Голова правління "Нафтогазу" Коболєв про тарифи, реформу ринку газу, закупівлю та власний видобуток

Голова правління "Нафтогазу" Коболєв про тарифи, реформу ринку газу, закупівлю та власний видобуток

Меморандум у відповідь на протестні акції з приводу тарифів, втручання президента і кабміну у формування ціни на енергоносії. Через події останніх місяців постає питання, чи була ефективною реформа ринку газу? Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час виїзної студії Українського радіо, яка відбулася в рамках Всеукраїнського форуму "Україна 30", розповів про проблеми, які залишаються на ринку газу, про своє бачення у розв'язанні питання з високими тарифами та відповів на закиди щодо кількості пального у сховищах та постачання газу.

0:00 0:00
10
1x

Про реформу ринку, "газових заручників", єдину базу споживачів та річну ціну

Андрій Коболєв реформу ринку газу розділяє на дві частини: "Перша частина, це – реформа гуртового  ринку – там, де великі постачальники, споживачі торгують. І факти свідчать про те, що ця реформа була дуже ефективною, тому що, як на мене, український ринок газу є одним з найбільш ефективних у Європі, і, мабуть, найефективніший у Східній Європі, про що свідчать цифри. Це легко перевірити. Ми торгуємо газом за ціною, яка формується за принципом "хаб мінус", цього року у нас почався реекспорт газу з підземних сховищ у європейські країни. Тобто ідея газового хабу, в певній частині, вже запрацювала".

На ринку роздрібного постачання газу в нас дійсно є проблеми, каже очільник "Нафтогазу": "Перша проблема – монополізація цього ринку однією великою бізнес-групою. Вони контролюють 70% цього ринку, і, фактично, тримають населення України в заручниках. Цих заручників треба звільнити. Перший крок до цього зробив український регулятор і прийняв дуже правильне, революційне рішення, коли дозволив українським споживачам вільно змінювати постачальників газу, не даючи цим постачальникам утримувати споживача".

"Наступним кроком, який я вважаю необхідно зробити, треба створити єдину національну базу всіх споживачів газу. Завдяки цій базі держава зможе більш ефективно захищати споживачів у випадку різкого, стрімкого зростання ціни шляхом надання цільових дотацій. Прошу не плутати це з субсидіями. Ці дотації потрібні саме тому сегменту населення, яке вважається вразливим – тобто, ті люди, які субсидії ще не отримують, але теоретично могли б їх отримувати, наприклад, в період пікового рівня цін в лютому-березні. По – друге, така база дуже сильно спростить здатність споживача змінювати свого постачальника. Третім важливим кроком в реформі газового ринку повинна стати обов'язкова пропозиція річної ціни всім споживачам", – зазначає Коболєв.

Він розповідає, що ще влітку пропонували всім охочим купувати газ за фіксованою ціною на наступні 12 місяців за ціною 4 гривні 77 копійок, і "всі, хто купив газ за цією ціною, наразі отримують газ за цією ціною". "Для того, щоб повторити річну ціну наступного літа, нам потрібно отримати від клієнтів бажання це робити. Зараз ми бачимо, що роздрібний клієнт в Україні є дуже інертним, і не можливо очікувати, що всі споживачі перейдуть на річну ціну, це – ілюзія. Ми будемо пропонувати Уряду і регулятору застосувати річну ціну – фіксовану, як базовий продукт, який зможе отримати кожен споживач. Тобто, це – не рекламна акція, це – наша пропозиція, вона тоді працювала. Ми закінчили пропонувати річну ціну тільки в січні, тому що зараз це не має сенсу – вона буде занадто високою. Плануємо повернутися до пропозиції річної ціни або в травні або влітку цього 2021 року", – каже Коболєв.

Про збитки та відповіді на закиди щодо ціни на газ та обсягів пального у сховищах

Також голова правління "Нафтогазу" розповів про збитки компанії: "За 2020 рік ми вимушені будемо продемонструвати збиток. Це продемонстрували всі великі нафтогазові компанії. Тому що було шалене падіння ціни влітку, це – кризовий, неординарний рік. Хочу зазначити, що в порівнянні з іншими великими компаніями, наші збитки в порівнянні з нашими обсягами торгівлі, є набагато меншими. Але, вже у 2021 році ми плануємо отримати прибутки".

Андрій Коболєв прокоментував закиди щодо закупівлі російського газу за цінами як за європейський: "Ціна газу не залежить від того, чи він – російський, чи європейський. Юлія Володимирівна (Тимошенко – ред. ), просто з 90-х років і ще не вивчила новий газовий принцип газового ринку. Друге, якби нам "Газпром" пропонував газ дешевший, ніж ми б його купували в Європі, ми б купували його в "Газпрому". Але, європейська ціна була меншою. Тепер, що стосується джерела цього газу. Є дуже простий спосіб перевірити, чи купуємо ми газ у Росії. Він базується на принципі – чи може Москва нам цей газ перекрити? Ні, не може. Найпростіший індикатор, що ми купуємо не російський газ. Якби то був російський газ, нам би його давно вже перекрили. І я вважаю одним з найбільших досягнень реформ гуртового ринку газу, що українські політики "зіскочили" з російської "газової голки". Ми перестали залежати від Москви в газових питаннях. Це дратує багатьох, мабуть, це дратує Юлію Володимирівну".

Також очільник НАК "Нафтогаз" відповів на заяву в інтерв’ю Радіо Свобода в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка щодо відсутності точної інформації про те, скільки газу зберігається в підземних сховищах "Нафтогазу": "Тут на допомогу нам прийшов сайт "УНІАН", він сьогодні опублікував новину – скільки газу залишилося в українських сховищах. Ми є дуже прозорою компанією і ту інформацію, яка не становить комерційну таємницю, ми розкриваємо на наших вебсайтах і її можна перевірити. Комерційну таємницю ми розкривати, звичайно, не можемо".

Про видобуток українського газу та розвиток компанії

У цьому році "Нафтогаз" планує розпочати розвідку морського шельфу. "Ми підписали перший Меморандум з великим міжнародним гравцем,– каже Коболєв, – і плануємо розпочати освоєння морського шельфу. Думаю, що таке освоєння є саме тією перспективою, на яку "Нафтогаз" чекав попередні декілька років – нам не давали ліцензії, нам не давали можливості працювати з новими родовищами в великому форматі. Завдяки президенту Зеленському, завдяки прем’єр-міністру пану Шмигалю, ми отримали таку можливість у грудні минулого року – ми отримали право керувати компанією "Надра Юзівська", ми отримали 4 великі площі та отримали ліцензії, які дозволять найближчим часом розпочати розвідку на українському шельфі. Тут треба чекати основних новин, тут, я думаю, нас чекають найближчим часом значущі перемоги".

Андрій Коболєв, Фото: ukraine30.com