"Домовлятися з Росією неприємно і складно, але це краще, ніж війна" – нардеп Яременко

"Домовлятися з Росією неприємно і складно, але це краще, ніж війна" – нардеп Яременко

Про те, за яких умов на Донбасі мають відбутися вибори, та чому доводиться вести переговори з Росією, розповів Богдан Яременко, дипломат, голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, член депутатської фракції партії "Слуга народу".

0:00 0:00
10
1x

Богдан Яременко наполягає, що вибори на Донбасі можуть відбутися виключно на підставі українського закону. Це означає, що представники так званих партій ОРДЛО зможуть взяти у них участь лише за умови, що вони будуть членами партій, зареєстрованих відповідно до українського законодавства, та матимуть українське громадянство. Втім, закону про проведення виборів на цих територіях поки що немає.

"Чи дійдемо ми до його прийняття коли-небудь – не знаю, бо Росія зриває мирні переговори. Я висловив своє бачення, я знаю, що багато колег його поділяє, що його поділяє президент Зеленський. Але звісно, про це ще потрібно домовитися з росіянами", – вважає Богдан Яременко.

Він додав, що Україна має вести переговори з Росією, а не з представниками ОРДЛО.

"Президент Зеленський наполягає, щоби рішення приймалися президентом Путіним: про обмін полоненими, про розведення військ. Задача України – вести переговори з президентом Путіним. Поки що Україні це вдається. Президент Путін особисто бере участь і несе відповідальність за все, що відбувається чи не відбувається на переговорах", – зазначив він.

Богдан Яременко переконаний, що для того, щоб припинити війну, потрібно домовлятися з Росією.

"Ми втратили багато цінних людей на цій війні і продовжуємо їх втрачати. Не маючи до цього два роки ніякого діалогу і шансів виправити цю ситуацію. Для цього і потрібен діалог, який дає хоч якісь підстави сподіватися. Ніхто не сумнівається, що домовлятися з Росією неприємно і складно. Але краще такі сподівання, ніж війна без надії на її закінчення. У нас достатньо серйозний суперник, його війська стоять на нашій території. Він умілий, він цинічний, з ним важко вести переговори. Ми би хотіли домовитись, але ніяких гарантій, звичайно, нам ніхто не дає", – зазначив депутат.

Раніше експерти розповіли про розведення військ на Донбасі та "план Б" для Путіна.

Нагадаємо, 1 жовтня українська сторона в Мінську погодила так звану "формулу Штайнмаєра". Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, у цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Лист з підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".

ФОТО: Facebook Богдана Яременка