За кого б голосувала Леся Українка, якщо б жила в наш час – розповідає Олена Гусейнова

За кого б голосувала Леся Українка, якщо б жила в наш час – розповідає Олена Гусейнова

Якими були політичні погляди Лесі Українки, за кого б вона голосувала, якщо б жила в наш час та чи під силу було б їй створити власну політичну партію? Про це радіо Культура розповіла продюсерка редакції літературних програм Українського радіо, авторка книжки "Леся Українка від А до Я" Олена Гусейнова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Родина Українки, писемність й гігієна

"Леся Українка – демократка, навіть швидше соціал-демократка, вихована в політично заангажованій родині і цю родину цікавило кілька питань. Перш за все, зміна соціального устрою,тому що без його зміни не було зміни ключових для них питань національного характеру. Проте на зміну соціального устрою в той час вони мало як могли вплинути, тому вони вибирають шлях, пов'язаний з просвітництвом", – розповіла Олена Гусейнова.

 За її словами, Косачі в політичному сенсі були активною родиною: "Коли ти починаєш розбирати що вони робили, то вони займалися просвітництвом. Косачі розуміли, що український народ – це переважно селяни і треба робити якісну зміну цього населення, електорату. І були дві речі, які родину Українки цікавили найбільше: це грамотність і гігієна. Вся політика після Емського указу – це займатися словником, видавати українські книжки, шукати на них гроші. Тоді ж виходить дуже багато повчальних брошур, як привчити селян до гігієни".

"Якщо говорити про родину Лесі Українки, то треба використовувати слова "колоніальний" та "імперський". Україна є колоніальною частиною імперії і вся політична робота пов’язана з тим, щоб цю ситуацію колоніальності змінити", – зазначила Олена Гусейнова.

Прихильниця Сполучених Штатів Америки?

"Є лист, де Леся Українка пише, що вона приїде в Європу перший раз на обстеження та лікування і їй там дихається легше тому, що вона поїхала з місцевості недержавних людей до Європи, де їй здавалося, що люди вже себе відчувають причетними до своєї країни. Хоча демократичною країною на той момент були лише Сполучені Штати Америки, я ніколи не знаходила захоплення Лесі Українки США, крім опосередкованого, йдеться про її драму "В пущі", написану про американських пуритан", – розповіла продюсерка літературних програм.

Проте, як зазначила Гусейнова, в Лисенків, Косачів і Старицьких, які любили знімати квартири в Києві поруч, був жарт, що місце, де вони всі скупчено жили, вони жартома називали "наші Сполучені Штати": "Це була така територія демократії, свободи".

Так за кого б голосувала Леся Українка?

"Леся Українка з одного боку була соціалісткою, оскільки всі її ідеї були пов’язані із соціалізмом, зокрема, фемінізм, свобода народів. Ця ідеологія на той час була найпрогресивніша. Також Леся дуже скептично ставилась до марксизму і була інтелектуалкою. Відтак їй була би потрібна чесна ліберальна партія з хорошою ліберальною історіє в Україні і вона би її не знайшла. Але Леся Українка як відповідальна громадянка шукала би для себе кандидата, який би з меншими втратами відповідав би її уявленням про добро і зло", – припустила Олена Гусейнова.

На її думку, Леся Українка була би хорошим варіантом для балотування і голосувала би тоді ймовірно за себе: "Вона мала би всі шанси балотуватись зі своєю партією, куди би входили плеядівці, громадівці, і це була би ліберальна партія з хорошою традицією. Тим паче, що й фінансово це були люди, які могли продати свій маєток і подарувати державі театр, як Старицький".   

"Але не забуваймо, що в часи свого життя Леся Українка не могла ані балотуватися, ані голосувати. Це була Російська імперія, де голосували лише дворяни і хоча теоретично Леся Українка була в родині, яка могла голосувати, сама не голосувала, бо вона жінка", – підсумувала Олена Гусейнова.

ФОТО: Кореспондент