За півроку — 16 мігрантів: чому Україна віддає Білорусі утікачів режиму Лукашенка?

За півроку — 16 мігрантів: чому Україна віддає Білорусі утікачів режиму Лукашенка?

Про білоруських емігрантів в Україні, їхній статус та права, в ефірі Українського радіо розповідає координатор неурядової організації Free Belarus Center Поліна Бродік.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про міжкомітетські слухання щодо ситуації в Білорусі

23 листопада на базі Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин пройшли міжкомітетські слухання щодо ситуації в Білорусі, які були ініційовані, зокрема, Free Belarus Center у співпраці з народною депутаткою Інною Совсун, українськими та білоруськими правозахисними організаціями. 

Слухання пройшли у форматі відеоконференції та були присвячені проблемним питанням легалізації, працевлаштування, освіти та правового захисту громадян Білорусі, які переїхали в Україну через політичне переслідування на батьківщині.Метою слухань стали обговорення з представниками органів державної влади питань щодо Білорусі, які потребують законодавчого врегулювання.

Також Інна Совсун говорила про необхідність припинення співпраці з правоохоронними органами Білорусі в питанні видачі їм білоруських емігрантів.

Чи мають ці обговорення перспективи до розв'язання проблем?

Дискусія була досить цікавою. Слухання відбувалися протягом 2-х годин. Я задоволена, адже ця тема привернула стільки уваги до себе. Україна одна з країн, яка насьогодні приймає досить велику кількість білоруських біженців, які, у свою чергу тут стикаються з багатьма проблемами на своєму шляху. Наш головний меседж у тому, що поліпшення ситуації та залучення державних органів для спрощення певних бюрократичних процедур буде виграшним і для білорусів, і для українців. 

Про співпрацю з правоохоронними органами Білорусі

Через те, що Україна, співпрацюючи з правоохоронними органами Білорусі, видає їм багато мігрантів, велика частина білорусів змушена емігрувати до Польщі та Литви, хоча Україна більш комфортна країна для білорусів. Кількість запитів про зниклих з Білорусі зараз перевищує загальну кількість запитів з інших країн. І це не стосується розслідувань кримінальних злочинів. Розшукують людей через політичні мотиви. Часто до білоруських мігрантів в Україні приходить СБУ та Нацполіція і, вказуючи на відповідні запити, мусить законодавчо на них реагувати. Згідно з інформацією від Української міграційної служби з початку 2021 року до липня з території України було видано 16 громадян Білорусі. Ми не знаємо чи це сталося на запити Білорусі, але факт залишається фактом.
 


 

Як білоруські мігранти легалізуються в Україні?

Велика кількість людей, які потрапляють під політичне переслідування з'являються у списку невиїзних і, відповідно, не можуть покинути Білорусь. Це означає, що рано чи пізно, вони стануть політв’язнями. Частина вирішує уникнути цього покарання і знаходить шлях покинути країну. У Литві, наприклад, з початком протестів, створили "зелений коридор" для таких утікачів. В Україні таким людям потрібно отримати статус "біженця", але на своєму шляху до цього вони зустрічаються з багатьма складнощами, які не зовсім відповідають законним вимогам. Наприклад, Державна міграційна служба України затягує процес, але ніхто з таких втікачів не хоче бути нелегалом. 

Як Україну розцінюють білоруські мігранти?

Із самого початку в Україну виїжджали з бажанням залишитися, адже між країнами безвізовий режим і виїхати було надзвичайно легко. Також в наших країн доволі зрозуміла культурна та історична батьківщина. Немає великого мовного бар'єру, як з іншими країнами. Багато білорусів бували в Україні, ми розуміємо одне-одного. Значно складніше приїхати у Литву і спробувати зробити собі документи, зовсім не розуміючи мову. Але, згодом, стало зрозуміло, що легалізуватися в Україні складно. І тому люди по-трохи стали вимушені переїжджати до інших країн: Польщі, Литви, Грузії тощо. А в Україну приїжджають за гуманітарною візою і після їдуть до інших країн. Шкода, адже Польща з Литвою, наприклад, зрозуміли, що з таких мігрантів можна мати користь, бо їдуть хороші спеціалісти, лікарі, висококваліфіковані педагоги, IT-спеціалісти, актори, співаки, які працюють і сплачують податки. Тому від цього виграють всі, а найбільше Польща, бо вона приймає у себе основну частину втікачів. 

Чи зможуть міжкомітетські слухання допомогти білоруським мігрантам?

Найголовніше, що ми хотіли вирішити зараз питання легалізації мігрантів. Ми сподіваємося, що будуть знайдені нові механізми, які пришвидшать  імплементування легалізації в існуючу правову систему. Також нас цікавить питання працевлаштування, адже після легалізації люди хочуть нормально жити, харчуватися та підтримувати свої родини. Ще одне важливе питання безпека і видворення. Ми сподіваємося, що найближчим часом відбудуться позитивні зміни у цих напрямках. 

Чи є приклади осілості білорусів в Україні?

Києво-Могилянська академія запустила цьогоріч стипендіальну програму для білоруських студентів разом з нами та фондом "Відродження". Є білоруси, яким вдалося знайти роботу в Україні та комфортно себе відчувати. Але таких випадків не багато, а хотілося б, аби було більше.

Чи можливе повернення мігрантів до Білорусі?

На жаль, я не бачу найближчим часом такої можливості. Білорусь дуже залежить від Росії. Зважаючи на поведінку РФ, події можуть змінюватися і в Білорусі. Тому ми, фактично, знаходимося в одному човні з Україною.

Фото: "Українське радіо"