої, найчастіше замовляє капучіно або лате. Той, хто хоче прокинутися, надає перевагу чорній каві з кофеїном і відповідно обирає американо, еспресо або фільтр-каву.   

Зараз дуже розвивається тенденція кав'ярень третьої хвилі. Це більш сучасне направлення, яке спрямоване на каву як культуру, коли обсмажчики кави контактують саме з фермерами і беруть свої рецепти для обробки та вирощування кави. Відтак можна отримати різні смаки кави, її різну солодкість та кислотність. 

Фото: pexels.com

Про різновиди кави без молока 

Еспресо — це основний напій. Є такі його підвиди, як ристрето і лунга. Вони відрізняються тривалістю самого заварювання кави. Ристрето — більш концентрований напій, де є багато кислотності, мінералів та солей. А лунга — це те, що більше контактує з водою. Цей вид більш водянистий на смак, гіркий і з найбільшою концентрацією кофеїну. Еспресо — це золота середина. 

Кав'ярні третьої хвилі не дуже полюбляють американо, тому що його розбавляють водою. Тому або краще пити чисте еспресо, або обрати якийсь інший спосіб приготування, як-то аеропрес, або ж фільтр-каву, яка є дуже хорошим аналогом американо і не є дуже насиченою. Цей напій не розбавляється водою, а вода повністю омиває каву під час приготування у крапельній кавоварці. 


Фото: pexels.com

Які спеції можна додавати до кави без молока 

Можна додавати корицю, мускатний горіх, тобто кому як до смаку. Ми зараз практикуємо, що до фільтр-кави додаємо фрукти або сухофрукти. Ми підбираємо смаковий букет самої кави і додаємо ті фрукти, які мають схожий букет.

Про цукор у каві 

Коли кава має темну обсмажку, вона дуже різка на смак і гірка. Коли додають цукор, він гармонує з такою кавою, і напій може більше смакувати. Але коли кава більш м’яка та з фруктовим відтінком, то там є своя фруктова солодкість, наприклад, апельсинова, сливова чи грейпфрутова. Тому немає сенсу додавати туди цукор чи сироп. Загалом я рекомендую пити каву без цукру.

Про кавові напої з молоком 

Найбільш поширеними є лате та капучино. Насамперед вони відрізняються об'ємом молока. Капучино — це більш кавовий напій, а лате — більш молочний напій. В капучино додається трішки більше піни, ніж в лате, і тому він виходить більш концентрований. Водночас лате як напій використовувався більш для дітей, його також могли робити на ристрето, аби був більший вміст кофеїну і він краще гармонував з молоком. 

Для приготування капучино та лате ми використовуємо 12 гр меленої кави і на виході отримуємо десь 30 мл готової. Щодо молока, то на капучино ми використовуємо 220 мл молока, а на лате — 310 мл. Зверніть увагу, що в кав'ярнях об’єм вашої чашки капучино відштовхується не від кількості кави, а від кількості молока. 

Фото: pexels.com

Мокачіно та мокка — це одне й те ж саме. Туди входять еспресо, шоколад та молоко. Раф-кава — це солодкий напій, в який за класичним рецептом додаються вершки, цукор та кава. Зараз є дуже багато різновидів, зокрема рожеві та лавандові рафи. Флет-вайт — це найбільш міцний молочний напій, в якій входить дві порції еспресо і об'ємом він виходить, як капучино. Фактично це капучино з подвійним еспресо.

Як приготувати смачну каву вдома 

Зараз дуже багато крапельних кавоварок, які продаються, і просто можна купити фільтр, замовити мелену каву і приготувати вдома смачний напій. Щоб приготувати фільтр-каву, потрібно взяти 60 гр кави на 1 літр води.   

Щоб приготувати вдома щось схоже на капучино чи лате, можна в чашці заварити і настояти каву, щоб вона стала міцною, і електронним вінчиком просто збити холодне або підігріте молоко. 


Фото: pexels.com

Скільки кави рекомендовано вживати і чи корисно це 

Кава — це напій, який, з одного боку, є корисним, тому що у каві є багато антиоксидантів, і це допомагає у боротьбі з вільними радикалами, які шкодять здоров’ю. Крім того, у каві є різноманітні вітаміни. Кава є також стимулюючою та тонізуючою для людей, яким потрібно зранку набратися сил та енергії. Але є багато "але". Якщо людина здорова і в неї немає проблем з тиском, то вона можете випивати три чашки кави, якщо це жінка, або чотири чашки, якщо це чоловік. Водночас у каву молоко додають для того, щоб трошки знизити дію кофеїну на організм, зробити напій більш м’якшим та смачнішим, а також зменшити вплив на судини. Але якщо у людини є непереносимість лактози, то потім можуть бути питання з кишківником. Тому треба дивитися по самопочуттю. 

Щодо калорійності, якщо пити просто чорну каву і без молока, то це лише дві калорії. При цьому кава навіть прискорює обмін речовин у людей, якщо її не забагато. У свою чергу калорійськість лате об’ємом 250 мл з молоком — 160 калорій, але якщо додати дві ложки цукру — 200 калорій. І якщо людина випиває чотири чашки кави з молоком за день, то це може призвести до зайвих кілограмів.

Крім того, людям, у яких є проблеми з кишківником чи є виразка шлунку, не можна пити каву, тому що кава стимулює вироблення шлункового соку у великій кількості. Загалом навіть не рекомендують пити зранку каву натщесерце, а краще після сніданку. Кава також має сечогінний ефект, тому рекомендують з чашкою кави випивати дві склянки води.

Фото: Українське радіо

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук