Нове життя ― з нового імені: як пройти процедуру зміни імені, прізвища та по батькові

Нове життя ― з нового імені: як пройти процедуру зміни імені, прізвища та по батькові

З 1 січня 2021 року українці отримали право змінювати не лише ім’я чи прізвище за власним бажанням, а й по батькові. Раніше люди мали право змінити своє по батькові лише у разі зміни батьком власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження. Згідно з законом, змінювати на власний розсуд своє прізвище, ім'я та по батькові дозволяється із 16 років, а з 14 років ― за згодою батьків чи піклувальників. Як відбувається ця процедура і наскільки вона популярна в Україні в ефірі Українського радіо розповідає керівник Деснянського відділу ДРАЦС Карина Мінчук.

Чи часто українці змінюють свої імена, прізвища та по батькові

Загалом відсоток людей, які звертаються з цим питанням, незначний. Однак є люди, які вірять у те, що зі зміною імені можна змінити долю. Хочете ―  вірте, хочете ― ні, але ми спостерігаємо, що це дійсно впливає на характер людини. 

Ті люди, які хотіли змінити по батькові, чекали на зміни у законодавстві, вже 2 січня прийшли до нас. Переважна більшість цих громадян розповідали нам про те, що у них були недобрі відносини з батьками, тому вони не хотіли асоціювати себе з татом. Зазвичай, так відбувається, якщо трапилася трагедія у сім’ї чи дитина росла з вітчимом. 

За пів року загалом було зареєстровано 753 зміни імені, однак туди входять і зміна прізвища та ім’я по батькові. 135 людей серед них змінили лише ім’я по батькові.

Чи є обмеження зі зміни імені, прізвища та по батькові

Ми завжди дивуємося, коли люди хочуть змінити ім’я на зовсім незвичне. Проте, якщо людина вирішила, то навіть здивований працівник ДРАЦС її не зупинить. Хоча бувають дуже незвичні випадки. Цьогоріч у нашому відділі був хлопець, який змінив своє ім’я на Капітан Джек Воробейович. У такому випадку ми ніяк людині не могли завадити. Також є такий руфер, який розмалював зірку, він змінив ім’я на Слава Україні. 

Чи є обмеження по кількості змін імені, прізвища та по батькові

Немає. Навіть є чоловік, який приходить раз на рік у наш відділ і змінює своє ім’я. Однак хочеться звернути увагу громадян на те, що це пов’язано зі зміною усіх документів, а свідоцтво про зміну імені доведеться показувати у всіх інстанціях. І я вже не кажу про те, що треба обмінювати документи, що посвідчують особу: паспорт, закордонний паспорт, водійське посвідчення, пенсійний. 

Про зміну імені, прізвища та по батькові у підлітків

З 14 років дитина ще в силу свого віку може до кінця не усвідомлювати значення своїх дій, тому їй на допомогу приходять батьки. Прізвище, ім’я та по батькові можна змінити з 14 до 16 років за згодою обох батьків. Якщо між батьками спір щодо визначення дитини по батькові, то у такому разі його може визначити орган опіки чи піклування або суд. У такому випадку розглядають участь кожного з батьків у вихованні дитини та інші фактори.

Зазначимо, процедура зміни імені по батькові коштує 5 гривень 10 копійок. При повторному бажанні змінити персональні дані доведеться сплатити 51 гривню. Відділи ДРАЦС розглядають заяву про зміну імені у 3-місячний термін. Цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці й за наявності на це поважних причин. Висновок про можливість зміни імені надає територіальний орган Національної поліції.

Найпоширенішими по батькові в Україні як для чоловіків, так і для жінок є: Миколайович/Миколаївна; Володимирович/Володимирівна; Олександрович/Олександрівна; Іванович/Іванівна; Васильович/Василівна; Сергійович/Сергіївна; Вікторович/Вікторівна; Михайлович/Михайлівна.

Фото: Суспільне