"Біопаливо — перспективна історія для України, але дорожча в 5-7 разів" — експерти про альтернативу тепловій енергетиці

"Біопаливо — перспективна історія для України, але дорожча в 5-7 разів" —  експерти про альтернативу тепловій енергетиці

Українські ТЕС — серед найбільших забруднювачів у Європі. Чи зможе Україна відмовитися від теплової електроенергії і коли це станеться в ефірі Українського радіо коментують керівник відділу енергетики Центру екологічних ініціатив "Екодія" Костянтин Криницький та директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Про українські ТЕС

Українські теплові електростанції найбільше забруднюють повітря в Європі. Вони посідають перші місця за викидами небезпечних речовин, що не відповідають нормативам Європейського Союзу. Про це повідомляє громадська організація "Екодія", на основі міжнародного дослідження аналітичного центру EMBER. А серед десятки підприємств з найбільшим викидом зольного пилу, Україні належить 8 електростанцій. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70 роках минулого століття. Автори дослідження зауважують, що з моменту приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства у 2011 році, жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність вимог ЄС щодо викидів.

Чому так сталося і чим небезпечні ТЕС в екологічному аспекті?

"Викиди від ТЕС негативно впливають на здоров'я населення, тому що Україна абсолютна рекордсменка по викидам зольного пилу, оксиду азоту, сірки. Ми також перша країна в Європі за смертністю від наслідків забруднення повітря. Інший аспект більш глобальний, кліматичний. Саме спалювання вугілля і викиди вуглецю є основною причиною зміни клімату. В останні роки ми бачимо ці прояви в Україні, відчуваємо ці зміни", зауважив Костянтин Криницький. 

Чим українські ТЕС відрізняються від європейських?

"Наші ТЕС – одні із найстаріших в Європі. Найновіша ТЕС була відкрита в 70-х роках. За ці роки не проводилася модернізація підприємств. Те, що зараз йде така величезна кількість викидів пов'язана із застарілістю виробництва і самої техніки. Також у 2018 році був прийнятий Національний план скорочення викидів від великих паливних установок, за яким частина ТЕС повинна бути модернізована, а частина, яку не можна модернізувати – підлягає закриттю. І є окремий план виконання з 2018 по 2033 роки, де розписано план закриття вугільних блоків чи, навіть, самих ТЕС", вважає Костянтин Криницький.

Наскільки це реально зробити?

"В цьому є політичне питання, бо Європа, наприклад, відмовляється від використання вугілля в енергетиці, закриває свої ТЕС. Це світовий процес і Україна до нього долучається. З іншого боку, виникає політичне питання "а як це зробити?". Для цього треба значно підготувати нашу енергетичну систему, щоб були потужності, які замінюють вугільну генерацію.

Зараз по всьому світу переходять на більш дешеві варіанти. З іншого боку, треба розуміти, що така трансформація у відмові вугілля дуже сильно вдарить по людям, які проживають у вугільних регіонах, економіка яких дуже залежить від спалювання вугілля. Тому така трансформація повинна бути справедливою до населення. Повинні створювалися альтернативи по подальшому розвитку відповідних регіонів України", вважає Костянтин Криницький. 

Коли Україна відмовиться від вугілля?

"Міністерство енергетики планує переносити строки виконання до 2038 року і це також небезпечно, тому що ТЕС – дійсно застарілі і небезпечні. Є окремі заяви можновладців про те, що Україна відмовиться від вугілля до 2050 року. Нам варто зрозуміти, що це реальність. Ми це будемо робити і чітко до цього йдемо", зауважив Костянтин Криницький.

Чи є можливість модернізувати ТЕС для зменшення кількості викидів до їхнього закриття?

"Частина потужностей може модернізуватися і це потрібно робити. Для тих ТЕС, які не відпрацювали свій проєктний ресурс, які ще можуть працювати, передбачається процедура модернізації, встановлення додаткових фільтрів, щоб було менше шкідливих викидів", відповів Костянтин Криницький. — "З іншого боку, через 15-20 років все це закриється, у зв’язку із економічними чинниками, бо і викид, і спалювання вугілля стане нежиттєздатним і неконкурентоспроможним".

Наскільки реально, саме в промислових масштабах, знайти альтернативу тепловій енергетиці?

"Розвиток малої генерації у громадах (окремих містах, вулицях, будинках), які встановлюють у себе відновлювальні джерела енергії також є чинником енергетичної стабільності громади", зауважив Костянтин Криницький. — "Але, з іншого боку, йде олігархізація галузі, коли в кожній громаді вона може себе забезпечувати. Є різні варіанти: біоенергетика, сонячна енергетика, воднева енергетика".

На думку ж Олександра Харченка, таку заміну вкрай важко реалізувати. 

"Проблем кілька. Те, що кажуть, що сонячні та вітрові електростанції дешевші, ніж експлуатувати поточні, не зовсім так. Відновлювальні джерела енергії дійсно дешевшають, але з ними пов’язана величезна проблема, яка не компенсується жодним чином непередбачуваність генерацій. Ними не можна керувати: ні сонячною, ані вітровою. Вони генерують незалежно. І дуже важко при цьому переконати користувачів, що вони мають уважно слідкувати чи є сонце, чи ні і, відповідно, вмикати чи не вмикати світло. 

Споживачі хочуть мати електрику тоді, коли вона їм потрібна. Саме тому досі жива теплова енергетика, бо вона керована. Не всі теплові електростанції однакові за екологічністю. На жаль, ми експлуатуємо дуже старі, екологічно-небезпечні вугільні електростанції. Між тим, у світі такі електростанції закривають, тому що їх вплив на природу настільки негативний, що нейтралізувати його технологічно фактично майже неможливо. Тому, йде мова про їх заміну. Але чим замінювати складне питання.

Розглядаються 2 версії:

газові електростанції, які значно екологічно безпечніші, ефективніші, але дорожчі за вугільні у 2-3 рази

ядерна енергетика.

У Європі не можуть прийти до спільної відповіді, а вугільна енергетика вже закривається, зникає. Альтернатива потрібна вже завтра, а не через рік".

Про українську енергетику

"За позиції, коли ніхто не піклується галуззю і ніхто не хоче думати про енергетичну безпеку, то, безумовно, Україна не має ні власної позиції, ні розуміння куди рухатися. Просто викочуються гроші. Я у великому смутку від того, що відбувається сьогодні в енергетиці України", прокоментував Олександр Харченко

Біопаливо замість вугілля: наскільки реально для нас?

Олександр Харченко вважає, що біопаливо велика, реальна та перспективна історія для України. 

"Питання тільки в одному: щоб побудувати нові електростанції, потрібні кошти. І чи готові українці перейти на відновлювальну електроенергію і платити за неї у 5-7 разів більше і не шкодити природі? Я був би щасливий це почути".

Про швидкість відмови України від вугілля

"Думаю, що Україна відмовиться від вугілля тільки тому, що електростанції точно стануть непрацездатними. Якщо нам пощастить і до того часу ми встигнемо інтегруватися в Європейську енергетичну систему, то купуватимемо значні обсяги з Європи. Якщо не встигнемо будемо купувати в Росії. Для вугільних районів України добрих новин немає. Єдина перспектива вугільного напрямку не тільки України, а й світу шахти зачинять, а людей перепрофілюють і навчать іншим професіям. Їх треба до того морально готувати і пояснювати про відсутність будь-якої іншої альтернативи", прокоментував Олександр Харченко.

Фото Запорізька ТЕС, сайт http://energetika.in.ua