"Потрібно готувати тероборону": експерт про загрозу нападу Росії на Україну

"Потрібно готувати тероборону": експерт про загрозу нападу Росії на Україну

Загроза вторгнення з боку Росії, що нині нависла над Україною, спостерігалася і цьогоріч у квітні, коли до нашого східного кордону стягнули понад 100 тисяч російських військових. Тоді ескалації вдалося уникнути. Київ тривалий час відмовлявся визнавати загрозу та погодився з її існуванням лише після поїздки до США міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Чи вдасться Кремль до відкритого військового вторгнення на територію України і чи може цьому завадити Захід прокоментував в ефірі Українського радіо виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про загрозу вторгнення

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Київ нібито готується до силового відновлення контролю на Донбасі. Одночасно з’явилася несподівана заява Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації, що Україна начебто нарощує військову присутність на Донеччині і Луганщині. Також росіяни заявили, що США та їхні союзники "накачують зброєю Україну" і спробували залякати грузинським сценарієм 2008 року. А секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев сказав, що "в Україні може спалахнути так, що мільйони українців змушені будуть тікати за кордон".

Фахівці Українського інституту майбутнього оцінюють імовірність реального вторгнення Росії в Україну як 10%. На думку Вадима Денисенка, українська влада проводить "страусину" політику, як і опозиція, оскільки не відбувається засідання РНБО з питання загрози вторгнення, немає закритих засідань Кабміну, де мали б уже готувати графік роботи госпіталів і займатися оборонними питаннями. Немає зборів резервістів. Взагалі нічого не чути про територіальну оборону. Жодних засідань на рівні голів облдержадміністрацій не відбувається.

Про мету Росії

Росія хоче добитися одного — тримати в напрузі Україну. Ціль — змусити Україну почати прямі переговори із ОРДЛО, щоб у середньостроковій перспективі (за 2-3 роки) приєднати ці території до України. Яким чином  буде робити це Кремль, чи то шантажем, чи перелякавши нас, не важливо. На жаль, влада не робить нічого, щоб цього не відбулося. Опозиція в цій ситуації теж несе відповідальність. Потрібно, щоб всі політичні сили відступили та об’єдналися у цьому питанні і сіли за стіл переговорів. Президент Зеленський цього не робить, очевидно, через страх перед таким викликом.

Про дії Заходу

США запропонували запровадити у разі вторгнення додаткові санкції проти "Північного потоку-2" та російських фінустанов. Франція пригрозила, що Росію очікують надзвичайно серйозні наслідки у разі вторгнення. Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що вторгнення було б трагічною помилкою для Москви.

Читайте також: Як захищати країну без відриву від дому та роботи? Експерт про бригади територіальної оборони

Водночас Україна не займає жодної проактивної позиції на дипломатичному фронті. А варто було б відновлювати антиросійську коаліцію. На санкції у разі вторгнення не варто покладати великі надії. Якби було сказано прямим текстом, що США запроваджують прямі санкції проти Газпрому, відключають Росію від Swift, це мало б наслідки.  Ймовірно, Росія підвищує ставки перед зустріччю президента США Байдена із Путіним, яка має відбутися наприкінці цього року, чи на початку наступного. В Україні і влада, і опозиція вважають, що трапиться диво, Байден з Путіним про щось домовляться і в нас наступить мир. Однак цього не станеться, оскільки Путін показав — він заходить настільки далеко, настільки йому це дозволяють.

Як має поводитися Україна?

Україні потрібно робити кроки на випередження. На дипломатичному рівні створювати тиск на президента Байдена, щоб він не йшов на жодні поступки росіянам, відновлювати антиросійську коаліцію в Європейському союзі. Росіяни мусять зрозуміти, що ціна вторгнення буде неймовірно дорогою. Одночасно Україні потрібно готувати територіальну оборону, резервістів та армію до можливого вторгнення. Якщо справді кількасот тисяч українців запишуться в тероборону, росіяни зрозуміють, що вони ризикують наразитися на велику партизанську війну. Потрібно готувати і бомбосховища, продуктові запаси, займатися у разі найгіршого сценарію графіком роботи госпіталів та закупівлею ліків. На жаль, українська влада боїться навіть подумати про такі речі, не кажучи вже, щоб почати говорити про них.

Фото: uifuture.org