Олена Грозовська: У GrozovSka Band взаємна індукція – якщо хтось трошки розслабився, знайдеться той, хто в тонусі

Олена Грозовська: У GrozovSka Band взаємна індукція – якщо хтось трошки розслабився, знайдеться той, хто в тонусі

Гурт GrozovSka Band після перерви більше ніж в рік представив новий сингл та музичне відео "Босанова". В ефірі "Вікенду Нової Музики" на Радіо "Промінь" фронтвумен гурту GrozovSka Band, художниця та мистецтвознавиця Олена Грозовська розповіла історію створення пісні "Босанова", як витримує баланс між діяльністю художника та музичною творчістю, а також про те, що таке капустотопис.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Я носилася з цією піснею і ніяк ми не могли придумати слова

Дмитро Захарченко: Олено, розкажи нам історію створення пісні "Босанова"?

Олена Грозовська: Важко згадати, тому що це довга історія, давня мелодія. Я з цією піснею носилася і ніяк ми не могли придумати слова. Врешті-решт, ми говорили з нашим легендарним Анатолієм Вексклярським і я бідкалася, що є така пісня і як би було гарно якісь слова написати. Толік попросив розказати, про що вона. І я почала розказувати, що сонце сідає за море, вечір… Ось такий настрій. А він каже, так от і текст – "Сонце за море сідає, промінь останній ховає" й так далі. Тобто все насправді просто. Все склалося завдяки йому та команді людей, які долучилися до створення цієї композиції. Я дуже вдячна Міті Герасимову і Дмитру Коваленку, це чудові джазові музиканти, які зробили з пісні цікаву джазову історію. І музикантам, які брали участь у запису – це Валерія Паляруш, Сергій Бабучі, Олег Комлач. Записував композицію Сергій Паригін. 

Дмитро Захарченко: Чи немає такого, що під час створення пісні завжди потрібна людина, яка буде рухати цей двигун?

Олена Грозовська: Я думаю, що у нас в колективі взаємна індукція: якщо хтось трошки розслабився, то знайдеться той, хто в тонусі. І як я написала у себе на сторінці у Фейсбуці, він дає "чарівного пєнделя" решті і якось воно все крутиться. І я давно знайома із чудовим дуетом фотографів з Києва, які відомі під назвою Anna & Alex. Вони зробили просто шикарне відео на цю пісню і цим добре нас інспірували зібратися і випустити сингл.

Дмитро Захарченко: Але версія пісні, яку ми слухаємо в радіоефірі відрізняється від тієї, яка звучить у відео.

Олена Грозовська: Радійну версію зробив відомий, легендарний Dj DERBASTLER, який співпрацював із зірками світового рівня. Він з Євгеном Гудзем співпрацював з Gogol Bordello. Я дуже вдячна йому за своє бачення цієї композиції.

Цей реліз – можливість пригадати, що ми команда, і почати новий етап

Дмитро Захарченко: Де відбувались зйомки кліпу?

Олена Грозовська: В Європі, в Ісландії. Дует фотографів Anna & Alex подорожують по всьому світу, знімають портрети, визначні події. І нам пощастило, що вони зголосилися для нас зробити таке відео, я дуже їм вдячна. Це абсолютно неймовірні пейзажі Ісландії. Я там не була, але після того, що я побачила, я зрозуміла, що там треба побувати – це щось казкове. 

Дмитро Захарченко: До синглу "Босанова" у вас була досить тривала пауза, десь понад рік.

Олена Грозовська: Навіть більше. Оця черга локдаунів, потім в кожного були свої обставини. І ми дійсно трошки випали з процесу. І для нас цей реліз – це можливість пригадати, що ми команда, і розпочати якийсь новий етап.

Дмитро Захарченко: А що ж відбувалося у вас впродовж цього останнього року?

Олена Грозовська: Багато чого, тому що в мене дійсно життя таке, багатовимірне. Мені це подобається, тому що ти завжди можеш переключитися. Якісь виставкові проєкти паралельно існують. І ще я трошки малюю. Зараз у мене відбувається виставка у Львові, у галереї ICONART, там можна подивитися мою графіку. Це такі речі, які виконані у трошки дивній авторській техніці, яка умовно називається капустотопис. Це відбитки капустяного качана, які домальовані до якихось певних образів. Це така трошки шизоїдна штука, але мені подобається.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"

Дмитро Захарченко: Станом на сьогодні, ти більше художниця чи співачка?

Олена Грозовська: Я ніколи себе не маркую таким чином. Я не знаю. О, в мене є відповідь – я мистецтвознавець. Я намагаюся балансувати, але іноді мене заносить.

Дмитро Захарченко: А в чому полягає складність?

Олена Грозовська: З одного боку зараз трошки легше, тому що можна існувати в рамках певних проєктів. От як, наприклад, виставковий проєкт. Ти готуєшся до нього, ти проводиш, потім можеш переключитися. Є якісь речі, які стосуються виставкової діяльності чи мистецтвознавчої. Вони існують весь час і вже є частиною життя, це тривалі процеси. А з музикою можна робити репетиції, записи, концертні тури, а потім відходити від цього і переключатися. Поки воно працює.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"

Мистецтво – це навичка створювати щось із нічого

Дмитро Захарченко: Ти, як мистецтвознавець, розумієш, що є масовий продукт, а є продукт більш художній, можливо навіть мистецтво заради мистецтва. Тебе це не ламає в момент створення пісень чи картин, коли розумієш, що можна зробити простіше, доступніше для більшої аудиторії?

Олена Грозовська: Можливо, але це не дуже цікаво мені, як художниці. Я назавжди запам’ятала цю фразу, коли ми ще співали у гурті "Сонцекльош", були наївними дівчатками, намагалися зробити відео і віддати на телебачення в ефір. Тоді це було взагалі неможливо. І нам казали, що, дівчата, ви мудруєте. З одного боку, це тавро, а з іншого – так, мудруємо, можемо собі дозволити.

Дмитро Захарченко: А зараз все ж таки повернемося до качанів капусти. Як воно: створювати мистецтво, коли здавалося б, де ж тут мистецтво?

Олена Грозовська: Я думаю, що таким чином воно завжди і створюється. Мистецтво – це якраз ота навичка створювати щось із нічого. Ти маєш якусь фактуру, вдивляєшся і бачиш в ній сюжет, бачиш персонажів. І тобі залишається лише витягти, оформити, доробити. Це діалог з матеріалом, дуже цікавий, як на мене. Я роблю не тільки такі роботи – інколи це якісь сюжетні, наративні речі. Але тут – це такий пінг-понг з матеріалом і мені це дуже подобається. У графіці це цікаво технічно робити. Я не скажу, що я тут оригінальна зовсім, бо є такий напрямок в графіці, який називається nature printing – це відбитки речей, які вже існують. Є японська версія цієї техніки, коли роблять відбитки риб. А є ще спонтанний живопис сюрреалістів, коли люди роблять якісь плями на папері чи полотні й починають з цим працювати. В мене – це поєднання цих двох технік.

Дмитро Захарченко: А в музиці як це відбувається, коли ти створюєш мистецтво з нічого?

Олена Грозовська: Це дещо інакше відбувається. Є потужний колектив фантастичних музикантів. І я тут вчусь весь час, тому що вони всі – дійсно круті музиканти. І це взаємодія з людьми, а не з матеріалом, не з якимись своїми ідеями чи внутрішніми пейзажами. Це спілкування в колі музики. Це колективна творчість і я не можу сказати, що тут виключно мої ідеї. 

Дмитро Захарченко: Ти казала, що певною мірою у вас розпочався новий етап у творчості. Що це за етап і до чого ви йдете далі?

Олена Грозовська: Я думаю, що ми будемо поступово накопичувати новий матеріал, виникатимуть нові ідеї. Це дійсно початок, перезавантаження.

Фото: Яна Сочевічек, Радіо "Промінь"