Більшість документів, які видають ЦНАПи можна отримати, не виходячи з дому – Сергій Бреус

Більшість документів, які видають ЦНАПи можна отримати, не виходячи з дому – Сергій Бреус

Про те, які державні послуги доступні в умовах карантину та які є альтернативи особистого прийому громадян у центрів надання адміністративних послуг в ефірі Українського радіо розповідає юрист Державного правового центру первинної допомоги Сергій Бреус.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Щодня державні установи обслуговують тисячі громадян. Вони видають паспорти, водійські права, свідоцтва про народження, довідки про місце проживання тощо. Про те, як працюють ЦНАПи в умовах карантину розповідає Сергій Бреус: "Навіть якби не було карантину, то ті підготовчі дії, які держава робила для так званої діджиталізації надання адміністративних послуг, вже почали запроваджуватися. На сьогодні можна лише перевірити наскільки ті підготовчі дії були правильними і необхідними. Крім того постановою від 11 березня уряд затвердив перелік тих важливих адміністративних послуг, які повинні надаватися навіть під час карантину. Сюди належить оформлення паспорта, реєстрація народження та смерті, видача різноманітних довідок  тощо. Ці послуги можна також отримати за допомогою електронного цифрового підпису, не виходячи з дому. Також можна подати документи на отримання різних державних допомог, житлової субсидії, довідок про реєстрацію місця проживання. Щодо особливостей отримання, то залежно від районів така практика може відрізнятися, адже більшість державних установ виключно з метою запобігання поширенню коронавірусу перейшли у дистанційний спосіб надання своїх послуг. Проте більшість ЦНАПів ведуть особистий прийом громадян, проте з певними обмеженнями, як от попередній запис. Усі ЦНАПи мають офіційні телефони, куди громадяни можуть зателефонувати і попередньо записатися на конкретний час та дату з метою отримання послуги. А якщо особа має електронний цифровий підпис, то значну кількість послуг можна навіть отримати не виходячи з дому, зайшовши через мережу інтернет на портал державних послуг. У більшості випадків електронні документи мають так звані ідентифікатори, тому їх можна роздрукувати просто вдома".

"Слід зазначити, що центри безоплатної правової допомоги теж працюють на період карантину, але в дистанційному режимі. Тобто кожна людина може зателефонувати на гарячу лінію за номером 0800213103 і отримати юридичну консультацію чи підказку", – зазначає юрист.  Крім того, надати необхідні документи можна через спеціально обладнані скриньки для кореспонденції або електронні засоби зв’язку, вказані на офіційному сайті системи БПД. Нагадаємо, що безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Вона включає в себе такі види правових послуг: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Право на БППД мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Фото: Маріупольські новини