Діснейленд на нетрі: чому Єгипет змінює столицю?

Діснейленд на нетрі: чому Єгипет змінює столицю?

Каїр ― п'яте серед найбільших міст світу ― скоро втратить статус столиці Єгипту. Планують, що нова столиця буде розміром із Сінгапур, а її міжнародний аеропорт — більшим за лондонський Хітроу. Нове штучне місто, спроектоване американською архітектурною фірмою, апелює до святинь фараонів. 100 житлових мікрорайонів мають вмістити 6,5 мільйонів мешканців, молитимуться люди в найбільшій в Африці мечеті, а відпочиватимуть у парку розваг, що удвічі більший за каліфорнійський Діснейленд. Про те, як на тлі нетрів Каїра країна перебирається до нової футуристочної столиці в ефірі Українського радіо розповідає кандидатка політичних наук, аналітикиня Global Ukraine Foundation Марта Олійник-Дьомочко.

Чому єгиптяни будують нову столицю

Основна офіційна причина перенесення столиці ― це розвантаження Каїру, який є одним з найбільш густонаселених міст світу. Навіть якщо ми глянемо на рейтинг міст мільйонників, то Каїр у першій двадцятці, він обганяє Нью-Йорк та Лондон. За прогнозами, до 2030 року населення Каїра подвоїться, тобто є загроза нестачі інфраструктури, ресурсів і так далі. Такі проблеми, як нестача водопостачання, постійні корки ―  існують нині, а з часом ця ситуація лише поглиблюватиметься. Крім того в центрі столиці знаходяться міністерства, відомства, тому для забезпечення їхньої безпеки перекривають дороги, що ускладнює рух і паралізує центр. Це робить Каїр далеко не найзручніше місцем для проживання у світі. Не менш важливим є й екологічний фактор, адже Каїр ― місто з надзвичайно забрудненим повітрям. Тому мета перенесення столиці є виправданою і реальною. 

Чому підрядником будівництва нової столиці виступає військо Єгипту

Це правда. На 51% витрати покриваються компанією, в якій питому частку власності мають військові. На мою думку, це пов’язано з тим, що президент країни має дуже тісні контакти з військовими, саме вони його і оточують. З іншого боку ― цей варіант будівництва нового міста розглядають як можливість для президента зав’язати контакти з приватним сектором, адже потрібні матеріали та інші підрядники, окрім військової компанії, яка займатиметься будівництвом столиці. 

Як називатиметься нова столиця

Назви поки немає. Її просто іменують як нова адміністративна столиця, а назву ще мають вибрати. Журналісти її охрещують містом Ас-Сісі (прим. ред. Абдел Фаттах Ас-Сісі ― президент Єгипту), але ніхто не знає справжньої назви. 

Чи правда, що місто наповнять шпигунським приладдям, яке стежитиме за всіма мешканцями

Однією з причин, чому будуть місто, експерти називають те, що влада намагається убезпечити себе від народного волевиявлення. В центрі Каїра є площа Тахрір, яка є чимось на кшталт українського Майдану, де збираються громадяни. Якщо ми згадаємо 2011 рік, то саме з цієї площі люди рушили до президентського палацу і змінили владу у країні. Перенісши столицю до нового технологічного міста, нашпигованого моніторинговими системами, такі волевиявлення стануть складнішими насамперед через територіальну відстань, оскільки там не буде такого великого майдану, де людям можна буде зібратися, а також це буде не Каїр, з його вузькими вуличками. Там буде система моніторингу, де можна буде за всіма гарно прослідкувати і побачити, що планується.

Як ставляться до появи нової столиці єгиптяни

Опитувань суспільної думки об’єктивного полу я не зусрічала, але є чимало критики в бік влади за рішення побудувати нову столицю. Зокрема, владі закидають марнотрацтво і нераціональне використання коштів, що краще б ці ресурси пішли на оновлення та модернізацію самого Каїра, що це нове дороге місто може бути недоступним для простих жителів. У новій столиці передбачене соціальне житло, але деталі його отримання невідомі, натомість є інформація про те, що попередня вартість квартири з двома спальнями у новому місті стартує від 50 тисяч доларів, а така сума є дуже великою, бо 30% населення Єгипту знаходиться на межі бідності, а ВВП на душу населення ― 3 тисячі доларів.Таке житло буде непідйомним для простих робітників. Також обіцяють, що буде електрозалізниця, яка з’єднуватиме Каїр з новою столицею, але виникає питання, чи буде проїзд доступним, щоб прості єгиптяни могли їздити туди на роботу щодня. Тому є побоювання, що ця столиця може перетворитися на місто для багатіїв та впливових людей, які знаходяться близько до влади.

Скільки країні коштуватиме переїзд до нової столиці

Наразі я знайшла дані про те, що перший етап, який нині завершують, коштує приблизно 40 мільярдів доларів, але остаточної вартості немає. Є оцінки, що це обійдеться в 60 мільярдів доларів. 

Частину з цієї суми фінансують військові, частину ― уряд, також є позика від Китаю і Об’єднаних Арабських Еміратів.

Нагадаємо, що ідея перенести столицю виникла у 2015 році через перенаселення Каїра. Офіційна церемонія відкриття міста запланована на кінець 2021 року. Однак будівництво державних об'єктів і бізнессектору завершиться до 2023 року.

Фото: som.com