"Російська загроза не зникне за кілька років": Микита Потураєв про інформаційну війну та медіаграмотність

"Російська загроза не зникне за кілька років": Микита Потураєв про інформаційну війну та медіаграмотність

Після карантинної перерви відновив свою роботу Всеукраїнський форум "Україна-30", який цього тижня присвячений темі "Безпека країни". Обговорюються питання національної та інформаційної безпеки, вступ України до НАТО. Як захистити українців від російських інформаційних атак та перемогти пропагандистів, в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо розповів голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики і інформаційної безпеки Микита Потураєв.

0:00 0:00
10
1x

Чи готова Україна протистояти інформаційній війні

Ми точно можемо це зробити. Держава розвивається у цьому напрямку і створює нові інструменти захисту. Так завжди відбувається, коли починається війна, до якої суспільство та країна не були готовими. Треба визнати, що якби на початку 2013 року у людей запитали чи вірять вони, що за рік ми будемо воювати з Росією, то більшість подумали б, що це божевілля. Ми не були готові до такого, але зуміли захистити себе. Проте, звичайно, щоб створити комплексний дієвий захист, який дозволить і наступати, щоб боротися за свідомість людей і на тимчасово окупованих територіях — це шлях не одного дня, на жаль. 

Треба наголосити на тому лише держава не зможе ніколи перемогти у цій війні. Перемога у цій війні залежить у співпраці держави з суспільством та медіа. Досвід країн, які просунулися на шляху протистояння російській інформаційній війні, загрозі — наприклад Естонія, перша країна, проти якої росіяни використовували комплексні заходи інформаційної війни — демонструє, що справжнього успіху можна досягти тоді, коли громадяни разом з державними інституціями відбудовують спільну політику, і це починає становити частину повсякденного життя. 

Читати далі: Чи готова Україна до кібератаки, подібної до вірусу "Petya" — експерт з кібербезпеки

Як згуртувати суспільство

Коли ми аналізуємо, що роблять росіяни щодо всіх країн, з якими вони воюють, то бачимо — вони атакують цивілізований світ, спрямовано підривають довіру між людьми, суспільством та державними інститутами, спільнотами. Тому наше завдання має полягати у зворотному — ми маємо боротися за довіру, морально-етичні цінності. 

Росіяни роками транслюють меседж морального релятивізму: немає доброго і злого, поганого і хорошого — це перекручений дискурс модернізму. Ми маємо чітко разом нагадати всім людям, що є правда і брехня, чорне та біле, добро й зло. Це банально, але насправді зараз кожен може згадати, що натрапляв на таку новину, трактування якої можна робити по-різному — це і є зброя росіян. У нас повинна бути координатна сітка, в якій буде чітко зрозуміло, де світло, а де темрява. Вся історія людства про те, що потрібно встановлювати такі оціночні сітки координат. 

Чи є в України свої засоби інформаційної війни

Не думаю, що наша мета полягає у пошуку чудо-зброї. Так, ми маємо використовувати найновіші технологічні розробки, але ми повинні постійно транслювати, що війна триває, скільки було інформаційних атак за добу. Інформаційні атаки — це теж обстріли, про це важливо повідомляти. 

На жаль, за 8 років війни у нас немає такого регулярного інформування. Якщо це не будуть підхоплювати ЗМІ і суспільство, то це означає, що останньому така інформація не потрібна, а не держава не виконує свої обов’язки. 

Суспільство створює державу, а не навпаки. У Росії суспільство належить державі, адже його там вже майже знищили. Там є піддані, які належать відновленій Російській Імперії.

Має бути загальна громадянська залученість у цю боротьбу. Змалку треба навчати медіаграмотності. 

Якщо хтось вірить, що російська загроза зникне через кілька років, то я можу сказати інше —  цього не відбудеться. Тому нам треба дивитися на перспективу. Треба вчитися захищатися, як стріляти, так і відсіювати фейки. 

Читати далі: Проти маніпуляції та дезінформації. Політолог розповів, чим займатиметься Центр протидії дезінформації

Нагадаємо, що в столиці проходить триденний Всеукраїнський форум Всеукраїнський форум "Україна 30. Безпека країни", де обговорюють стратегії захисту і оборони держави. 

www.facebook.com/Forum.Ukraine30