Влада на карантині: чи загрожує Україні політичний параліч?

Влада на карантині: чи загрожує Україні політичний параліч?

Президент Володимир Зеленський та голова Офісу президента Андрій Єрмак, у яких підтвердили коронавірус, наразі перебувають в ізольованих палатах лікарні "Феофанія". Крім того, коронавірус виявили у голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та його першого заступника Руслана Стефанчука. Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький та частина суддів також перебувають на самоізоляції. Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко в ефірі Українського радіо прокоментував, чи вистачить політичної консолідації в країні, аби не заганяти через хворобу очільників держави країну в політичний параліч.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"По-перше, одна ситуація з президентом, дещо інша — з парламентом, тому що різний обсяг повноважень. По-друге, те, що президент захворів не означає, що він не може виконувати свої повноваження. Я думаю, що зараз у ЗМІ відбувається надмірне згущення фарб і уваги в цій ситуації", зазначив Ігор Коліушко.

Що стосується президента, то, за словами Коліушка, поки що немає підстав для того, щоб говорити про виконання обов'язків президента. 

"Конституція передбачає, що ці обов'язки може виконувати голова ВР, але у випадку коли президент не може їх в принципі виконувати. Якщо він їх нормально виконує, але просто перебуває на ізоляції та лікуванні, то ніяких проблем тут, на мій погляд не виникає", сказав він

На його думку, загалом ситуація у парламенті дещо легша. 

"Якщо голова Верховної Ради захворів, перебуває на ізоляції і, можливо, мусить перебувати в лікарні за станом здоров'я, то він не може вести сесію. Регламент передбачає, що у цьому випадку сесію веде перший заступник. Якщо його немає, веде заступник голови ВР. Надіємося, що Олена Кондратюк не долучиться до інфікованих ковідом і зможе принаймні цей запланований пленарний тиждень виконати функцію спікера засідання Верховної Ради", — пояснив Коліушко. 

Коліушко зазначив, що "оскільки рішення приймаються парламентом, а головуючий тільки веде засідання, то якщо не буде й заступника голови ВР, то у цьому випадку теж  немає проблем і головувати може будь-який народний депутат, але це потрібно визначити в регламенті"

"Я не пам’ятаю, чи дає регламент відповідь на питання, як проводити засідання, якщо не буде і заступника Верховної Ради. В історії такого ще не виникало. Хоча для парламенту це також не мало би бути проблемою. Просто це треба буде передбачити у регламенті, і може бути визначений голова комітету чи найстарший депутат, який в такій ситуації головує", сказав він.

На цю тему — Перші особи держави захворіли на COVID: хто виконуватиме їх обов'язки

"Є загальне правило, яке не завжди закріплене у законодавстві, але дотримується з суто етичних міркувань. Коли хтось десь у зв'язку з хворобою відсутній, то особа, яка виконує його повноваження, не повинна робити те, що не робив би той, кому належить ця посада. Тобто якщо є позиція голови ВР, що на сьогодні є план законопроектів, які треба розглядати, то це не означає, що якщо він захворів і його обов'язки виконує заступник, то все має бути відразу поміняно. Як мінімум, це не етично. І з політичної точки зору це так само деструктивно. Бо це просто використання ситуації, яке провокує, що людина повертається після хвороби і починає все відігрувати назад", додав Коліушко

Експерт також проаналізував, як працюватиме Конституційного Суду в умовах відсутності кворуму на засіданнях Великої палати КСУ. 

"Конституційний Суд — колегіальний орган. Для того, щоб він працював, має бути кворум. Якщо кворуму на засіданні немає, він не уповноважений приймати рішення. Кворум для Великої палати — це 12 суддів КСУ. Тому якщо їх немає на засіданні, то ніякого рішення бути не може. З іншого боку, зараз в країні немає таких ситуацій, коли Конституційний Суд має негайно вирішити якесь питання. Тому, на мій погляд, з точки зору неухвалення судом рішень за два тижні нічого не станеться в країні", — прокоментував Коліушко

Фото: president.gov.ua