Доглядальниці, кондитери, репетитори: самозайнятих в Україні хочуть змусити платити податки

Доглядальниці, кондитери, репетитори: самозайнятих в Україні хочуть змусити платити податки

Чим самозайняті особи відрізняються від ФОПів та як відбуватиметься сплата податків для цієї категорії працівників в ефірі Українського радіо розповідає директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

У Верховній Раді міркують як наповнити держбюджет. Раніше у першому читанні ухвалили законопроєкт, який зобов’яже іноземні компанії, що працюють в Україні платити податок на електронні послуги, так званий податок на гугл. Наразі маємо ще один документ, в якому пропонують оподаткувати доходи самозайнятих осіб – тих, хто отримує прибуток, але при цьому не оформлений, як фізична особа підприємець. Репетитори, доглядальниці, фотографи, перекладачі чи ремонтники – усі вони мають звітувати перед податковою про зароблені гроші і 6,5% від них віддавати державі.

За соціологічними опитуваннями лише 20% громадян готові платити податки і лише 18% знають скільки в Україні існує податків взагалі.  "Більшість взагалі не знає про те, що є платниками податків, оскільки велику кількість податків ми сплачуємо тоді, коли навіть цього не бачимо. Отримуючи зарплату ми не знаємо, що з цієї суми вже утримано податок з доходів фізичних осіб і військовий збір. Купуючи продукти, одна шоста частина яких є податком на додану вартість, ми також перераховуємо до бюджету. Купуючи підакцизні товари: алкоголь, тютюн, бензин, ми також сплачуємо акцизний податок, який закладений у ціну товару. Тому у більшості випадків українець не відчуває, що є платником податків, а отже й не висуває до влади вимоги щодо якості надання послуг. Якби люди це відчували і розуміли, вони би більше вимагали того, щоб влада виконувала свої функції і надавала якісні державні послуги", – коментує експерт.

У законопроєкті йдеться, що самозайність  це тіньові доходи, які негативно позначається на розвитку економіки нашої держави. "Я змінив би логіку даного законопроєкту. Самозайняті особи повинні на сьогодні реєструватися підприємцями. Як результат, вони мають сплачувати податки. Навіть якщо вони не зареєструвалися підприємцями вони мають задекларувати свої доходи і з них сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору. Якщо вони зареєструвалися підприємцями, окрім цих податків щомісяця слід сплачувати єдиний соціальний внесок від мінімальної заробітної плати. Якщо вони зареєструвалися на спрощеній системі оподаткування, то сума податків буде меншою, проте також вагомою. Якщо цей закон буде прийнятий, то людина, яка на сьогодні сплачує 20% від своїх доходів, надалі сплачуватиме лише 6,5%. Орієнтуватися на тих, хто не платить податки – взагалі не правильний підхід",– зазначає Ілля Несходовський.

На запитання, чи є самозайнята особа заміною ФОПам і хто зможе стати незалежним працівником експерт відповідає: "Ні, за цим законом особа не є підприємцем. Це є окремо визначена категорія самозайнятих осіб. Це всі люди, які здійснюють діяльність, надають послуги іншим особам в приватному порядку. Один з елементів цього закону полягає в тому, що на сьогодні є фінансовий моніторинг, у випадку, якщо особа не може при здійсненні певної транзакції підтвердити свої доходи, то фактично ця операція буде заблокована і нею займуться відповідні правоохоронні а бо податкові органи. Декларуючи ці доходи і сплачуючи мінімум, люди фактично забезпечують собі довідку про офіційність своїх доходів. Вести бухгалтерську звітність при цьому не потрібно. Щодо єдиного соціального внеску, то його сплата є необов’язковою, а відтак цей період не зараховується до страхового стажу. Отже, розмір пенсії у такої особи буде меншим, аніж у тієї, яка сплачувала ЄСВ. Таким чином справедливість зберігається".  

Фото: Спільне