І поляки, і українці стали жертвами сталінського терору, і це нас поєднує – польський історик

І поляки, і українці стали жертвами сталінського терору, і це нас поєднує – польський історик

20 листопада у Києві відкрилась виставка "Наказ № 00485. Антипольська операція НКВД у совєцькій Україні 1937–1938". Для участі у відкритті вставки до Києва приїхав голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек. В ефірі Українського радіо він розповів про співпрацю польських та українських архівістів та істориків.

0:00 0:00
10
1x

Учора в Києві відкрилась виставка "Наказ № 00485. Антипольська операція НКВД у совєцькій Україні 1937–1938". Вона є результатом співпраці польської сторони і Інституту національної пам’яті з українськими архівами, державними обласними архівами у Вінниці, Одесі і в Хмельницькому.

Як розповів Ярослав Шарек, два роки тому у Варшаві була підписана угода про співпрацю, і відтоді розпочалися активні спільні пошукові та дослідницькі роботи польських та українських архівістів, які і вилилися у нинішню виставку. Її вже демонстрували у польських містах, в Америці, у багатьох українських містах, і ось вона потрапила до Києва.

"Що стосується жертв, про яких ми говоримо на цій виставці – усі вони були страчені НКВД за наказом, виданим Ніколаєм Єжовим 11 серпня 1938 року. За різними даними, було страчено близько 111 000 поляків. Але за іншими, новішими даними, жертв могло бути і 200 000. Тобто це був кожен п’ятий поляк – мешканець Радянського Союзу. І вони були страчені лише за те, що були поляками. Це можна прирівняти до Голокосту часів Другої світової війни. Критерієм страчення була лише національність", – розповів історик.

Він додав, що хоча у назві виставки звучить словосполучення "антипольська операція", сталінський терор був спрямований не лише поляків. Серед жертв цих злочинів було багато українців, і про них теж говоритимуть у рамках цієї виставки.

"Треба підкреслити розуміння українцями нашої трагедії, адже буквально за кілька років до цього в Україні відбувся Голодомор 1932-1933 років. Ці дві події є фактами того великого терору, який відбувався у ті роки. І поляки, і українці стали жертвами цих страшних злочинів. Це нас поєднує, і ми зобов’язані пам’ятати про це", – наголосив Ярослав Шарек.

Завтра у Києві відбудеться наступна зустріч архівістів робочої групи Інституту національної пам’яті і архівістів СБУ, які мають у розпорядженні архіви колишніх служб безпеки СРСР.

"Ця робота триває вже понад 20 років, і розпочалася вона після підписання відповідної угоди між міністерствами внутрішніх справ Польщі та України. Дещо пізніше співпрацю зі сторони Польщі перейняв Інститут національної пам’яті. Результатом цієї співпраці стали тисячі сторінок надрукованих, опублікованих та перекладених документів щодо нашої спільної історії. Ми видали 9 томів праць, де звертаємо особливу увагу на її найважчі сторінки: Голодомор, антипольську операцію…" – поділився Ярослав Шарек, наголосивши, що співпраця триває.

Також сьогодні у Львові розпочинаються спільні україно-польські пошукові роботи, спрямовані на пошук решток воїнів, які загинули у вересні 1939 року у боротьбі з німецьким окупантом.