Цей Міністр не здатен щось зробити, він шкодить: депутати розповіли про питання, які будуть обговорювати в парламенті

Цей Міністр не здатен щось зробити, він шкодить: депутати розповіли про питання, які будуть обговорювати в парламенті

Через хворобу на СOVID-19 спікера Дмитра Разумкова та першого віцеспікера парламенту Руслана Стефанчука, обов’язки голови Верховної ради тимчасово виконуватиме заступниця голови парламенту Олена Кондратюк ("Батьківщина"). Про зміни у парламенті, а також плани на 17 листопада в ефірі Українського радіо розповіли народний депутат від фракції "Батьківщина" Іван Крулько, народний депутат від партії "Голос" Ольга Стефанишина, народний депутат від партії "Слуга народу" Павло Фролов.

0:00 0:00
10
1x

"Ніхто не застрахований від хвороби, тому те, що захворіли голова і перший заступник голови Верховної Ради немає нічого дивного. Я вважаю, що Олена Кондратюк дуже професійна людина, яка чудово впорається з обов’язками. Немає там нічого з чим би не справилася Олена Кондратюк. Я їй бажаю сьогодні продуктивного дня і добрих, мудрих рішень, які парламент може прийняти", — говорить Іван Крулько.

На цю тему — Пеші особи держави захворіли на Covid: хто виконуватиме їх обов'язки

На питання чи підтримає фракція "Батьківщина" постанову про скасування "карантину вихідного дня" депутат додав: "Ми вважали і вважаємо до цього часу, що Кабмін прийняв рішення, яке не вирішує проблему зі зменшенням захворюваності на коронавірус. Більше того, на сьогоднішньому пленарному засіданні ми як фракція "Батьківщина" вимагатимемо звіту Прем’єр-міністра стосовно відкладання постанови Верховної, яка була прийнята за ініціативи Юлії Тимошенко. Постанова ця передбачає чіткий алгоритм дій, а також направлення коштів з ковідного фонду на безкоштовні тести, ліки для тих, хто лікується вдома, амбулаторно і в стаціонарі безкоштовно. Ця постанова передбачає 15 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як страховку для лікарів, які можуть захворіти на Covid-19. Це дуже чітка постанова, яка насправді мала б у разі її реалізації зменшити кількість хворих на ковід, а також надати ефективне лікування тим, хто захворів. На жаль, Уряд не зробив майже нічого, щоб реалізувати доручення Верховної Ради."

Іван Крулько також розказав про роботу над виправленням антикорупційного законодавства, яке, за визначенням Конституційного суду, не відповідає Конституції. "Я хочу сказати, що "Батьківщина" у попередньому скликанні голосувала за антикорупційне законодавство, це була наша принципова позиція і не може бути жодних інших питань стосовно потрібності електронного декларування. Воно потрібне, воно дисциплінує, воно врешті-решт показує хто, як і за що живе. Що стосується ситуації з кризою Конституційного суду, то я є співавтором законопроекту, який зареєстрував голова Верховної Ради разом, що передбачає відновлення дії нормативних актів стосовно електронного декларування. Чи буде це питання розглядатися на цьому тижні? Це питання не до нас, не до опозиційної фракції "Батьківщина". Це політичні ігри в команді "Слуги народу", які не можуть до кінця скласти остаточне рішення як вони хочуть діяти. Насправді цей варіант є єдиним можливим і правильним. А те, що він не стоїть на порядку денному, повірте, це не є питання, яке стосується опозиційної фракції "Батьківщина". Ми готові голосувати."

"Я думаю, що всі питання до Прем’єра сьогодні будуть стосуватися ковіду. Саме тому його запросили до парламенту. Хоча цим безумовно не обмежуються проблеми, які є сьогодні. Те, що сьогодні практично порожній казначейський рахунок, те, що немає коштів для соціальних програм і вже існують затримки з оплатою незахищених статей, а це всі бюджетні програми, — все це, безумовно, свідчить про ефективність роботи виконавчої гілки влади", — додав Іван Крулько.

Що буде натомість "карантину вихідного дня" пояснила Ольга Стефанишина. "Сенсу від "карантину вихідного дня" немає, це доводить досвід інших країн. Наприклад, Румунія також запровадила якісь половинчасті заходи, а в результаті впливу на епідеміологічну ситуацію не було. Захворюваність не зменшується, натомість страждає бізнес. Так само було і під час карантину, який був оголошений навесні. Міністерство охорони здоров’я нічого не робило, щоб покращити ситуацію. Суть карантину у тому, щоб стримати епідемію, а також підготувати систему. Ми вважаємо, що з таким Міністром ми, на жаль, жодних результатів роботи не побачимо. "Карантин вихідного дня" треба скасувати, ми додатково вносимо постанову, яка буде змушувувати наш Уряд думати не лише про себе, а, наприклад, і про бізнес, який дуже постраждав внаслідок карантину і постраждає ще більше, якщо і надалі будуть відбуватися подібні локдауни. По-перше, Уряд має за тиждень попереджати бізнес, що таке буде відбуватися, бо бізнес планує свою роботу. І, наприклад, коли у четвер ресторани дізналися, що у вихідні вони не працюватимуть, там банально пропала всі продукти, які вони закуповували. Треба попереджати, щоб бізнес не ніс необгрунтовані втрати. По-друге, ми очікуємо, що Уряд при запровадженні наступних карантинних заходів, які, сподіваюсь, будуть розумними,  будуть вносити пакет законопроектів, які допоможуть бізнесу. Це можуть бути пільги чи додаткові гарантії. Бізнес не може так працювати, люди дуже скоро можуть втратити роботу. І невідомо, що може бути гіршим: ця хвороба чи бідність."

На цю тему Чому карантин вихідного дня є неконституційним

"Я вважаю, що те, що сьогодні відбувається з системою і підготовкою до коронавірусу  —  це саботаж. І в мене є підозра, що робиться це все навмисно. За півроку не підготувати лікарні і не провести кисень? Це елементарні речі, які потрібно було зробити ще в червні і бути готовим до осені. Навіть в київські лікарні не можливо одразу лягти і отримати необхідну медичну допомогу. У мене немає питань до цього складу МОЗ. Я просто питаю, коли буде змінено керівництво? Ми не можемо більше терпіти те, що відбувається в країні з таким керівництвом. Я знаю, що на цей тиждень планувався розгляд постанови про звільнення пана Степанова, поки ми його не бачимо у порядку денному, але я сподіваюся, що Уряд і в Офісі президента нарешті зрозуміють, що цей Міністр не здатний щось зробити, він робить велику шкоду нашій країни", - заявила народна депутатка.

Про ситуацію з хворими у фракції "Слуга народу" і скільки депутатів можуть бути присутніми на засіданні парламенту розповів її член Павло Фролов: “ Наразі хворіють 20 депутатів, до того ж багато хто є на самоізоляції, бо контактували з хворими чи чекають на результати тестів. Ситуація достатньо напружена. Ситуація з коронавірусом погіршується і тому у влади недостатньо вибору. Якщо відміняти "карантин вихідного дня", то тоді мова йде про те, що найближчим часом може бути введено повний локдаун, тобто не лише на вихідні дні, ате, що було в березні місяці. Тому, мені здається, що ті заходи, які запровадив Кабінет Міністрів вимушені, але вони можуть зупинити зростання кількості нових хворих хоча б частково, щоб медична система витримала."

"У нас дійсно немає людей, які гарантовано будуть на своїх посадах. Ми бачили, що деякі Міністри були на посаді лише кілька тижнів. Тобто, якщо людина не справляється, її відправляють у відставку.  Сьогодні точно немає питань стосовно відставки Максима Степанова, а у майбутньому побачимо як буде справлятися Міністр і реакцію влади та керівництва медичної галузі", — прокоментував питання звільнення Міністра охорони здоров’я Павло Фролов.

Фото: Facebook Олена Кондратюк