"Медичне страхування для працівників та їхніх родин, наявність дитячої кімнати в офісі та програми запобігання домашньому насильству": як компанії дбають про своїх працівників? Коментують експерти

"Медичне страхування для працівників та їхніх родин, наявність дитячої кімнати в офісі та програми запобігання домашньому насильству": як компанії дбають про своїх працівників? Коментують експерти

Про політику балансу роботи і сім’ї, створення рейтингу "Компанії, дружні до родин" та сертифікації для бізнесу "Роботодавець, дружній до молоді" в ефірі Радіо Культура розповідають керівниця Центру "Розвиток КСВ" Марина Саприкіна та координатор напрямку Career Hub Центру "Розвиток КСВ" Тарас Деркач.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Наскільки популярна в Україні політика балансу роботи і сім’ї?

За словами Марини Саприкіної, сьогодні говорять вже не про баланс, а про синергію, адже балансу досягти дуже важко:

"Тим не менш українські компанії, які подавалися до нас на рейтинг зазначили, що мають таку політику, але, здебільшого, інтегровані в інші політики. З більш ніж 50-ти компаній, що брали участь у створенні рейтингу "Компанії, дружні до родин", лише 16% такими є. Сподіваємося, що завдяки такому рейтингу кількість компаній, дружних до сімей зросте і ми отримаємо від них свідчення, що вони використовуватимуть нашу анкету, як дорожню карту на плани для наступного року."

На що звертали увагу під час створення рейтингу "Компанії, дружні до родин"?

"Ми звертали увагу на корпоративну культуру. Тут ми розбирали наявність політики гендерної рівності, домашнього насилля, окрему політику для роботи та сім’ї, коли співробітникам дозволяють працювати з дому та надають додаткові години або дні, в разі потреби. 

Другий блок індикаторів був про робочі місця та графік роботи, де ми оцінювали і наявність в офісі дитячої кімнати або надання додатково оплачуваних днів відпустки для догляду за членами сім’ї, зокрема і через COVID-19. 

Також ми оцінили критерії соціальної поведінки працівників: медичне страхування для співробітників та їхніх родин, допомогу при переїзді, програми запобігання домашньому насильству, підтримку і проведення культурних, освітніх заходів. 

А також блок питань був про матеріальну підтримку працівників та їхніх родин на освіту дітей чи якщо члени сім’ї співробітника потребують догляду. 

Ми розробили цей рейтинг завдяки співробітникам компаній. Ми провели фокус-групи і виокремили важливі критерії", — перерахувала Марина Саприкіна.

Як з'явився запит на цей рейтинг?

"Ще у 2019 році Фонд ООН у галузі народонаселення провів дослідження, де було зазначено, що у 76% респондентів (співробітниць та співробітників компаній) були відсутні політики щодо підтримки співробітників з дітьми. А 53% сказали, що відчувають потребу в практиках балансу роботи та родини. 

Ми бачимо наслідки COVID-19 і те, що багатьох перевели на дистанційну роботу, внаслідок чого збільшилася кількість робочих годин. Звісно, це впливає на благополуччя та ментальне здоров'я.  . Тому, співставивши всі ці факти, ми вирішили започаткувати рейтинг, аби компаній дружних до родин ставало більше", — прокоментувала Марина Саприкіна.

Про компанії, які брали участь у складанні рейтингу

"У нас були і державні, і приватні компанії. Але приватних було набагато більше. В державних компаніях є профсоюзи, які можуть відстоювати якісь права. Це більше про бажання hr-менеджерів брати участь та порівнювати себе з іншими. Не всі відомі українські компанії брали участь в цьому рейтингу, бо, власне, не мають таких політик", — розповіла Марина Саприкіна.
 


 

Про програму протидії домашнього насильства та впровадження її на роботі

"Це тільки розвивається в українських компаніях, але, тим не менш, Фонд ООН у галузі народонаселення робить багато чого, щоб ця, прихована колись, проблема виходила на поверхню. Цього тижня стартує Міжнародна кампанія "16 днів проти гендерного насильства", в якій, сподіваюся, багато компаній братиме участь. Є багато речей, про які компанії сьогодні почали замислюватися, завдяки опитуванням", — зауважила Марина Саприкіна.

Скільки коштує таке впровадження програм у бізнес?

На думку Марини Саприкіної, це — недорого:

"Головне, щоб компанія мала бажання та розуміння важливості цих програм. Адже це питання їхньої конкурентоспроможності. Далі все більше людей звертатиме увагу на цей критерій. Ми сьогодні працюємо з порталами пошуку роботи, щоб вони теж звертали увагу на наявність таких програм у роботодавців."

Як наявність таких політик впливає на компанії?

"Компанії відчувають, що стають більш репутаційно-привабливими для потенційних співробітників та тих, хто вже працює з ними. Особливо IT-компанії думають над тим, як ще краще піклуватися про співробітників, аби ті залишалися залученими. Підтримка родини — один із важливих аспектів, який допомагає співробітнику бути щасливішим, а, отже працювати ефективніше, що, в свою чергу, підвищить якість бренду роботодавця. Також від цього залежить менша плинність кадрів, що зменшує витрати на рекрутинг. Ну і такий рейтинг позитивно впливає на репутацію компанії" — впевнена Марина Саприкіна.

Про сертифікацію для бізнесу "Роботодавець, дружній до молоді"

"Сертифікація "Роботодавець, дружній до молоді" — це кульмінація комунікації з компаніями та їхньої взаємодії з молоддю. Ця комунікація розпочалася ще в 2016 році, коли ми залучили компанії, які готові працювати з молоддю та створювати для них робочі місця. Ми побачили, що приходять компанії різного рівня і часто не розуміють куди їм потрібно рухатися: де золотий стандарт та відповідні критерії, до яких компаніям потрібно прагнути. 

Ми провели масштабне опитування молоді в соціальних мережах на тему "яким має бути роботодавець" та обрали важливі критерії: підтримка, увага, сприйняття на рівних тощо. На основі цих критеріїв ми створили сертифікацію, яку пройшли 10 компаній: 8 приватних та 2 державні. Також ми розділили сертифікацію на рівні a, b та c, відповідно до кількості набраних балів", — розповів Тарас Деркач.

Що означає поділ сертифікації на рівні?

За словами Тараса Деркача, сертифікація має на меті не лише суспільне визнання компаній, але і внутрішню роботу компанії:

"Ці рівні дозволяють компанії отримати зворотній зв'язок та рекомендації і зрозуміти свої точки розвитку, які можна використати в роботі. Рівні сертифікації — це оцінка різних категорій: корпоративної культури, політики найму та адаптації на робочому місці, умов праці, особистого професійного зростання та молодіжних проєктів. Кожен із цих критеріїв ділиться на ще дрібніші. 

Варто зазначити, що більшість компаній мають стандартні політики найму та адаптації і забезпечують якісні, комфортні умови роботи. 

Але для молоді дуже важлива є корпоративна культура, тобто закріплені політики створення молодіжної культури —  коли їхню думку враховують на рівних. Молода людина може висловити думку, яка вплине на рішення. Також для молоді важливо мати певні програми навчання та розвитку як професійного, так і вдосконалення лідерських навичок."

Фото: "Українське радіо"

Останні новини
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Новини по темі
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Фізикогеограф Роман Спиця: Відновлення Каховського водосховища в початковому стані — не найкращий варіант