Яка роль України у розслідуванні авіакатастрофи в Ірані — правник Андрій Козлов

Яка роль України у розслідуванні авіакатастрофи в Ірані — правник Андрій Козлов

Українські фахівці долучені до роботи міжнародної слідчої комісії з розслідування причин катастрофи літака компанії «Міжнародні авіалінії України» в Ірані, про це сьогодні заявив президент України Володимир Зеленський. Також Офіс генерального прокурора заявив, що здійснює процесуальне керівництво розслідування в Україні трагедії над небом Тегерану. Ще сьогодні Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас та глава МЗС України Вадим Пристайко домовились про співпрацю в розслідуванні падіння літака рейсом PS 752. Як Україна має дотичною до розслідування, розповів в ефірі Українського радіо правник Андрій Козлов.

0:00 0:00
10
1x

Роль України в розслідуванні авіакатастрофи літака компанії МАУ має бути проактивна, вважає юрист Андрій Козлов. “Україна має ставити всі ті питання, які виникають, досліджувати їх і вказувати на те, що якесь питання не було досліджено. До того ж, країна може вести паралельно свої слідчі дії на тих самих матеріалах”.

Активні дії, на думку правника, мають розгортатися в трьох напрямках: “Зараз у нас є люди, які працюють на місці — там в Ірані. У нас є експерти тут, які мусять допомагати. Якщо це - ракета, то у нас є непоганий досвід розслідування по ТУ-154, який доводили до височенного рівня на розслідування MH 17. Вони мають робити своє. І головне — не мовчати. Це вічна проблема українців: мовчати, коли ти щось робиш. Якщо будь-які спроби вмовити протилежну сторону пристати на нормальну версію — безрезультатні, треба про це говорити”.

Нагадаємо, 8 січня в Ірані розбився пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Авіакомпанія "МАУ" опублікувала список загиблих пасажирів рейсу.

Як повідомлялося раніше, іранська авіаційна влада запросила Україну, США та Канаду долучитися до розслідування авіакатастрофи літака “Міжнародних Авіаліній України”. Також представник іранського МЗС повідомив у Twitter про запрошення до розслідування України і компанії Boeing як виробника судна.

фото - IRNA