"Байден буде більш вимогливим до України, ніж був би Трамп": Веселовський про підсумки виборів в США

"Байден буде більш вимогливим до України, ніж був би Трамп": Веселовський про підсумки виборів в США

Станом на п’ятницю, 6 листопада, результати президентських виборів в Сполучених Штатах Америки ще досі залишаються невизначеними. Й хоча кілька штатів ще продовжують підрахунок голосів, Джо Байден зміцнює лідерство в перегонах за 270 голосів, необхідних для перемоги. Так, за останніми даними він випереджає Трампа в Пенсильванії. В той же час з’явилась інформація, що у штаті Джорджія, який теж вважається штатом-“гойдалкою”, голоси перерахують заново. Коли ж буде відомий остаточний результат виборів президента та чим обернеться для України теоретична перемога Джо Байдена Українському радіо розповів дипломат, завідувач Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при Міністерстві законних справ України Андрій Веселовський.

0:00 0:00
10
1x

"Я думаю, що до середини грудня будуть остаточні результати, тому що закінчиться час оскарження всіх судових позовів, яких буде чимало. В штаті Джорджія буде перерахунок голосів, тому що це передбачено законами штату. Йдеться не про те, що хтось цього вимагає: якщо різниця між результатами кандидатів дуже мала, менше 0,5 %, то треба проводити перерахунок.  Швидше всього, що цей перерахунок затвердить чинний стан, тобто перевагу Байдена, тому що різниця в голосах достатньо велика і останнім часом вибори в Америці організовані так, що якихось вкидів бюлетенів і інших фокусів не буває", – розповів Андрій Веселовський.

Також, за словами експерта, в Джо Байдена дуже великий відрив в Арізоні, непоганий відрив в Неваді і зростає щогодини відрив в Пенсильванії: "Для перемоги досить однієї Пенсильванії або однієї Арізони плюс Невади". 

"Щодо Трампа, то ми бачимо традиційну для Сполучених Штатів ідею, що змагатися треба до кінця і цим займається Трамп і його юридична служба. Це потрібно їм і для того, щоб підтвердити силу і послідовність Республіканської партії. Цей процес завершиться, швидше всього тим, що Байден таки буде проголошений президентом, але це займе час", – поділився своєю точкою зору Веселовський.

Дипломат наголосив, що якщо на користь Трампа не буде хоча б одного перерахунку голосів, то він не обереться вдруге: "Для цього є певні ознаки. Ніхто з великих помітних республіканських лідерів в останні два дні не підтримує войовничі неправдиві твіти Трампа. Всі вони не відповідають дійсності і показово, що двоє-троє республіканців – сенатор і пару конгресменів – висловились з цього приводу, що такі вислови ображають виборчі комсії і виборців певного штату. Це говорить про те, що партія не буде жертвувати своїм авторитетом та іміджем задля порятунку конкретної людини".

Також Андрій Веселовський зазначив, що Сполучені Штати потребують зміни виборчої системи щодо обрання очільника держави. 

"Вибори загальнонаціональні, а правила застосовуються ті, які існують в кожному окремому штаті. Коли вибори проводяться на рівні штату, якогось округу, природно, що повинні застосовуватися правила того округу чи штату. Але коли вибори загальнонаціональні, то повинен бути уніфікований виборчий процес. Я думаю, що до цього поступово дійдуть", – зазначив він. 

Результат виборів президента США матиме суттєве значення й для України. За словами Веселовського, в 70-х роках й  аж до розвалу СРСР в Америці була дуже поширена політична течія, суть якої полягала в потребі допомагати тим країнам, націям, які поневолені комунізмом: "Йшлося й про Польщу, Чехословаччину, Румунію, Болгарію, але в рамках Радянського Союзу Україна завжди була на першому місці. Байден неодноразово говорив і про Україну, і про Грузію ще в часи Радянського Союзу. Він це розуміє, він висловлював свою думку, виганяв Шокіна, який допомагав корупціонерам".

"Проте Байден для України буде складнішим президентом, ніж був би Трамп. Він народився в місті Скрентон в Пенсильванії, яке на 25 % населено українцями. Звідки Байден розумів, що таке СРСР, комуністична ідеологія, Голодомор, поневолені нації і т.д. В 2014 році він виступав на дуже представницький конференції, це був квітень і вже був захоплений Крим і почалася агресія на Донбасі. І, виступаючи на цій конференції, Байден сказав наступне: "Це героїчна держава і героїчний народ, бо вони повстали зараз проти Росії, борються з агресорами. Але 25 років тому вони отримали незалежність. Чому до цього часу вони не позбулися своїх гріхів? А гріхів у них два: корупція і неякісне урядування". З того часу пройшло сім років і змінилося мало. Тому Байден буде для нас складним", – розповів Веселовський.

Наостанок диплом зауважив, що той факт, що син Джо Байдена був причетний до компанії Burisma, яка була причетна до Януковича, свідчить про те, що Байден буде дуже обережний у відносинах з Україною: "Він не був до цього причетний: його син з таким же успіхом працював у Китаї, як він працював і в Україні. Те, що сталося з Burisma, ставить перед Байденом питання про те, наскільки він може виявляти своє особисте розуміння і свої особисті позитивні почуття по відношенню до України". 

"Він буде до нас більш вимогливий, ніж був би Трамп. Це добре, тому що коли США будуть до нас вимогливі, то ми будемо краще урядувати і боротися з корупцією", – підсумував Андрій Веселовський.

Фото: pixabay