Політична криза в Болгарії: проводять треті за рік парламентські вибори

Політична криза в Болгарії: проводять треті за рік парламентські вибори

У Болгарії 14 листопада відбудеться треті за рік вибори до парламенту. Президент країни Румен Радев розпустив Народні збори після того, як депутати затвердили зміни до держбюджету на 2021 рік. Цього ж дня, 14 листопада, у Болгарії також відбудеться перший тур президентських виборів. Радев, який балотується на переобрання, заявив, що об’єднання двох голосувань заощадить час і гроші платників податків. Чого чекати від виборів у Болгарії розповів в ефірі Українського радіо завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону Артем Філіпенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про тривалу політичну кризу

Виходу із глухого кута, у якому опинилася Болгарія після двох парламентських виборів, не видно. Соціологія показує, переможцем, як і в попередніх виборах, буде колишня правляча партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ). Також свої відсотки отримає партія турецької меншини "Рух за права та свободи", яка має стабільний електорат і вільно проходить до парламенту, і Болгарська соціалістична партія. Це так звані системні партії. Але з іншого боку, хороший результат партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ), швидше, не велике здобуття, а утримання наявного електорату. Є і протестні партії, що сформувалися на тлі минулорічних мітингів, що відбувалися влітку і восени. Є велика ймовірність, що результати парламентських виборів не дадуть можливості сформувати уряд.

Читайте також: "Нам може бути корисним досвід Румунії, яка для вступу в НАТО звільнила всіх офіцерів, пов'язаних з Росією" — військовий експерт

Політична невизначеність у Болгарії не дозволяє їй використовувати кошти ЄС для відновлення економіки, що дуже сильно постраждала внаслідок пандемії коронавірусу. Крім того, Болгарія перебуває на останньому місці щодо рівня вакцинації населення серед країн ЄС. На передвиборчих дебатах ключовою була тема пандемії коронавірусу, набагато менше політики обговорювали питання внутрішніх реформ чи зовнішнього курсу. Є сподівання, що здоровий глузд візьме гору, і Болгарія матиме уряд. Інакше потрібно буде проводити вже четверті парламентські вибори наступного року. Обговорюється також можливість конституційних змін, тобто переходу до президентської республіки, але це теж не найкращий варіант, бо для змін до Конституції потрібно скликали Великі Народні збори. Гарантій, що це вдасться зробити, немає.

Про вплив Росії на ситуацію в Болгарії

У листопаді Болгарія отримала велику цінову знижку від російського Газпрому і замість подорожчання на 32%, як прогнозувала болгарська газова компанія Болгаргаз, ціна на газ була суттєво знижена.

Росію влаштовує політична невизначеність Болгарії. З цієї невизначеності отримує певні дивіденди чинний президент Болгарії Румен Радев, який не приховує своєї симпатії до Кремля і має всі шанси бути переобраним на другий термін. Для Росії перемога Радева і збереження ним серйозних повноважень вигідна, оскільки в умовах неформування уряду президент організовує тимчасовий уряд і має вплив на ситуацію в країні. Нині Радев використовує цей вплив, щоб послабити позиції свого основного опонента — партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ) і колишнього прем’єра Бойко Борисова.

Про електоральні настрої

За Радева збирається голосувати досить широкий електорат: соціалісти, які також є прихильними до Росії, радикальні ліберальні та протестні партії. Ключова теза у передвиборчій кампанії: "хто завгодно, лише не Борисов". Широка підтримка забезпечує Радеву перемогу, якщо не в першому турі, то в другому.

Про об’єднання двох голосувань

Для чинного президента Радева об’єднання парламентських і президентських виборів вигідно, бо президентські вибори змістилися і на перший план вийшли вибори Народних зборів. Радев уникає у зв’язку з цим дискусій з кандидатами у президенти. Спостерігачі відзначають, що президентська виборча кампанія відбувається досить мляво та відчувається певна втома суспільства, яке розраховувало на зміни.

Фото: parliament.bg. 

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Між Туском і Качинським нічия ― Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Гарань
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії