"Ми створили новий клас дронів": як українським винахідникам і ветеранам вдалося створити непомітну техніку

"Ми створили новий клас дронів": як українським винахідникам і ветеранам вдалося створити непомітну техніку

Про вітчизняний стартап, який створив збройні безпілотники для української армії в ефірі Українського радіо розповідає маркетинг-директор компанії-виробника бойових дронів UADCOM Максим Суботін.

0:00 0:00
10
1x

Про операції, де були задіяні дрони

Наша компанія створена офіційно минулого року. Ми ― молодий, технологічний стартап, який поєднав у собі талановитих винахідників і ветеранів бойових дій російсько-української війни. На сьогоднішній день нам вдалося створити найдешевший ударний дрон у світі. Ми декларуємо спеціальну вартість для Збройних сил України, якщо говорити про структуру вартості ― це собівартість, куди варто додати 21% на обслуговування софту, який використовує наш дрон, і деякий зарплатний фонд, щоб реалізовувати проект. Ця сума на сьогодні становить 49 тисяч доларів. Наші дрони можуть виконувати місії з радіусом 45 кілометрів, для людей необізнаних ― це 45 кілометрів в один кінець, де він виконує місію, потім 45 кілометрів назад, і ще залишається 20% можливостей на форс-мажор. 

Оскільки до найкращих, на наш погляд, винахідників, які можуть створювати конкурентний на світових ринках продукт, доєдналися ветерани з бойовим досвідом, ми зробили не тільки багаторазовий і багатофункціональний дрон. Перш за все він ударний. Ми знаходимося у стані війни з Росією, вона загарбує наші території і нам потрібно було створити, ― таку мету ми собі ставили, ― фактор стримування, який може безпечно для особового складу Збройних сил України стримувати окупаційні сили, порушуючи керування військами або логістику окупаційних військ, сповільнювати їх чи прибирати з театру військових дій.

Що робить бойовий дрон в умовах сучасної війни 

Спектр завдань, які може вирішувати військова техніка, тобто та техніка, яка використовується солдатами під час бою, може бути широким. Не завжди потрібно знищувати ворога в прямому вогневому контакті або в спеціальних місіях. Іноді логістичні питання набагато важливіші, якась умовна позиція може бути відрізаною від своїх сил, неможливо підвезти води або якийсь медичний компонент для поранених бійців. Ми всі пам’ятаємо випадок з загиблим морпіхом Журавлем, якому не могли надати допомогу декілька діб. Ми не кажемо, що могли б вирішити це завдання, але ми знайшли спосіб як можна на ті самі 45 кілометрів групі, яка залишилася у тилу з тих чи інших причин, віднести будь-що: медичний компонент, вантаж, який їм потрібно там мати, але з якихось причин вони не брали його з собою. Командування може за їх запитом направити у будь-яку точку будь-що з вагою 3 кілограми або 4 літри.

За яких умов дрон може стати штатною одиницею Збройних сил України

З огляду на той стан речей, який є сьогодні, на експертизу, накопичену в Збройних сил України і в розробників, які виконують замовлення для ЗСУ, країна може показати приклад усьому світу, навіть, можливо, краще за Азербайджан, у питанні того, як потрібно вирішувати такі завдання. Чому це не відбувається системно, централізовано, в межах якогось стратегічного плану  ― це, звісно, і для нас також питання. Зі свого боку ми, наприклад, знаємо, що Азербайджан використовував турецькі дрони Bayraktar, ізраїльські дрони HAROP і ще декілька безпілотників, в залежності від типу завдань, які їм треба було вирішувати. Вони навіть літаки АН-2 робили безпілотниками, щоб проходити протиповітряну оборону Вірменії. 

Війна, яку веде Україна з Росією, відрізняється від війни Вірменії з Азербайджаном. Якщо Туреччина могла надавати більшу допомогу Азербайджану, бо вони були союзниками, то для України це питання складніше. В Україні є Bayraktar, але їх не так багато, вони дорогі. Тому ми і ставили за мету створити найдешевший дрон, щоб в умовах обмеженого оборонного замовлення можна було давати більше за ті самі гроші. Тому, я вважаю, що Україна може демонструвати світу свої досягнення, робити конкуренті проекти, на рівні розробок, серійного виробництва є багато, тут можна згадати протикорабельні ракети "Нептун"― це виріб, який може конкурувати на світових ринках. Він потрібен Збройним силам і, можливо, в інших регіонах, де відбуваються локальні конфлікти, для захисту демократії прав та свобод, населення від збройної агресії. Це класно, що в Україні є такі проекти, їх потрібно мати більше, але ми не можемо впливати як розробники і маленький стартап на цю повістку.

Чи приховують виробники дронів ціну їхнього виробництва

Можливо, ми ― трохи дивний приклад для українського ринку озброєння, бо абсолютно відкриті завжди і перед будь-ким. Це наша декларативна позиція. Так само був принцип, який ми покладали на початку розробки, що наш дрон має бути найдешевшим як комплекс, з найдешевшою вартістю виконання місії. Ми не ставили собі за завдання зробити його найдешевшим у світі, це вийшло самостійно. Ми намагалися знайти баланс між ефективністю і вартістю. Оскільки до цього додалася соціальна відповідальність, адже майже половину нашої компанії складають ветерани, ми вирішили, що поки не будемо на цьому заробляти і робити для внутрішнього ринку продукцію, вартість якої буде 49 тисяч доларів ― це найдешевша вартість. Якщо ми будемо робити експансію на зовнішні ринки, бо вже чуємо пропозиції від інших країн, тоді вартість буде вищою через те, що нам потрібно буде обслуговувати ці контракти. 

Про дрони компанії UADCOM 

Ми побудували новий клас дронів. Ми малі, майже непомітні для візуального спостереження, наші дрони не теплі, ми використовуємо електричну силову установку, ми розробили і запатентували радіомодуль, який досі залишається ефективним проти засобів радіоелектронної розвідки Російської Федерації. Нас часто запитують про те, що ми робимо з засобами радіоелектронної боротьби, які вже зараз перетворилися на головний біль для всіх безпілотників, виробників і військовослужбовців. Оскільки ми дружимо з фізикою, якщо можна так казати, то розуміємо, якщо на землі стоїть потужний передавач 200 Вт і вище, і немає свого супутникового угрупування, що передає сигнал, або розвиненої системи радіозв’язку, тоді у вас будуть проблеми. Наш накопичений досвід ми перетворили в протокол дій, який передаємо курсантам під час навчання, коли до нас приїжджають, щоб засвоїти цю техніку. Ми залишаємося непомітними, це означає ― несподіваними. На війні ― це майже перемога. 

Фото: uadcom.com