Служба безпеки не розслідуватиме корупційні злочини – Олександр Бакумов про реформу СБУ

Служба безпеки не розслідуватиме корупційні злочини – Олександр Бакумов про реформу СБУ

Про зміни в структурі СБУ, боротьбу з іноземною агентурою та скорочення особового складу в ефірі Українського радіо розповідає народний депутат України Олександр Бакумов.

0:00 0:00
10
1x

Президент подав до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону України про Службу безпеки України щодо вдосконалення правових основ діяльності СБУ. Про цю реформу говорять давно і вона є однією з ключових в контексті співпраці України із західними партнерами.

Основні нововведення, які принесе реформа СБУ коментує Олексндр Бакумов:  "Протягом останніх років СБУ не зазнавала фундаментальних структурних змін і вже давно настав час реформувати цей правоохоронний орган. Президент України вніс три законопроекти. Два з них більш технічного характеру – це зміни до податкового та бюджетного кодексу і один фундаментальний, який безпосередньо вже визначає та уточнює функції та повноваження СБУ. У нас був запит на те, щоб досудове розслідування здійснювалося саме по тим злочинам, які спрямовані проти основ національної безпеки, проти держави. Тому що, на превеликий жаль, протягом останніх років СБУ, її структурні підрозділи зловживали певними правами і зокрема розслідували ті злочини, які не притаманні для розслідування саме СБУ. У нас були випадки, коли Генеральний прокурор чи прокурори областей доручали органам безпеки розслідувати ті злочини, які мали б розслідувати інші правоохоронні структури. Тому, щоб уникнути таких непорозумінь та зловживань даний законопроект передбачає більш чіткі критерії щодо статусу та повноважень СБУ, зокрема під час досудового розслідування, уніфікуються поняття щодо контррозвідувальної діяльності та удосконалюються інші інститути".

Нагадаємо, що останні великі зміни в структурі СБУ відбулися в 2003-2004 роках, коли Служба зовнішньої розвідки України вийшла із підпорядкування СБУ і стала самостійною. Перед цим це стосувалося Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, а також Управління державною охороною. Про те, чи вплине реформа СБУ на життя пересічного українця Олександр Бакумов зазначає: "Думаю, людей це не торкнеться. Безпосередньо сам закон посилює інституційний статус СБУ, удосконалює реалізацію повноважень служби, тому що на сьогодні є дуже великі зовнішні загрози відносно держави. І саме для того, щоб забезпечити державну безпеку тут знаходяться певні механізми за допомогою яких СБУ в межах контррозвідувальної діяльності може реалізовувати розвідувальні заходи. Вже прийнятий в першому читанні законопроект про розвідку. Таким чином СБУ зможе застосовувати цілий інструментарій для забезпечення чи виконання своїх функцій".

На питання, наскільки доречно скорочувати чи збільшувати особовий склад СБУ, експерт зазначає: "Думаю, це ще буде предметом обговорення  і в майбутньому є надія, що особовий склад буде дещо скорочено. Служба безпеки йде до демілітаризації, тобто в осіб, які є співробітниками СБУ чи будуть ними не буде військових звань, натомість з’являться спеціальні звання чи класні чини, які стануть тим мотиватором, який направлятиме людину на більш відповідальне виконання своїх повноважень. Тому особливий склад має бути дещо зменшеним, але це має відбуватися поступово і обґрунтовано" і додає: "Цей закон передусім направлений на боротьбу з іноземною агентурою. Тому додатковий інструментарій, який відкривається в законопроекті дозволить повною мірою реалізовувати такі повноваження. Найвищим покажчиком ефективності діяльності будь-якого правоохоронного органу – це є рівень суспільної довіри народу до нього. На жаль, в Україні зараз створена ціла низка правоохоронних органів, які дублюють функції один одного.  До прикладу корупційні злочини розслідує і ДБР, і НАБУ, і є підрозділи "К" в СБУ, які до всього ще й конкурують між собою. Це потрібно змінити. Слід унормувати правоохоронну систему, щоб кожен орган досудового розслідування знав чітко, де його функції та повноваження і не було інструментів для зловживань. За цим законопроектом в СБУ підрозділу "К" (корупція) в майбутньому не буде. СБУ не займатиметься розслідуванням корупційних злочинів".

На фото: Олександр Бакумов Newsroom