Вакцина проти грипу: де, як та скільки коштує щепитися від сезонного захворювання

Вакцина проти грипу: де, як та скільки коштує щепитися від сезонного захворювання

Поки у всьому світі говорять про пандемію коронавірусу, на другий план відійшла тема щеплень проти грипу, який також є небезпечним захворюванням. Які штами грипу циркулюватимуть цього сезону, коли очікується пік захворюваності та якою вакциною можна щепитися від грипу, аби убезпечити себе, Українському радіо розповіла національна експертка із громадського здоров’я, лікарка Олена Лукашевич.

"Існують гіпотези, що людина, інфікована COVID, не може інфікуватися грипом, або що хвора на коронавірус з тяжким або середнього тяжкости перебігом може загинути ще швидше, коли інфікується грипом. Це гіпотези, стосовно яких досі тривають дослідження і однозначної відповіді немає. Проте правда, що поєднання грипу з коронавірусом штаму Дельта – це прискорення та збільшення летальності", – розповіла Олена Лукашевич.

Як зазначила експертка, сьогодні по Києві захворюваність на групу ГРВІ, куди входить грип, росте від тижня до тижня. Приріст хворих становить складає 8-10 %: "В структурі традиційно більше третини – це діти шкільного віку. Серед школярів зареєстровано ближче до 4 тисяч випадків, серед них ⅔ госпіталізовано. Тому припинення роботи шкіл виправдане". 

"Традиційно очікується циркуляція більш агресивних штамів та спокійніших, які до летальності не призводять. Зокрема, йдеться про такі штами, як штам А "Вікторія", А "Камбоджа", В "Вашингтон" та В "Пхукет". Один з них – H1N1 – має високий відсоток ускладнень, зокрема, з  боку серцево-судинної системи. Вони провокують міокардити, перикардити, які призводять у людей з груп ризику до високих показників смертності", – зауважила Лукашевич. 

Аби мати можливість захиститися від грипу в цьому сезоні, в Україні доступні кілька вакцин виробництва різних країн: "На сьогодні в Україні є три вакцини, вона всі протидіють чотирьом штамам. У вільному доступі зараз дві вакцини – французького та корейського виробництва. За кілька тижнів ми очікуємо, що їх знову буде три, додасться нідерландська вакцина. Йдеться про "Інфлувак", "Ваксігрип" та "ДжиСі флю". Між собою вони абсолютно не відрізняються, по ціні також подібні. Вартість варіюється від 250 до 500 гривень. Вакцину можна купити в аптеці і в кабінеті щеплень зробити ін’єкцію". 

"Вакцинування від грипу також може зменшити виникнення ризиків і допоможе уникнути летальності при інфікуванні й іншою інфекцією, яка передається подібним шляхом. Зокрема, йдеться й про коронавірус. Проте вона не захистить від самого інфікування", – додала лікарка. 

За словами Лукашевич, рік захворюваності на грип очікується на час, коли закінчиться черговий карантин й українці повернуться на навчання та роботу. 

Наостанок експертка розповіла, що щеплення від грипу не має протипоказань, у випадку, якщо людина нещодавно вакцинувалася від COVID: "На сьогодні, зокрема для молодшого віку, однозначно показано щеплення навіть в один день, але в різні місця ін’єкції. Йдеться про одну руку та іншу. Якщо є сумніви, то можна розділити щеплення проміжком в два тижні. Конкретних рекомендацій, який термін треба витримати, немає. Тим більше, що вакцина від грипу не є обов'язковою, відтак не закуповується державою. Людина купує її на власний розсуд, а зробити вакцину може як в пунктах щеплення, так і в сімейного лікаря".